Teatrul Maghiar din Timisoara, inca o premiera: Spectacolul Danaos, bazat pe tragedia lui Eschil, „Rugatoarele”

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara prezinta in 14 iunie, ora 19, Sala Mare, a 6-a premiera a stagiunii 2023/2024 – „Danaos”, in regia lui Szabó Kristóf, regizor-coregraf stabilit in Germania.


Cea mai putin cunoscuta tragedie a lui Eschil, „Rugatoarele”, exploreaza ce inseamna sa fii imigrant dependent de ospitalitatea tarii gazda pentru supravietuire. Intr-o astfel de situatie, omul poate pierde sprijinul moral oferit de propria cultura, de credinta in Dumnezeu si de increderea in umanitate.

In interpretarea lui Szabó Kristóf, spectacolul este povestea unor solicitanti de azil politic care pierd incet toate acestea aducand in centru statutul de refugiat, un concept si, mai ales, o realitate atat de actuala avand in vedere contextul sociopolitic in care ne aflam.

In zilele noastre, germenul Umanismului pare sa fie pus sub semnul intrebarii, in timp ce mostenirile spirituale ale Antichitatii si ale Renasterii risca sa ramana doar o amintire.

Aceste chestiuni sunt centrale in cautarea artistica a actorilor (Aszalos Géza, Balló Helga, Bálint Előd, Borbély B. Emília, Vlad Colar, Erdős Bálint, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, Tóth Karolina) care vor urmari cai spirituale si situatii suprarealiste in speranta unui raspuns.

Spectacolul nu doar ca analizeaza temele tragice ale pierderii si cautarii identitatii, dar reflecta si asupra provocarilor umanitatii contemporane. Este un apel la reflectie si o invitatie de a reexamina valorile care ne definesc. Printr-o abordare dramatica si profunda, spectacolul ofera o perspectiva artistica asupra crizei refugiatilor si asupra fragilitatii conditiei umane in fata adversitatilor.

Szabó Kristóf, care si-a inceput cariera ca scriitor si artist vizual in Ungaria, a devenit una dintre cele mai interesante figuri din viata culturala germana ca regizor-coregraf si este in prezent directorul artistic al ansamblului F.A.C..E. Visual Performing Arts Ensemble din Köln.

De-a lungul carierei sale, a explorat mai multe discipline artistice, teatru, dans, arte vizuale si medii mixte, si a folosit sunetul, lumina si proiectiile video pentru a situa lucrarile de teatru in contexte surprinzatoare.

Spectacolul va fi supratitrat in romana si engleza. Biletele pentru premiera din 14 iunie (40 lei) si pentru a doua reprezentatie din 15 iunie (30 pret intreg/15 lei cu reducere) se pot lua de la casieria teatrului in intervalul orar 13-19 sau online pe https://ticket.tm-t.ro/ro. (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara)

Leave a Reply