Tribunalul Bucuresti amana toate procesele, cu exceptia cauzelor urgente, in semn de protest fata de neplata unor drepturi salariale

Adunarea Generala a judecatorilor Tribunalului Bucuresti a decis, azi, 14.12.2023, ca toate procesele de la aceasta instanta, cu exceptia urgentelor, sa fie amanate pana cand Guvernul va satisface revendicarile magistratilor cu privire la plata unor drepturi de natura salariala, transmite Agerpres.


Magistratii se alatura astfel protestelor declansate in toata tara de grefierii si personalul auxiliar din instante si Parchete.

Intr-un comunicat de presa, transmis joi, Tribunalul Bucuresti sustine ca proiectul ordonantei de urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice (Ordonanta „trenulet” – n.r.) incalca independenta Justitiei, deoarece sunt ignorate hotarari judecatoresti privind plata unor restante salariale.

„Adunarea Generala a judecatorilor Tribunalului Bucuresti, legal constituita in sedinta din 14 decembrie 2023, la convocarea presedintelui Tribunalului Bucuresti, in prezenta unui numar de 197 judecatori, a hotarat, in unanimitate, ca art.VIII din proiectul Ordonantei de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, publicat de Ministerul Finantelor, este de natura a incalca independenta justitiei din perspectiva componentei financiare si de a afecta statutul constitutional al judecatorilor, nesocotind art.124, alin.3 si art.133 alin.1 din Constitutia Romaniei, republicata, precum si stabilitatea financiara si statutul personalului auxiliar de specialitate, instituind o grava atingere a dreptului de proprietate al creditorilor din sistemul judiciar, cu incalcarea art.44 din Constitutie si art. I din Protocolul nr. 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale”, transmite Tribunalul.

Judecatorii mai considera ca acest proiect de OUG creeaza o situatie discriminatorie, Guvernul „nesocotind in mod nepermis” efectele hotararilor judecatoresti definitive, fundament al statului de drept, fiind incalcat principiul separatiei puterilor in stat.

In consecinta, pana la alocarea de catre Guvern a fondurilor necesare platii integrale a salariilor, precum si a celorlalte drepturi de natura salariala legal stabilite prin ordine administrative si prin hotarari judecatoresti definitive, Tribunalul Bucuresti anunta o forma de protest, constand in amanarea tuturor proceselor, incepand de joi, cu exceptia cauzelor urgente:

  • in materie penala: masuri preventive, cauzele prevazute la art.138 Cpp, perchezitiile domiciliare;

  • in materie civila: ordonante presedintiale vizand minorii, masura plasamentului de urgenta, ordine de protectie, rapirile internationale de minori, suspendari provizorii de executare, greva (actiune in constatarea nelegalitatii grevei, actiune in suspendarea grevei).

Judecatorii informeaza ca sustin revendicarile grefierilor si personalului auxiliar din instante intreprinse pentru plata drepturilor salariale cuvenite.

Proiectul ordonantei de urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice prevede la articolul VIII alineatul 1 ca: „Plata sumelor stabilite cu titlu de drepturi de natura salariala pentru personalul din sistemul justitiei prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG 99/2023, pentru punerea in aplicare a acestora si neplatite pana la data de 31 decembrie se realizeaza prin emiterea unor titluri de plata conform prevederilor din prezenta ordonanta care se vor rascumpara de catre Ministerul Finantelor, esalonat pe o perioada de 7 ani in transe anuale egale”. (I.P.)

Leave a Reply