Procurorul anticoruptie care intentiona sa “fabrice” dosare penale judecatorilor incomozi, reintegrat la DNA

Curtea de Apel Cluj a decis anularea ordinului prin care fostul procuror sef al DNA, Calin Nistor, l-a dat afara din parchetul anticoruptie pe procurorul Cristian Ardelean, dupa ce acesta fusese inregistrat in timp ce discuta despre “linistirea” judecatorilor incomozi. De asemenea, instanta a dispus achitarea tuturor diferentelor salariale cuvenite procurorului Cristian Ardelean, de la Parchetul Tribunalului Bihor, in calitatea de procuror DNA, incepand cu 2019.


Curtea de Apel Cluj a dispus luni, 29 aprilie 2024, anularea ordinului nr. 19/30.01.2019 al fostului sef interimar al DNA Calin Nistor, prin care Cristian Ardelean fusese revocat din parchetul anticoruptie, impreuna cu fostul sef al DNA Oradea Ciprian Man. Masura fusese dispusa dupa ce avocatul Razvan Doseanu a publicat o inregistrare in care procurorii Cristian Ardelean si Ciprian Man discutau impreuna cu alti colegi despre “linistirea” unor judecatori locali incomozi.

Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul Ardelean Cristian-Marius, in contradictoriu cu paratii Directia Nationala Anticoruptie, Procurorul Sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Anuleaza Ordinul nr. 19/30.01.2019 emis de Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Obliga Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie sa dispuna reintegrarea reclamantului Ardelean Cristian-Marius in functia de procuror anticoruptie in cadrul DNA Serviciul Teritorial Oradea.

Obliga DNA la plata catre reclamant a diferentelor de drepturi salariale egale cu diferenta dintre salariul incasat si salariul pe care ar fi trebuit sa il incaseze ca procuror DNA incepand cu data de 05.02.2019 pana la reintegrarea efectiva a reclamantului Ardelean Cristian-Marius in functia de procuror DNA Serviciul Teritorial Oradea”, se mentioneaza in Hotararea 170/2024 din 29.04.2024.

Trebuie spus ca solutia Curtii de Apel Cluj are la baza o decizie a CCR din 21 noiembrie 2023, prin care sintagma “in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei”, referitoare la revocarea procurorilor din cadrul DNA, a fost declarata neconstitutionala.

Decizia definitiva in dosarul in care procurorul Cristian Ardelean a cerut anularea revocarii sale din DNA va fi pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. (G.I.)

Leave a Reply