La Timisoara se va construi un campus regional pentru invatamantul dual. Elevii interesati sa invete o meserie vor fi formati cu ajutorul marilor companii

Primaria Timisoara a semnat contractul de proiectare – faza SF pentru realizarea investitiei „Campusul regional integrat pentru invatamant dual Vest Timisoara”. Investitia este facuta cu finantare prin PNRR. Primaria pune la dispozitie un teren de trei hectare in Calea Buziasului, va realiza constructia si va asigura co-finantarea proiectului.


Campusul Dual este unul din proiectele strategice ale Timisoarei prin care vrem sa atragem si sa pastram in oras tineri care se califica in diferite meserii care sunt cautate pe piata fortei de munca. Noul campus le va oferi atat spatii de cazare si burse, cat si laboratoare si ateliere cu echipamente moderne unde sa se pregateasca. Ma bucur ca acest proiect a adus impreuna atat mediul universitar, cat si licee, companii puternice din Timisoara si reprezentanti ai mediului de afaceri”, a spus primarul Dominic Fritz.

Proiectul Campusului Dual de interes regional a castigat o finantare in valoare de 20,8 milioane de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – Componenta C15 – Educatie, la care se adauga o co-finantare din bugetul local de aproximativ 5,8 milioane de euro. Scopul este de a apropia oferta fortei de munca calificata de nevoile reale ale pietei. Elevii interesati sa invete o meserie vor fi formati aici, cu ajutorul firmelor si al mediului universitar.

Proiectul de campus cuprinde clustere educationale pre-universitare si universitare, ateliere de practica specializata, spatii de cazare, zone de management, biblioteca, sala de sport, cantina, cafenea, aula, spatiu de consiliere si orientare profesionala, printre altele. Constructiile vor fi toate eficiente din punct de vedere energetic. Campusul va avea si suprafete generoase de spatii verzi intinse pe mai mult de un hectar. Pe langa constructia campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul invatamantului dual, plata burselor pentru elevi si studenti, precum si masuri conexe de crestere a calitatii si vizibilitatii invatamantului dual.

Finantarea a fost accesata de Consortiul Regional pentru Invatamant Dual Vest Timisoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timisoara – lider de proiect –  constituit special in acest scop si format din 31 de parteneri – Primaria Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea de Stiintele Vietii Regele Mihai I Timisoara, Inspectoratul Scolar, 7 licee, 16 companii si 3 asociatii ale mediului de afaceri.

Universitatile din cadrul consortiului contribuie cu 1,2 milioane de euro din bugetele proprii, iar companiile din cadrul consortiului cu 1,7 milioane de euro pentru constructia noilor programe de studii si imbunatatirea conditiilor de practica a elevilor si studentilor. Valoarea contractului de proiectare – faza SF este de aproximativ 64.500 de euro (TVA inclus), iar termenul de elaborare a documentatiei tehnice este de 4 luni de la emiterea ordinului de incepere. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)

Leave a Reply