Artista Tincuta Marin, reprezentata de Galeria Jecza din Timisoara, expune in timpul Bienalei de Arta de la Venetia

Galeria Jecza din Timisoara, alaturi de Fundatia Interart Triade, magnetizeaza publicul din Venetia cu o expozitie in premiera in orasul celebrei Bienale de Arta, redeschizand vizitatorilor, dupa un deceniu, un spatiu vechi de peste 900 de ani, cu o expozitie intens apreciata de critici, colectionari si iubitori de arta.


Una dintre cele mai interesante si apreciate artiste ale noii generatii de creatori din Romania expune la Venetia, in timpul Binealei de Arta, care este in plina desfasurare.

Reprezentata de Galeria Jecza din Timisoara si de galeria Ellen de Bruijne Projects din Amsterdam, artista vizuala Tincuta Marin isi prezinta cea mai recenta instalatie intr-un spatiu aparte din principalul oras al regiunii Veneto.

Anul acesta, Bienala de Arta de la Venetia se bucura de o prezenta romaneasca interesanta, care vine in completarea evenimentului principal. Una din artistele care expune pe durata primei luni a Bienalei, pana la mijlocul lunii mai, este Tincuta Marin.

Artista expune intr-o capela de secol XII – Oratorio dei Crociferi in Campo dei Gesuiti, Cannaregio. Inchisa publicului de 10 ani, capela, care ea in sine este o opera de arta, este gazda instalatiei Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme) realizata de tanara artista.

„Instalatia Tincutei Marin Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme) este amplasata in mijlocul acestei bijuterii venetiene, care in mod normal nu este deschisa publicului, gazduind o serie exceptionala de picturi ale lui Giacomo Palma Cel Tanar, realizate intre 1583 si 1592, marcand apogeul Renasterii venetiene.

Acest ciclu pictural se remarca prin faptul ca este unul dintre putinele din arta venetiana a secolului al XVI-lea finalizat de un singur artist, oferind o viziune artistica unitara, care nu are egal decat cu lucrarile lui Tintoretto din Scoala San Rocco.

Lucrarea Tincutei Marin este compusa din 4 sculpturi de bronz, care poarta simbolic sau ocrotesc protectiv 4 panze de mari dimensiuni”, declara Andrei Jecza, fondatorul Galeriei Jecza.

Alaturand in instalatia sa sculpturile si pictura, Tincuta Marin creeaza un suport intre cele doua, ceea ce o diferentiaza de alti artisti ai generatiei ei. Expozitia este deschisa publicului pana in data de 12 mai, zilnic, intre orele 10 si 18.

Despre instalatia Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme), Adina Drinceanu curatorul expozitiei, transmite ca ea apare in pragul trecutului si prezentului, pe fundalul istoric al Oratoriului: „Tincuta Marin creeaza un colaj anacronic al timpului, asemanator unui „wunderkammer” plin de artefacte temporale eclectice refolosite pentru noi naratiuni.

Zeitati egiptene, referinte medievale si moderniste nu sunt folosite pentru greutatea lor simbolica, ci ca elemente intr-un lexicon pictural mai mare care danseaza pe marginea fantasmagoriei”.

  • In varsta de 29 de ani, artista din Galati traieste si lucreaza la Cluj-Napoca este reprezentata de Galeria Jecza din 2021 si de Ellen de Bruijne Projects din 2024. Tincuta Marin are deja un palmares expozitional bogat, cu prezente solo si de grup in tara si in strainatate, numeroase din lucrarile ei regasindu-se in colectii importante. Anul trecut a fost expusa in cadrul programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii in cadrul Fundatiei Triade si a galeriei Jecza, iar in luna decembrie a fost prezentata publicului american, la Miami Untitled Art Fair, un reper in domeniul colectionarilor de arta la nivel mondial. (Galeria Jecza, Geta Petrovici)

Leave a Reply