„Nu avem voie sa mergem sa jucam la Timisoara!” Actrita Maia Morgenstern denunta o forma de cenzura a Primariei Bucuresti

Sidy Thal, spectacolul despre atentatul terorist din 1938 de la Timisoara, era programat sa se joace de patru ori in preajma Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Primele doua reprezentantii erau programate in zilele de 26 si 27 ianuarie, pe scena Teatrului Evreiesc din Bucuresti, iar urmatoarele in 30 si 31 ianuarie, in Sala Teatrului German din Timisoara.


Spectacolul Sidy Thal, o productie scrisa de Thomas Perle si Clemens Bechtel, o coproductie a Teatrului German din Timisoara si Teatrul Evreiesc din capitala, este in pericol sa nu se mai joace la Timisoara.

Dupa spectacolul de vineri seara, actrita Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc, a postat pe Facebook un mesaj in care sustine teatrul condus de ea nu a primit aviz sa plece la Timisoara!

Scriu in acest moment sub imperiul unor sentimentele puternice, desi, recunosc, contradictorii. Iata despre ce este vorba: Anul trecut am realizat, impreuna cu Teatrul German de Stat din Timisoara un spectacol – Sidy Thal. Acest proiect cultural, realizat in regim de coproductie cu TGS, a insemnat pentru institutiile noastre un moment istoric. Prin insasi tematica spectacolului (atentatul legionar/terorist din anul 1938), prin felul in care teatrele noastre si-au unit “fortele”(resursele umane, creativitatea, resursele materiale), prin mesajul transmis publicului – din Timisoara, dar si din Bucuresti, prin abordarea cu mult curaj si demnitate a unei pagini dureroase a istoriei recente, in anul in care Timisoara a fost desemnata capitala culturala europeana, din reactiile oamenilor, din comentarii, ei bine, tinand cont de toate acestea, consider ca nu exagerez deloc atunci cand spun: Sidy Thal reprezinta un moment istoric. Sau o pagina de istorie si aducere aminte. Un pios omagiu adus victimelor terorismului. Un act reparator, poate.

Anul 2023 s-a incheiat. Am considerat, de comun acord cu domnul director al Teatrului German de Stat din Timisoara, domnul Lucian Varsandan, ca este mai mult decat important sa continuam colaborarea noastra, astfel incat “Sidy Thal” sa se joace in continuare. La Bucuresti si la Timisoara. Am stabilit detaliile, in calitate de conducatori ai institutiilor publice de cultura. Astfel, fiecare teatru isi va asigura deplasarea (transport, cazare) participantilor. Este vorba doar despre actori, fiecare teatru are decorul sau (identic). Aici se cuvine a recunoaste, conform datelor/ documentelor financiar- contabile, ca TGST a facut eforturi uriase pentru a duce la indeplinire curajosul proiect/ spectacol in regim de coproductie”, sustine Maia Morgenstern.

In luna ianuarie a fost programat spectacolul Sidy Thal in preajma datelor de 26- 31 ianuarie (Comemorarea Victimelor Pogromului de la Bucuresti) si 27 ianuarie (Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului) la Bucuresti. Apoi, imediat chiar, spectacolul urmeaza sa se joace la Timisoara, tot in aceasta perspectiva, cu acelasi mesaj: Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Mesajul (educational, daca mi se ingaduie) emotionant, tulburator, sincer, dureros este, practic, un apel la constientizare. La ratiune, la pace. La intelegere. La asumare. Este o datorie de onoare. Ei bine, am primit aviz negativ. Nu avem voie sa mergem (noi, cei de la TES) sa jucam la Timisoara. Sunt coplesita de durere. Ma simt neputincioasa. Simt ca Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti i se face o mare nedreptate. Din pacate nu este o premiera, fie ea nefericita. O situatie identica, un raspuns similar a fost primit cu prilejul unei deplasari la Brad si Deva cu spectacolul Rude pierdute. Si tot coproductie. Sa iertati tonul patetic, sunt sub imperiul emotiilor. Negative”, a spus Maia Morgenstern.

Primaria Bucuresti, finantatorul Teatrului Evreiesc, nu a acordat avizul, dar lucrurile se mai pot schimba zilele viitoare. Maia Morgenstern sustine ca a platit deja biletele de avion pentru actori, cat si cazarea, din fondurile Teatrului Evreiesc. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest 

Leave a Reply