Judecatorul Mircea Cretu a demisionat din functia de presedinte al Curtii de Apel Timisoara, dupa ce Consiliului Superior al Magistraturii nu i-a aprobat echipa de conducere

Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, in sedinta din 07.12.2023, cererea de demisie a presedintelui Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Mircea Cretu. „Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat eliberarea domnului judecator Cretu Mircea din functia de presedinte al Curtii de Apel Timisoara, incepand cu data de 08.12.2023, ca urmare a demisiei. (unanimitate)”, se mentioneaza in Hotararea nr. 3358 a CSM.


Judecatorul Mircea Cretu si-a dat demisia din functie, dupa ce, la sedinta din 28.11.2023, judecatorii din CSM au amanat numirea vicepresedintilor si sefilor de sectie sub pretextul unui concurs aflat in desfasurare.

Propunerile inaintate CSM de presedintele Curtii de Apel Timisoara, care dorea sa-si formeze echipa, le viza pe judecatoarele Diana Duma Patrascu, Anca Nacu, Laura Ani Bogdan si Lucica Dobrin, insa membrii Sectiei pentru Judecatori a CSM au decis, cu majoritate de 8-1, sa amane avansarile in functii propuse de Mircea Cretu.

In sedinta de ieri, judecatoarea Ramona Gratiela Milu a dezvaluit ca a fost singura care a votat, pe 28 noiembrie, pentru echipa lui Cretu. „Este de o gravitate fara precedent ca propunerile de numire sa fie amanate, fara a motiva deciziile. Aceasta respingere necesita o explicatie pentru colegii care l-au considerat un vot de neincredere”, a aratat Milu.

In replica, Elena Raluca Costache a tinut sa precizeze ca cei patru judecatori de la Timisoara au primit explicatii, „pe canale informale”, despre motivele amanarii.

„S-au dat explicatii colegilor, pe canale informale. Decizia de saptamana trecuta este in contextul legii actuale. E adevarat, potrivit legii, presedintele Curtii isi alege echipa. Pentru functia de sef al Curtii de Apel Timisoara s-au inscris doi candidati, este un concurs in desfasurare. Amanarea din CSM a avut in vedere litera legii. Daca obtine altcineva functia de presedinte ce facem?”, s-a intrebat Costache.

Mircea Cretu s-a inscris la concursul pentru un al doilea mandat de presedinte, iar regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti prevede ca presedintele Curtii de Apel „propune Consiliului Superior al Magistraturii numirea in functia de presedinte de sectie”, dar si vicepresedintii instantei.

Potrivit surselor PressHub, Cretu nu ar mai fi dorit la conducerea Curtii de Apel Timisoara, in ciuda reusitelor exceptionale din primul mandat. O varianta luata in calcul ar fi ca judecatoarea Adriana Stoicescu sa ocupe aceasta functie, dar nu ar avea vechimea necesara. In aceste conditii, Stoicescu s-ar multumi si cu postul de vicepresedinte al CA Timisoara. (G.I.)

Sursa: PressHub

One thought on “Judecatorul Mircea Cretu a demisionat din functia de presedinte al Curtii de Apel Timisoara, dupa ce Consiliului Superior al Magistraturii nu i-a aprobat echipa de conducere

  1. Ce rezultate bune??? Sa mearga in pensie cred ca e cel mai bun lucru de il poate face pentru Justitie!

Leave a Reply