Expozitia Brancusi de la Timisoara, un succes total! Rectorul Universitatii de Vest il felicita pe directorul Muzeului National de Arta, care este si cadru didactic la UVT

La finalul expozitiei Constantin Brancusi si dupa un an cu mari succese, Universitatea de Vest din Timisoara doreste sa sublinieze rolul important pe care l-a jucat in ecuatia reusitei domnul Filip Petcu, directorul Muzeului National de Arta al Timisoarei si cadru didactic la Facultatea de Arte si Design din UVT.


Sub presiunea timpului, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, directorul muzeului timisorean a demarat si dus la bun sfarsit o serie complexa de investitii fara de care expozitiile Brancusi, Victor Brauner si Paul Neagu n-ar fi putut avea loc, pentru motivul simplu ca muzeul nu era pregatit sa primeasca opere de asemenea valoare in conditii de securitate.

In absenta acestor investitii, lucrarile pe care le-am admirat de-a lungul unui an de zile n-ar fi putut fi expuse la Timisoara.

Muzeul a fost dotat cu un sistem performant de detectie si alarmare la incendii, primind astfel autorizatia ISU; a fost montata o retea sofisticata de supraveghere cu camere de luat vederi; au fost amplasate instalatii moderne de climatizare si monitorizare microclimatica; a fost instalat un sistem de iluminat muzeal la nivel mondial; s-a asigurat dotarea cu un grup electrogen care sa preia functionarea muzeului in eventualitatea unor caderi de tensiune. Aceste investitii si numeroase altele au permis ridicarea muzeului la un nivel tehnic pe care nicio alta institutie culturala de arta din Romania nu-l atinge in acest moment.

 

Pentru realizarea acestor conditii, dinamismul si profesionalismul colegului nostru au fost indispensabile, pe fondul unei alocari financiare corespunzatoare din partea CJ Timis. Remarcam de asemenea faptul ca echipa sa de colaboratori, sub-dimensionata si extrem de solicitata de-a lungul intregului an, a reusit sa organizeze, simultan, o serie de alte expozitii care au diversificat oferta culturala si au pus in valoare opera unor artisti locali de prim rang sau artefacte cu care orice muzeu din lume s-ar mandri: vestigii ale ceramicii Cucuteni, proiectele Baroque Reloaded, I-Human, Neo-avangarda timisoreana, Romul Nutiu, Suzana Fantanariu, Parallels, proiect realizat in parteneriat cu Galeria Matica Srpska din Novi Sad etc.

Totodata, vizitatorii au putut admira interioarele Palatului Baroc intr-o ambianta coloristica si scenografica exceptionale, integral regandite, precum si un laborator de restaurare vizitabil si vizibil din exterior. A fost amenajat un spatiu de educatie plastica pentru copii, deosebit de solicitat inca din prima zi a inaugurarii, pentru a mentiona alte cateva investitii, gestionate simultan cu fluxul impresionant de vizitatori, neobisnuit in peisajul cultural national.

Pentru toate aceste reusite majore si in numele UVT, il felicit calduros pe directorul Filip Petcu si-l asigur pe mai departe de sustinerea deplina a institutiei noastre. (Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea – Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara)

Leave a Reply