Universitatea de Vest din Timisoara: Parteneriat institutional stabilit intre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Institutul de Cercetari Avansate de Mediu (ICAM) al UVT

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, a vizitat astazi, 7 februarie 2024, Institutul de Cercetari Avansate de Mediu – ICAM, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), si a semnat, alaturi de rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, doua acorduri pentru practica studenteasca si cooperare interinstitutionala.


Primul dintre acestea, „Acordul-cadru de colaborare privind efectuarea stagiului de practica in cadrul programelor de studii universitare de licenta si masterat”, prevede solutii de organizare in parteneriat a stagiilor de practica prin care studentii UVT vor fi initiati in aplicarea practica a cunostintelor teoretice de specialitate.

Scopul declarat al acestor stagii este de a consolida si a valorifica cunostintele teoretice primite de practicanti in cadrul procesului de instruire, dar si formarea competentelor necesare pentru a aplica in aplicatii practice ceea ce au acumulat in perioada de instruire teoretica, in concordanta cu specificul specializarii pentru care se pregatesc.

Al doilea document convenit este un „Protocol de colaborare” prin care s-a stabilit o maniera coerenta de cooperare interinstitutionala dintre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Universitatea de Vest din Timisoara, in ceea ce priveste activitati desfasurate in vederea formarii profesionale in administratia publica pe domeniul schimbarilor climatice, dar si pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi stiintifice in domeniul mediului, respectiv colaborarea in domeniile de cercetare ce reies din nevoile MMAP.

Ministrul Mircea Fechet a declarat: „Protocolul institutional pe care il stabilim astazi pentru cooperarea cu Universitatea de Vest din Timisoara face parte din setul de instrumentele pe care Guvernul Romaniei si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor se bazeaza, pentru dezvoltarea cercetarii avansate de mediu. In cadrul practicilor decizionale ale Uniunii Europene, documentatiile care insotesc actele legislative sunt puse la dispozitia institutiilor de decizie prin proiecte de cercetare, prin rezultate ale studiilor stiintifice de mii de pagini.

Colaborarea noastra cu universitatile si institutele de cercetari de mediu vor conduce la o concurenta binevenita intre institutele si echipele de cercetatori, pentru competitivitate si eficienta. Felicitari echipei ICAM, ma bucur ca ma aflu astazi aici, la UVT, si sper ca, dincolo de semnarea acordurilor, colaborarea noastra va aduce rezultate concrete pentru mediu si pentru Romania. Va multumesc pentru ca reusiti sa puneti nu doar Timisoara, ci si Romania, pe harta selecta a locurilor unde se face cu adevarat cercetare.”

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „ICAM – UVT isi propune sa devina un reper semnificativ pe harta Spatiului European al Educatiei si Cercetarii. Ii multumim domnului ministru Mircea Fechet si echipei sale pentru ca ne acorda toata increderea pentru a deschide caile practice de colaborare institutionala, atat pentru stagiile de practica ale studentilor, cat si pentru cooperarea in cadrul studiilor de mediu.

Institutul de Cercetari Avansate de Mediu (ICAM) UVT, recent inaugurat, si-a format deja primul nucleu de treizeci de cercetatori, si-a dotat laboratoarele cu echipamente de generatie noua si a demarat prospectarea directiilor de studii in care isi va investi energiile, printre care si studiile de protectia mediului. Parteneriatul stabilit astazi cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor ne ambitioneaza si ne motiveaza, intr-un proiect global de structurare a proiectelor de cercetare sincronizat cu oportunitatile deschise prin initiativele Uniunii Europene.” (Universitatea de Vest din Timisoara – Horea Bacanu)

Leave a Reply