ICR Budapesta: Expozitie de fotografie Timisoara Incognito – Revolutia din 1989, semnata de fotoreporterul Constantin Duma

Institutul Cultural Roman de la Budapesta, in parteneriat cu Asociatia TM2023, organizeaza evenimentul Descopera Timisoara: oras liber, spirit liber, pentru a celebra 34 de ani de la declansarea Revolutiei din 1989.


Proiectul va include o expozitie de fotografie Timisoara Incognito – Revolutia din 1989, semnata de fotoreporterul Constantin Duma (foto 3) si un concert de chitara sustinut de muzicienii Ilie Stepan si Horea Crisovan. Cei prezenti vor putea urmari proiectii de fotografii si inregistrari video de la Revolutia din Timisoara, pe fatada cladirii.

Evenimentul va avea loc marti, 5 decembrie, ora 18, la sediul reprezentantei din strada Izsó nr. 5. si va fi inaugurat in prezenta foto jurnalistului Constantin Duma si a celor doi muzicieni invitati, alaturi de directorul executiv al Asociatiei TM2023, Ovidiu Megan, precum si a reprezentantilor Ambasadei Romaniei in Ungaria si a ICR Budapesta.

Expozitia reuneste o colectie de 34 de fotografii realizate in zilele Revolutiei de la Timisoara, de catre fotoreporterul Constantin Duma, selectia acestora fiind realizata de curatorul Elena Aronoaie-Adorian, artist vizual si lector universitar doctor la Facultatea de Arte si Design, precum si director de creatie la Epic Society.

Expozitia este deschisa in perioada 5 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024.

Partea a doua a evenimentului va include un concert de chitara, cu doi dintre cei mai importanti muzicieni ai Timisoarei: Ilie Stepan si Horea Crisovan.

Programul abordat de artisti este alcatuit in consonanta cu tematica evenimentului si va cuprinde adaptari pentru duo de chitara: „War seeds”, „De toamna”, „Forest song”, „Eterna tranzitie”, „M’may”, „Turbo bluess”, „Fragile”, „Wish you were here”, „Mother”, „In the death car”, „Hotel California”.

Ilie Stepan este unul dintre participantii cei mai activi la Revolutie, in data de 20 decembrie 1989 cantand (alaturi de Lica Dolga) din balconul Operei din Timisoara in fata a 100.000 de oameni care manifestau impotriva comunismului. Este compozitor, chitarist, instrumentist (vioara, pian, blockflöte, percutie), inginer de sunet, orchestrator, autor si producator de proiecte muzicale. De asemenea, Ilie Stepan este membru fondator si lider al grupurilor PRO Musica, Stepan Project, Stepan Project Blues Foundation. In1995, a initiat, impreuna cu Horea Crisovan, proiectul de chitara acustica „Anotimpurile ghitarii”.

Horea Crisovan este muzician, chitarist si compozitor roman, fost si actual membru activ in VanDerCris, Blazzaj, Neurotica, Cardinal, Stepan Project, Pro Musica, Abra, TM Groove. S-a facut cunoscut ca muzician in 1987, cand a avut prilejul sa cante alaturi de Logaritm. A compus peste 40 de productii discografice, este sound designer si compozitor pentru piese de teatru.

Pe toata durata evenimentului, pe fatada cladirii ICR Budapesta va fi proiectat un colaj cu imagini si inregistrari video de la Revolutia din 1989.

Evenimentul se desfasoara in cadrul programului cultural prioritar Comunicarea Programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023, finantat de Ministerul Culturii. (I.P.)

Leave a Reply