PREMIERA / Un avocat a fost obligat sa returneze o parte din onorariile incasate de la un client, dupa ce i-a pierdut toate procesele

O ieseanca isi cere banii inapoi de la avocatul care a reprezentat-o in instanta, dupa ce acesta i-a pierdut toate cele trei procese in care a reprezentat-o, scrie Ziarul de Iasi. Iar o prima instanta i-a dat partial dreptate femeii, cerand avocatului sa-i returneze onorariul incasat pentru un proces.


Cazul este unic, intrucat legea nu conditioneaza onorariul avocatului de castigarea procesului, dar el „trebuie sa depuna toata diligenta pentru apararea libertatilor, drepturilor si intereselor legitime ale clientului”.

Femeia a incheiat din octombrie 2019 pana in februarie 2020 trei contracte de reprezentare cu avocatul sau, cu un onorariu de 2.380 lei pentru primul dosar, 23.000 lei in al doilea – din care a achitat un avans de 5.000 de lei, respectiv inca un onorariu de 5.000 lei pentru al treilea dosar.

In plangerea sa, ieseanca a aratat ca avocatul i-a pierdut primul proces dupa ce a dat in judecata alta institutie decat cea care trebuia, dupa care nici nu a mai facut apel.

In al doilea proces, aparatorul s-a prezentat in instanta fara sa studieze dosarul si s-a certat cu judecatorul, iar in cel de-al treilea dosar avocatul nici macar nu a mai formulat actiunea de cerere de chemare in judecata, a sustinut femeia.

Judecatoria Iasi i-a dat partial dreptate reclamantei. Astfel, in primul caz, magistratii au apreciat ca nu exista vreo dovada de rea credinta din partea avocatului, astfel incat nu exista motiv pentru returnarea onorariului. La fel au considerat si pentru al doilea dosar, unde o cearta cu judecatorul in instanta nu inseamna ca nu si-a facut treaba.

Judecatoria, insa, a fost de acord cu ieseanca, in cel de-al treilea dosar, unde avocatul nu a putut sa explice de ce nu si-a reprezentat clienta, motiv pentru care instanta l-a obligat sa-i restituie femeii onorariul de 5.000 de lei.

Sentinta nu este definitiva, iar femeia a facut deja recurs. Dosarul se afla acum pe rolul Tribunalului Iasi. (V.E.)

Sursa: ProTV

Leave a Reply