BREAKING! Razboi in Orientul Mijlociu / Iran a lansat un atac nimicitor asupra Israelului, cu sute de drone si rachete

Iranul a lansat un atac direct impotriva Israelului cu zeci de drone, sambata seara, pentru prima data in istorie. Un oficial american de rang inalt a declarat pentru ABC News ca, acum, se crede ca vor fi intre 400 si 500 de drone si rachete lansate spre Israel din Irak, Siria, sudul Libanului si Houthis, dar ca cea mai mare parte va fi lansata din Iran.


Dronele au inceput sa fie interceptate in spatiul aerian sirian si iordanian. Apararea aeriana din intreaga regiune este in alerta maxima, mai multe tari si-au inchis spatiul aerian. Iranul ameninta tarile care isi deschid spatiul aerian pentru orice potential atac israelian.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a convoacat o reuniune a cabinetului de razboi la sediul militar Kiryat din Tel Aviv. O fotografie publicata de PMO il arata pe Netanyahu asezat cu ministrul Apararii Yoav Gallant, ministrul Benny Gantz, seful IDF Herzli Halevi, consilierul pentru securitate nationala Tzachi Hanegbi si alti inalti oficiali.

“Impreuna cu partenerii nostri, IDF opereaza la putere maxima pentru a apara statul Israel – si poporul israelian. Aceasta este o misiune pe care suntem hotarati si pregatiti sa o indeplinim”, a declarat purtatorul de cuvant al IDF, generalul de brigada Daniel Hagari. Corpul Garzii Revolutionare Islamice a anuntat tragerea a zeci de drone si rachete catre teritoriile si pozitiile ocupate ale regimului sionist.

In avizul IRGC se precizeaza: “Ca raspuns la numeroasele crime ale regimului sionist, inclusiv atacul asupra sectiei consulare a ambasadei Iranului la Damasc si martiriul unui grup de comandanti si consilieri militari ai tarii noastre in Siria, Forta Aerospatiala IRGC a tras zeci de avioane in tinte specifice din teritoriile ocupate. Rachete si drone au lovit.” Surse militare israeliene anunta ca au fost detectate si rachete de croziera care se indreapta catre Israel, dinspre Iran. Yemen a lansat si el drone spre Israel, potrivit presei locale.

Autoritatea Aeroporturilor din Israel a anuntat ca spatiul aerian israelian s-a inchis, incepand cu ora locala 00,30.

Iordania a decretat stare de urgenta si spune ca este pregatita sa doboare orice drona care ii incalca spatiul aerian.

Purtatoarea de cuvant a Consiliului National de Securitate (NSC) in cadrul Casei Albe a transmis: „Iranul a inceput un atac aerian impotriva Israelului. Presedintele Biden este informat in mod regulat cu privire la situatie de catre echipa sa de securitate nationala si se va intalni cu ei in aceasta dupa-amiaza la Casa Alba. Echipa sa este in comunicare constanta cu oficialii israelieni, precum si alti parteneri si aliati”. (I.P.)

Leave a Reply