Dezbatere la UMF Timisoara: Peste 9000 de persoane din Timis sufera de obezitate. Ce e de facut?

Judetul Timis inregistreaza oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, dar numarul real ar fi mult mai mare, potrivit datelor de specialitate


Obezitatea a devenit in ultimii ani un motiv tot mai mare de ingrijorare pentru specialistii in sanatate si nu numai, din intreaga lume, care o catalogheaza drept o problema critica de sanatate publica1. Aceasta pentru ca obezitatea reprezinta un factor de risc pentru numeroase afectiuni cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afectiuni articulare, probleme respiratorii sau anumite tipuri de cancer – afectiuni care cumulat cauzeaza cel mai mare numar de decese in fiecare an la nivel mondial2.

Cele mai recente date de specialitate arata ca aproximativ 12% din totalul deceselor anuale la nivel mondial asociate bolilor cronice netransmisibile sunt atribuite unui Indice de Masa Corporala (IMC) crescut3, adica peste limita considerata „normala” de 25kg/m2, dupa care intervine supraponderea, respectiv obezitatea.

Romania, fata in fata cu OBEZITATEA: estimarile avertizeaza ca 35% dintre adulti ar putea suferi de obezitate pana in 2035, in lipsa unor masuri eficiente indreptate in acest sens.

Potrivit proiectiilor specialistilor, peste 40% dintre adultii de sex masculin si peste 30% dintre femeile adulte vor suferi de obezitate in 20358. In timp ce rata de crestere anuala a obezitatii la categoria de populatia adulta se situeaza la 2.1% (in intervalul 2020-2035), in ceea ce priveste obezitatea in randul copiilor situatia poate fi descrisa drept alarmanta, avand in vedere ca se estimeaza o rata de crestere anuala de 5.6%, mai mult decat dublu fata de adulti9.

La nivelul judetului Timis sunt inregistate oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, potrivit Directiei de Sanatate Publica Timis, dar numarul real ar fi mult mai mare avand in vedere estimarile la nivel national

Numarul persoanelor cu obezitate raportat si inregistrat oficial la finalul anului trecut in judetul Timis: 8.926 de persoane10, putin peste 1% din totalul populatiei din judet, sugereaza ca acest numar nu reflecta exact situatia reala, fiind mult subdimensionat, raportat la estimarile de specialitate.

Pe langa multiplele implicatii la nivelul sanatatii individului, obezitatea inseamna si o povara economica, prin prisma impactului pe care il genereaza la nivelul societatii. Potrivit World Obesity Atlas, pana in

2035, doar impactul economic generat de cazurile de suprapondere si obezitate ar putea reprezenta 3.6% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei11, un procent foarte mare, mai ales daca il comparam cu alocarile actuale din bugetul de stat pe domenii prioritare, cum ar fi: sanatatea sau educatia.

„Obezitatea reprezinta o adevarata provocare a zilelor noastre. Sedentarismul, alimentatia nesanatoasa si alti factori de risc au contribuit la cresterea alarmanta a prevalentei acestei afectiuni. Obezitatea este, in primul rand, o boala si trebuie tratata ca atare. In prezent, ne confruntam cu obezitatea in numeroase aspecte ale vietii noastre: in familie, in grupurile de prieteni si in intreaga societate. Aceasta necesita o abordare complexa si multidimensionala, care sa includa atat preventia, cat si controlul si tratarea complicatiilor asociate.

Obezitatea reprezinta un factor de risc semnificativ pentru numeroase boli cronice netransmisibile si agraveaza anumite afectiuni existente”, a declarat prof. univ. dr. Catalina Poiana, initiatoarea „Controleaza Obezitatea”, medic primar endocrinolog, presedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Obezitatea „anunta” o noua pandemie: numarul persoanelor supraponderale si cu obezitate va reprezenta aproximativ 54% din totalul populatiei globale pana in 2035, potrivit World Obesity Atlas 2024

Peste 3,3 miliarde de oameni ar putea ajunge sa sufere de suprapondere si obezitate pana in 2035, comparativ cu 2,2 miliarde in anul 202012, o crestere intr-un ritm accelerat (+50%), care reprezinta un puternic semnal de alarma! In ceea ce priveste exclusiv obezitatea, evaluarile specialistilor asteapta o crestere a numarului de cazuri de obezitate in randul adultilor de la 0.8 miliarde in 2020 la 1.5 miliarde pana in 203513.

Un capitol extrem de ingrijorator este obezitatea infantila si obezitatea in randul adolescentilor, a carei prevalenta se astepta sa creasca intr-un ritm si mai rapid decat in cazul persoanelor adulte: potrivit acelorasi date, prevalenta globala a obezitatii in randul copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani va creste de la 175 de milioane de cazuri in 2020, la 380 de milioane de cazuri pana in 2035.

Initiativa „Controleaza Obezitatea” se desfasoara sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si cuprinde actiuni care vizeaza doua directii: componenta de informare si constientizare a publicului larg in privinta problematicii obezitatii la nivel general si o componenta de educatie medicala adresata profesionistilor din sanatate implicati in managementul persoanelor cu obezitate.

Proiectul se deruleaza pe parcursul anului 2024 la nivel national in marile centre universitare de medicina: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Targu Mures, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu. (UMF Timisoara, Diana Mihai)

 

One thought on “Dezbatere la UMF Timisoara: Peste 9000 de persoane din Timis sufera de obezitate. Ce e de facut?

  1. Le-aș sugera respectivilor să mai numere persoanele cu obezitate din Timiș. Le-ar da, fără nici o îndoială, zeci sau sute de mii, nu 9000.

Leave a Reply