Trei camine studentesti ale Universitatii de Vest din Timisoara, modernizate si eficientizate energetic printr-o investitie de peste 5 milioane de euro

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) a primit cu satisfactie recentul anunt despre rezultatului pozitiv obtinut in cadrul etapei de evaluare a unui nou proiect de infrastructura universitara, promovat prin cererea depusa pentru finantare prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta.


Proiectul a fost depus sub titlul „Modernizarea si eficientizarea energetica a caminelor studentesti ale Universitatii de Vest din Timisoara: C3, C15 si C17” si vizeaza modernizarea celor trei camine studentesti ale UVT, in vederea asigurarii unei infrastructuri de calitate pentru participarea studentilor la un proces educational modern si incluziv.

Primul obiectiv general al proiectului de modernizare si eficientizare energetica este modernizarea infrastructurii existente, locuri de cazare, prin reducerea consumului de energie pentru incalzire cu cel putin 50% si cresterea cu 30% a economiilor de energie primara in cele trei camine, contribuind la cresterea calitatii vietii generatiilor viitoare.

Cel de-al doilea obiectiv, tot general, se refera la crearea unor spatii moderne si a unor medii de invatare performante in caminele UVT, pentru a combate accesul limitat la educatie al studentilor, in special a celor proveniti din medii socio-economice defavorizate, iar cel de-al treilea obiectiv, de aceasta data formulat in termeni foarte concreti, se refera la modernizarea a 1200 de locuri de cazare in aceste camine, dintre care 480 locuri de cazare (40%) pentru studentii proveniti din medii defavorizate, in cele trei camine studentesti, pentru asigurarea dimensiunii sociale si incluzive a invatamantului superior.

Valoarea investitiei este de 26.326.900,85 lei, din care 23.623.880,00 lei finantare nerambursabila si 2.703.020,85 lei contributia UVT.

Lucrarile ce vor fi realizate implica renovarea energetica moderata, cu mai multe solutii tehnice, care vor fi definite in detaliu dupa finalizarea Proiectului Tehnic. Ele vor include reabilitarea energetica generala a anvelopei termice a cladirilor prin izolarea termica a peretilor exteriori si refacerea finisajelor, termoizolarea planseului peste ultimul nivel si a planseului peste subsol, dar si schimbarea tamplariei exterioare din PVC cu tamplarie cu rama din AL cu rupere de punte termica, cu vitraj din geam termoizolant triplu, modernizarea instalatiilor prin inlocuirea conductelor de distributie agent termic de incalzire si apa calda de consum, inlocuirea corpurilor statice si a obiectelor sanitare (cu consum redus de apa) si, nu in ultimul rand, introducerea echipamentelor de producere energie din surse regenerabile (fotovoltaice).

Trei dintre cele mai importante camine studentesti din campusul universitar timisorean, unde sunt cazati studentii UVT, vor fi modernizate si eficientizate energetic, prin calificarea proiectului pe care l-am depus in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta. Si prin aceste investitii, cu o valoare de peste 5,2 milioane euro, aducem la un nivel mult mai bun conditiile de locuire oferite studentilor proveniti din tara sau din strainatate, consolidand infrastructura si capacitatile UVT, foarte importante pentru ansamblul calitatii vietii oferite noilor generatii de studenti”, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea. (Universitatea de Vest Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply