Deepfake! Imaginea lui Sorin Grindeanu, folosita de hackeri pentru a promova o fictiva vanzare de actiuni la o companie

Sorin Grindeanu avertizeaza ca imaginea lui a fost folosita pentru a promova o fictiva vanzare de actiuni la o companie si ca a sesizat institutiile abilitate in legatura cu aceste informatii false.


Ministrul Transporturilor subliniaza ca nu a facut si nu va face reclama pentru nicio companie.

“Am sesizat astazi institutiile abilitate pentru a fi identificate, si pedepsite conform legii, persoanele care imi folosesc imaginea pentru a promova o fictiva vanzare de actiuni la o companie! Aceste informatii false reprezinta o grosolana tentativa de manipulare! Nu am facut si nu voi face reclama pentru nicio companie si nu accept ca imaginea mea sa fie folosita in astfel de actiuni!”, a scris pe Facebook Sorin Grindeanu.

Grindeanu nu este singurul oficial care a ajuns victima a acestor campanii de deepfake. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avertizat ca, in ultima perioada, au fost postate pe mai multe retele de socializare imagini de tip deepfake in care sunt folosite imaginea si vocea guvernatorului Mugur Isarescu.

In 22 ianuarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat ca a depus plangere penala pentru o tentativa de deepfake, prin care se incearca pacalirea romanilor.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabila a tehnologiei, reprezinta orice continut falsificat de tip imagine, audio si/sau video realizat cu ajutorul inteligentei artificiale, astfel incat sa creeze aparenta ca o persoana a spus sau a facut lucruri pentru care nu si-a dat consimtamantul, care in realitate nu au fost spuse sau facute de acea persoana. (Mara Ion)

Leave a Reply