UVT, al optulea an consecutiv cand este plasata pe cea mai inalta pozitie, dintre universitatile timisorene, in metaranking-ul academic din Romania

Universitatea de Vest din Timisoara reconfirma buna plasare intre universitatile romanesti din top-ul Metaranking-ului Universitar, editia aparuta in 2024, reusind sa se claseze pe pozitia a opta la nivel national, cu un punctaj de 10,7 de puncte, obtinut in urma procesului de evaluare.


Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Prezenta UVT in aceasta editie a Metaranking-ului Universitar confirma pozitia de lider a universitatii noastre intre universitatile din zona de vest a Romaniei, plasand universitatea noastra pe prima pozitie intre cele trei universitati timisorene ierarhizate (UVT, UPT, UMFVBT), chiar si atunci cand criteriile metodologice ale analizei au un caracter dinamic.

Prezenta invatamantului superior timisorean este bine evidentiata in acest Metaranking prin includerea celor trei universitati care au cumulat 10% din punctajul total insumat al tuturor universitatilor prezente in Metarankingul 2024, adica 22,92 puncte din 228,81 puncte, unde punctajele individuale au fost: UVT – 10,71 puncte, UPT – 8,07 puncte, UMFVBT – 4,14 puncte.”

Metaranking-ul Universitar include in analiza 89 de universitati active din Romania (52 publice si 37 private), dintre care doar 28 publice si 2 private au fost apreciate ca avand vizibilitate si prezenta internationala.

In mod similar cu editiile anterioare,  evaluarea universitatilor prin acest Metaranking a constat in identificarea universitatilor din Romania cu o minima vizibilitate internationala (prezente in cel putin un ranking inclus in analiza) si a caror activitate a generat impact in aria academica internationala.

Universitatile romanesti nominalizate au inregistrat un punctaj total de 228,8 puncte, fiind incluse in analiza doar acele universitati care au cel putin o prezenta in unul dintre cele opt ranking-uri internationale conform metodologiei Metaranking-ului Universitar aferent anului 2023. Ca urmare a procesului de evaluare universitatile din Consortiul Universitaria au obtinut 66,62 puncte dintr-un total de maxim 228,81 puncte (29,11% din punctajul total).

Conform metodologiei utilizate, au fost luate in considerare rezultatele si performantele  universitatilor obtinute in urmatoarele clasamente academice internationale ale University Ranking by Academic Performance (URAP). Deoarece Best Global Universities al US News (USN) nu a avut o editie in 2023, acesta nu a mai fost inclus in metarankingul national din acest an.

Metaranking-ul Universitar 2023 utilizeaza metodologia propusa de membrii High Level Experts Group, numiti in 2016 de Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, asigurand continuitate viziunii initiale. In cadrul exercitiului precizat, metarankingului national aferent anului 2023, care a fost realizat in conformitate cu reglementarile mentionate, au fost luate in consideratie opt clasamente internationale globale, recunoscute de IREG, din cele noua utilizate in exercitiul precedent (2022).

(Universitatea de Vest din Timisoaa, Horea Bacanu)

Leave a Reply