Primaria Timisoara si Banca Mondiala, acord pentru construirea unui nou spital municipal. Valoarea investitiei, peste 120 milioane de euro

Dominic Fritz, primarul Timisoarei si Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondiala – Corporatia Financiara Internationala (International Finance Corporation, IFC) au semnat, astazi (ieri, n.red.), acordul de asistenta pentru construirea unui spital public nou, in parteneriat public-privat.


Cheltuielile de capital, finantare si mentenanta timp de 20 de ani pentru un spital modern cu 300-400 de paturi pentru internari, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente si aparatura de ultima generatie pentru investigatii, se ridica la 120 de milioane de euro, dar suma finala va fi confirmata de catre partenerii Primariei, dupa realizarea studiilor necesare.

Numarul de paturi, structura spitalului si termenele de executie vor fi stabilite, de asemenea, in urma studiilor realizate de catre expertii IFC. Potrivit acordului, Primaria Timisoara va face primele plati abia dupa ce noul spital public este construit si dotat cu aparatura moderna.

“Timisoara merita sa aiba exact aceeasi calitate medicala ca in alte tari, unde astfel de proiecte se fac de ani de zile, cu parteneri ca IFC. Acest acord este singura noastra sansa sa avem un spital functional in urmatorii ani. Practic, vom avea o firma care se ocupa, pe banii ei, de constructia si dotarea spitalului si noi vom plati prima transa de bani in momentul in care primim cheia spitalului. Asta ne scapa de riscul tergiversarii lucrarii, de lucrari suplimentare, noi licitatii si asa mai departe. E un model de parteneriat public-privat care functioneaza cu succes de multi ani in toata lumea, iar noi vom face o munca de pionierat pentru Romania”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Intr-o prima etapa a acordului sunt incluse studiul de prefezabilitate, pregatirea studiului de fezabilitate si a studiului de fundamentare pentru parteneriatul public-privat. Cea de-a doua etapa prevede consultanta pentru pregatirea documentatiei de licitatie pentru atragerea unui operator privat care sa proiecteze, sa finanteze, sa construiasca si sa intretina noul spital din Timisoara. Toate documentatiile vor fi inaintate spre aprobarea Consiliului Local.

“Sunt foarte mandra de viziunea municipalitatii din Timisoara si vedem in parteneriatul public-privat o oportunitate de a dezvolta sistemul de sanatate. Noi am discutat cu Primaria Timisoara oportunitatea si am facut evaluari care ne-au permis sa vedem contextul si circumstantele existente si sa confirmam necesitatea acestei investitii. Vom gasi cea mai buna solutie care va consolida unele servicii medicale, pentru a permite populatiei Timisoarei sa beneficieze de aceste servicii asigurate, pe de-o parte, printr-un echipament modern, si, in acelasi timp, sa permita personalului medical sa se concentreze pe toate serviciile medicale pe care le vor oferi”, a subliniat Mehita Fanny Sylla, Manager Regional IFC.

Noul spital va fi ridicat in zona de nord a orasului, langa Aerodromul Utilitar, pe un teren al municipiului. In prezent, Spitalul Municipal are sectiile imprastiate in 14 locatii diferite, in oras. In plus, unele sectii functioneaza in cladiri vechi, care nu au fost gandite pentru a fi spital, iar pentru unele, care au fost retrocedate, este platita chirie.

“Este un deziderat vechi, prea vechi al nostru, al tuturor, de mai bine de 30 de ani, sa avem un spital municipal la standarde civilizate. Zilnic, plimbam pacientii dintr-o locatie in alta pentru investigatii, analize, consulturi interdisciplinare, ceea ce genereaza costuri foarte mari, costuri pe care prin acest proiect speram sa le diminuam. Speram ca prin acest proiect vom putea oferi atat colegilor nostri conditii decente de lucru, cat si, mai ales, pacientilor nostri conditii civilizate in care sa fie tratati si sa fie vindecati de bolile pe care le au”, a declarat managerul Spitalului Municipal, Daniel Malita.

In ultimii 20 de ani, IFC, organism la care statul roman este membru, a investit peste 6 miliarde de dolari in proiecte de sanatate si cercetare, in intreaga lume. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply