Ada Hausvater, directoarea Teatrului National din Timisoara, a primit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler

Joi, 28 martie 2024, de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara a avut loc evenimentul de decernare a Ordinului National „Pentru Merit” in grad de Cavaler, distinctie conferita de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, directorului general al Teatrului National, Ada Hausvater, si inmanata de ministrul Culturii, Raluca Turcan.


Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de presedintele Romaniei cu prilejul Zilei Culturii Nationale, consfinteste acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „in semn de inalta apreciere pentru meritele importante in aducerea dramaturgiei romanesti si a Teatrului National Mihai Eminescu in prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatica a spiritului civic si democratic in Timisoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor si manager de teatru.

Asa cum declara Ada Hausvater, „Ce se intampla la Teatrul National din Timisoara din 2005 pana in prezent reprezinta mai mult decat o suita de mandate de management – parcursul Teatrului National din acesti 18 ani reprezinta fenomenul de succes al leadership-ului in teatru, este rezultatul unui leadership activ si creativ care construieste o echipa la randul ei creativa, dornica sa isi asume o viziune si o directie comuna de evolutie, un leadership care pune accentul pe oameni, pe competente si pe entuziasm, asadar, un fenomen.

Acest mod de a lucra impreuna pentru un scop comun, in consonanta cu un set de principii, a devenit o reala sursa de inspiratie si, in timp, a polarizat un important segment al societatii. Multumesc Presedintelui Romaniei pentru inalta distinctie pe care mi-a conferit-o si multumesc ministrului Culturii pentru inaintarea acestei propuneri de recunoastere a unei cariere incepute foarte devreme, o cariera pusa in slujba teatrului al carui parcurs il construiesc de optsprezece ani si, totodata, in slujba directiilor formatoare ale societatii: imaginatie, umanitate, deschidere, entuziasm, echipa.

Multumesc colegilor mei, care cred in principiile mele, sunt alaturi de mine si merg in pas cu mine. Multumesc publicului si colaboratorilor mei. Aceasta recunoastere a profesionalismului si a valorii muncii mele ca artist – ca regizor, ca director general si ca cetatean, alaturi de titlurile primite la nivel european si national, dovedeste importanta si justetea optiunilor noastre de a persevera pe acest drum complex al managementului creativ si al constructiei sociale prin cultura”. (Teatrul National Timisoara, Geta Petrovici)

Fotografii: Adrian Piclisan /TNTm

Leave a Reply