Premiul primit de Maia Sandu la Timisoara, comentat si la Moscova: “E o recompensa pentru ca in institutiile statului moldovenesc sunt numiti oameni de la Bucuresti”

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a comentat pe larg despre premiul primit de Maia Sandu in Romania in briefingul de presa pe care l-a sustinut la 17 ianuarie, cand a acuzat Romania de „colonialism”.


Maia Sandu a figurat pe locul 5 intre cele 16 subiecte pe care diplomatia rusa le-a abordat in briefingul de presa de saptamana trecuta.

„Am fost atenti la ceremonia in cadrul careia presedintele moldovean Maia Sandu a fost distins cu premiul Timisoara pentru Valori Europene in Romania, la 13 ianuarie anul curent. In discursul sau, nu a facut abstractie de traditionalele acuzatii nefondate aduse Rusiei privind incercarile de destabilizare a situatiei politice interne, subminarea democratiei, razboiul hibrid si dezinformarea. Ea a declarat ca extinderea spre est a Uniunii Europene a reprezentat o ‘restaurare a justitiei istorice’ dupa ce popoarele din Europa de Est au fost ‘condamnate la o existenta de opresiune si privatiuni’ in 1945”, a mentionat Zaharova.

„Daca ne amintim ca Sandu este cetatean roman, este clar de ce uraste atat de mult Uniunea Sovietica”, a comentat purtatoarea de cuvant, inainte de a enumera „binefacerile” de care, in opinia Moscovei, a beneficiat Moldova ca republica sovietica.

Ea a acuzat ca in institutiile statului moldovenesc sunt numiti oameni de la Bucuresti.

„Din decembrie 2023, noul sef al Bancii Nationale este fostul ministru roman de Finante Dragu, seful Serviciului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor este Staicu, iar la Procuratura Generala, la Ministerul Justitiei si la alte ministere si agentii din tara au fost numiti mai multi consilieri romani”, a exemplificat Zaharova.

„Se pare ca, pentru promovarea tuturor acestor ‘valori europene’, Maia Sandu a primit la Timisoara un premiu de 30 de mii de euro. In Moldova, o astfel de politica a autoritatilor se numeste “colonizare hibrida” sub masca integrarii europene”, a conchis ea.

In final, purtatoarea de cuvant a diplomatiei lui Vladimir Putin a dat asigurari ca locuitorii din Republica Moldova tanjesc, de fapt, dupa legaturile cu Rusia, iar Moscova se declara „gata” sa le dezvolte.

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a intervenit duminica in polemica legata de premiul de 30.000 de euro pe care orasul Timisoara l-a oferit presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

El a precizat ca discutiile au aparut dupa ce a reactionat Ministerul rus de Externe, care a fost deranjat de unele critici din discursul rostit de sefa statului moldovean. Edilul din Timisoara a precizat ca banii cu care este dotat premiul primit de Maia Sandu nu au fost virati, dar ca Timisoara este pe drumul cel bun. „Noi inca nu am virat acesti bani, dar deja sunt discutii si Maia Sandu si pentru asta este atacata si e pentru mine toata discutia asta si mai ales atacul Rusiei doar dovedeste cat de bine aleasa a fost Maia Sandu ca prima laureata a acestui premiu. Este extrem de curajoasa…” (Mara Ion)

Sursa foto: digi24.ro

Leave a Reply