Contructorul de autostrazi Tirrena Scavi va fi despagubit de CNAIR cu peste 1,5 milioane de euro, dupa rezilierea contractului pentru Centura Timisoara Sud

CNAIR a pierdut un proces cu firma italiana de infrastructura Tirrena Scavi, dupa ce a reziliat contractul pentru Varianta de ocolire Timisoara Sud


Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a pierdut un proces cu firma italiana de infrastructura Tirrena Scavi din cauza ca a reziliat contractul cu italienii.

In ultimul dosar, Tribunalul Bucuresti a decis pe 15 mai ca cei de la Tirrena Scavi au dreptul sa primeasca 6.739.775,79 lei din fondurile de rezerva ale proiectului Centura Timisoarei la care se vor adauga dobanzi calculate din mai 2021 si pana in prezent.

”Admite in parte cererea. Respinge capatul de cerere formulat in principal, ca neintemeiat. Admite in parte capatul de cerere formulat in subsidiar. Obliga paratele sa revizuiasca Ordinul de Modificare nr. 4 (Om Rez nr. 01), in sensul consemnarii ca reclamanta este indreptatita, pentru lucrarile de arheologie suplimentare, sa acceseze rezervele de implementare in vederea recuperarii unor costuri in cuantum de 6.739.775,79 lei.

Obliga parata CNAIR sa plateasca reclamantei dobanzi legale penalizatoare, calculate conform art. 3 alin. (21) din OG nr. 13/2011, la suma de 6.208.420,11 lei, incepand cu data de 27.05.2021 si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari. Obliga paratele sa plateasca in solidar reclamantei suma de 174.168,40 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand taxa judiciara de timbru aferenta debitului principal (124.168,40 lei), onorariu avocat (40.000 lei) si onorariu expert (10.000).

Obliga parata CNAIR sa plateasca reclamantei suma de 3.964,86 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand taxa judiciara de timbru aferenta debitului accesoriu. Obliga reclamanta sa plateasca paratei suma de 18.000 lei, cu titlu cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI- a civila. Pronuntata astazi, 15.05.2024, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei”, se arata in minuta deciziei Tribunalului Bucuresti.

Acest dosar a fost deschis in octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, atunci cand Tirrena Scavi a chemat in judecata CNAIR si Asocierea de firme ”SC VENTRA PROJECT MANAGEMENT SRL & UTIBER KOZUTI BERUHAZO KFT”. CNAIR anunta, in ianuarie 2020, ca a semnat contractul cu aceasta asociere de firme pentru „Supervizarea proiectarii si executiei Variantei de ocolire Timisoara Sud”, lucrare castigata initial de Tirrena Scavi.

Conform unei Ordonante de Urgenta a Guvernului referitoare la unele masuri pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, ”rezervele de implementare” mentionate in decizia Tribunalului Bucuresti sunt o categorie de fonduri incluse in contractele semnate pentru obiectivele de investitii finantate din fonduri europene din domeniul infrastructurii publice de transport, energie, mediu, dezvoltare urbana, regenerare urbana, eficienta energetica si iluminat public finantate din fonduri europene denumite in continuare proiecte de infrastructura, care cuprind in structura devizului general de investitii cheltuieli privind protectia mediului, cheltuieli privind relocarile de utilitati, precum si alte categorii de cheltuieli similare necesare pentru implementarea proiectelor si care sunt independente de vointa beneficiarului sau a executantului de lucrari sau care nu pot fi prevazute cu exactitate la data organizarii procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica sau a contractului sectorial, dupa caz, dar sunt strict necesare pentru implementarea proiectelor de infrastructura.

Compania italiana Tirrena Scavi se afla in prezent in colaps, firma fiind administrata de un lichidator judiciar din martie 2023. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

One thought on “Contructorul de autostrazi Tirrena Scavi va fi despagubit de CNAIR cu peste 1,5 milioane de euro, dupa rezilierea contractului pentru Centura Timisoara Sud

Leave a Reply