Editura „Victor Babes” din Timisoara, 15 ani de activitate in domeniul productiei de carte: Peste 550 de lucrari publicate, din care 60 doar in ultimul an

In 1 decembrie 2023, Editura „Victor Babes” din Timisoara a aniversat 15 ani de activitate in domeniul productiei de carte. Editura a fost infiintata in septembrie 2005, pe baza unei hotarari a Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.


Activitatea propriu-zisa a editurii a pornit, insa, in 1 decembrie 2008, in scopul promovarii valorilor culturii tehnico-stiintifice nationale si universitare, in tara si in strainatate.

Sediul editurii se afla la etajul III al Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara, in Piata Eftimie Murgu, nr. 2, cu denumirea „Victor Babes”, dupa renumitul bacteriolog si morfopatolog roman, al carui nume il poarta cu cinste si universitatea, incepand din anul 2001.

Editura „Victor Babes” este inscrisa pe lista editurilor recunoscute de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). Conform standardelor impuse la nivel national si international, pentru ca o editura sa fie luata in calcul la determinarea ofertei de carte, aceasta trebuie sa functioneze permanent si sa editeze un numar minim de titluri anual – aproximativ 10.

In anul 2023, Editura „Victor Babes” a publicat circa 60 de volume, adunand un numar de peste 550 lucrari in cei 15 ani de activitate.

Insa, editura noastra nu publica doar carti de factura educationala si stiintifica, ci si-a asumat si rolul de a promova si sustine cultura in comunitatea timisoreana, ajutand la aparitia mai multor romane, carti de poezii sau carti pentru copii.

Astfel, prin editura UMFVBT, au vazut lumina tiparului operele unor personalitati culturale si medicale, precum scriitoarea Veronica Balaj, cu romanele „Amiaza nevindecata”, „Cina lupilor” si „Rotirea neamurilor”, Nicola Tiberiu Traila, cu „Elogiu chirurgiei”; „Curs liber de cultura medicala generala. Arta diagnosticului si simtul clinic” si „Medicina in perspectiva varstei a treia”, de Acad. Pius Brinzeu, volumul autobiografic „Calea spre varf”, de Dan V. Poenaru, „Culorile nostalgiei. Amintiri ale unui psihiatru”, de Mircea Lazarescu, „Amprente pe spatiul gol. Medicina narativa: 10 povestiri”, de Göksel Altınısık, romanele „Jurnalul calugaritei”, „Secvente… de culise. Povestile unei secretare” si „Noaptea ingerilor”, semnate de Liliana Ardelean, dar si cel mai recent volum „Vincentiu si Victor Babes, figuri stralucite ale Banatului”, semnat de Sabin Ionel.

Asadar, Editura „Victor Babes” a dovedit si dovedeste de la an la an ca isi atinge binemeritat scopul de promovare a valorilor culturii tehnico-stiintifice nationale si universitare, si nu numai, in tara si in strainatate, contribuind in acest fel la realizarea unei circulatii nestanjenite a ideilor si principiilor academice si culturale. (UMF Timisoara – Diana Mihai, ofiter de presa)

Leave a Reply