Fostul ministru al Sanatatii, acuzatii grave in dosarul vaccinurilor: “Deciziile erau ale domnului Citu, numai dupa ce se consulta cu domnul Iohannis!”

Audiat de procurorii DNA in dosarul vaccinurilor anti-COVID, fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a declarat ca nu exista semnatura sa pe niciun contract de achizitie. “Deciziile erau ale domnului Citu, care intotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”, a dezvaluit Voiculescu.


“Informatia ca o cantitate de vaccinuri era disponibila pentru Romania venea catre CNCAV. CNCAV cerea acordul domnului Citu, acordul premierului, pentru a cumpara, apoi CNCAV cumpara. Niciodata Vlad Voiculescu nu a semnat nici macar un contract. Nu exista semnatura mea pe vreun contract, nu exista nicio informare catre mine sau o solicitare de acord pentru cumpararea vreunei doze de vaccin”, a spus raspicat Vlad Voiculescu despre dosarul vaccinurilor.

Contractele se transmiteau electronic, adauga el, se decriptau cu o cheie pe care o avea “altcineva, un membru CNCAV, cineva din MApN”.

”Deciziile erau ale domnului Citu, care intotdeauna se consulta cu domnul Iohannis. Una este responsabilitatea, alta e vina. (…) Daca acest proces va continua, il voi invita si pe domnul presedinte. Il voi invita sa spuna ce decizii a luat.  Niciodata o decizie importanta nu era luata de domnul Citu fara a se consulta cu domnul Iohannis”, spune Vlad Voiculescu.

El a prezentat si un tabel din care rezulta ca Romania a achizitionat vaccinuri sub media europeana.

De asemenea, a aratat raportul de vaccinare, in care apar mesaje ale presedintelui Klaus Iohannis, Nicolae Ciuca, Valeriu Gheorghita si Andrei Baciu.

Vlad Voiculescu, in fata procurorilor DNA

Ioana Mihaila si Vlad Voiculescu dau, in aceasta dimineata, explicatii procurorilor pentru numarul mult prea mare de vaccinuri pentru care au semnat achizitia in perioada pandemiei.

In referatul procurorilor din dosarul vaccinurilor, cei doi fosti ministri sunt acuzati de abuz in serviciu, alaturi de fostul premier, pus deja sub acuzare pentru comiterea a doua fapte de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, intrucat, potrivit estimarilor procurorilor, aceste contracte au adus bugetului de stat un prejudiciu de 1 miliard de euro.

Lui Vlad Voiculescu procurorii ii imputa faptul ca, in perioada 23 dec 2020 – 13 apr 2021, in care a ocupat functia de ministru al Sanatatii, a comandat 8.055.394 de doze de vaccin anti-COVID, in conditiile in care cunostea faptul ca, in Romania, erau doar 10.700.000 persoane eligibile pentru vaccinare si deja erau contractate 37.588.366 doze. Aceasta comanda a adus statului un prejudiciu de 124.858.607 eur + TVA.

A doua comanda de vaccinuri facuta de Vlad Voiculescu este de 6.390.404 doze de vaccin Moderna pentru care tara noastra a platit 149.663.262 eur + tva.

Ulterior, in luna aprilie a anului 2021, tot Vlad Voiculescu a mai aprobat o comanda de 4.260.269 de doze de vaccin produse de Pfizer pentru 66.034.170 eur. Memorandumuri care au fost aprobate de Florin Citu sedintele de guvern.

Pe Ioana Mihaila procurorii o acuza ca, in momentul in care era la conducerea ministerului, deja erau contractate 56.294.433 doze de vaccin, insa a aprobat achizitia a 34.099.623 doze noi pe data de 10.05.2021 pentru care statul a platit 665.942.645 eur + TVA. (V.E.)

Sursa foto:  Inquam Photos / Octav Ganea

 

Leave a Reply