Presedinta Curtii de Apel Timisoara, semnal de alarma cu privire la numarul mare de judecatori care se pensioneaza: „Ma bazez ca acesti colegi sa mai ramana in sistem”

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Timisoara, care a avut loc in aceasta saptamana, a radiografiat activitatea celei mai importante instante banatene, in anul 2023, totodata fiind prezentat si raportul de bilant cu date privind functionarea judecatoriilor si tribunalelor din subordine.


La sedinta de bilant a participat si Bogdan Ilea, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Ramona-Gratiela Milu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorii si personalul din cadrul Curtii de Apel Timisoara, precum si invitati din partea institutiilor si autoritatilor publice aflate in relatii de colaborare cu instanta de judecata.

Presedinta Curtii de Apel Timisoara, Maria Cristina Dica, a punctat faptul ca, desi numarul de dosare a scazut, cea mai mare problema cu care se confrunta instantele din Banat este cea a numarului tot mai redus de magistrati si grefieri.

Iesirea la pensie a judecatorilor a lasat multe instante fara personalul necesar, iar gradul de incarcare cu dosare al magistratilor a crescut. Deficitul cel mai mare din Timis se resimte la Judecatoria Deta, la cea din Oravita, dar si la Judecatoria Timisoara. La nivelul Curtii de Apel Timisoara un judecator a avut, in medie, anul trecut 440 de dosare. In cazul judecatorilor de la celelalte instante, media a fost mult mai mare.

In acest moment, la Curtea de Apel Timisoara activeaza 62 de judecatori, 15 dintre acestia depunandu-si dosarele pentru pensionare sau chiar primind deciziile de pensie. Problema este aceeasi la toate instantele din tara. ”Eu ma bazez ca acesti colegi sa ramana in sistem, pentru ca eu consider ca este important, ca judecatorii sa aiba experienta”, a subliniat Maria Cristina Dica.

Curtea de Apel Timisoara si tribunalele din raza sa de competenta au avut pe rol in anul 2023 un numar de 48.019 dosare. Numai la Curtea de Apel Timisoara, au fost pe rol 9.421 dosare la Tribunalul Timis, 21.882 dosare, la Tribunalul Arad, 9.934 dosare, la Tribunalul Caras Severin, 6.782 dosare.

Volumul de activitate pe anul 2023 cuprinde si cauzele noi intrate la stocul initial de cauze.

Astfel numai la Curtea de Apel au fost 7.783 de cauze noi intrate in 2023, iar stocul initial de cauze a fost de 1.638.

La tribunalul Timis, cauze noi intrate au fost 13.561 la stocul initial de cauze care a fost de 8.321.

La Tribunalul Arad, cauze noi intrate in 2023 au fost 7.982 la stocul initial de cauze de 1952.

La Tribunalul Caras-Severin, au fost 4.615 cauze noi intrate la stocul initial de 2.167.

Judecatoarea Maria Cristina Dica, presedinta Curtii de Apel Timisoara, a precizat ca, comparativ cu anul 2022, in anul 2023 se constata o scadere a volumului de activitate la nivelul Curtii de Apel, cu 834 dosare, si la nivelul Tribunalului Caras-Severin, cu 1312 dosare.

O crestere a volumului de activitate se constata la nivelul Tribunalului Timis cu 460 de dosare si la nivelul Tribunalului Arad cu 1.112 dosare.

”Aceasta scadere nu inseamna un aspect negativ, ci este si o concluzie a faptului ca au loc mai putine contestatii a instantelor de fond. Asta indica o calitate crescuta a hotararilor tribunalelor“, a spus Dica.

Asa cum rezulta din analiza, Curtea de Apel Timisoara a obtinut in anul 2023 calificativul general eficient. Trebuie mentionat ca in aceste imprejurari chiar in conditiile in care s-a uzat de termene procedurale scurte, timpul pentru solutionarea acestor dosare nu a putut fi suficient, astfel ca in mod firesc si pentru asigurarea dezideratului respectarii riguroase, in primul rand a normelor si principiilor de proceduri, au fost acordate termene de judecata in cursul anului 2024.

La finele anului 2023, din totalul de 1.875 dosare aflate in stoc un numar de 114 dosare sunt mai vechi de un an sau 1,5 ani, reprezentand o valoare indicatorului de 6,1%. In consecinta, Curtea de Apel Timisoara s-a incadrat in gradul de eficienta “Eficient”.

In ceea ce priveste ponderea dosarelor inchise intr-un an in perioada de referinta, din totalul de 7.546 dosare solutionate, un numar de 7.489 dosare au fost solutionate in termen in maximum un an de la inregistrare, reprezentand o valoare indicator de 99,2%. In consecinte la acest indicator, instanta s-a incadrat in gradul de eficienta “Foarte eficient”.

In anul 2023, indicatorul privind ponderea dosarelor inchise intr-un an se situeaza la nivel foarte eficient datorita desfasurarii cu celeritate a activitatii administrative judiciare, privind procedura scrisa pregatitoare investirii instantei si efectuarii cu celeritatea judecarii cauzelor.

In ceea ce priveste redactarile peste termenul legal in perioada de referinta, din totalul de 7.287 de dosare solutionate un numar de 782 dosare au fost redactate peste termen, ponderea fiind de 10,7% determinand incadrarea instantei in gradul “Foarte eficient”.

”In anul 2023, indicatorul privind redactarile peste termenul legal se situeaza la nivel foarte eficient, datorita masurilor organizatorice care s-au axat in principal pe asigurarea unui volum echilibrat de activitate intre completurile de judecata din cadrul sectiilor prin monitorizare repartizarii aleatorie si a complexitatii dosarelor noi intrate, pentru a fi depistate eventualele decalari intre completuri si pentru a asigura timpul necesar redactarii”, se arata in raport, citat de Ziua de Vest.

In vederea verificarii dispozitiilor legale cu privire la tehnoredactarea hotararilor judecatoresti, la nivelul fiecarei sectii grefierul sef periodic, de regula o data la doua saptamani, verifica registrul de evidenta a redactarii hotararilor generat de programul informatic Ecris, precum si rapoartele puse la dispozitie de catre specialisti IT, in care sunt cuprinse datele relevante cu privire la hotararile judecatoresti ce se afla in curs de redactare.

„Am avut deosebita satisfactie de a evidentia ca la Curtea de Apel Timisoara se remarca o conducere consacrata solutionarii problemelor de natura curenta, cu care se confrunta instantele din Banat”, a declarat secretarul de stat Bogdan Ilea, care a anuntat ca, din acest an, va demara proiectul de reabilitate a cladirii Judecatoriei Oravita, cu fonduri de la Banca Mondiala. (G.I.)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply