Un fost ofiter de la IPJ Timis, acuzat ca face parte din reteaua de trafic de migranti condusa de seful Imigrarilor din Caras-Severin

Un fost ofiter de la IPj Timis este acuzat ca face parte dintre-o retea de trafic de migranti. Impreuna cu alti fosti angajati ai MAI, unii cu functii de conducere, ar fi pus bazele unei retele complexe de trafic de migranti din Asia. Gruparea a castigat in ultimii doi ani milioane de euro.


Asta in timp ce statul duce negocieri dure pentru aderarea terestra la spatiul Schengen. In aceasta dimineata, s-au efectuat 67 de perchezitii in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Arges, Sibiu si in Bucuresti, intr-un dosar penal vizand savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de migranti, trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei, facilitarea sederii ilegale in Romania si spalarea banilor.

In urma acestei operatiuni complexe a procurorilor DIICOT si DNA, au fost ridicati si dusi la audieri mai multi fosti angajati ai MAI, printre care si Vali Mitrus, seful Biroului pentru Imigrari Caras-Severin. Potrivit unor surse judiciare, creierul gruparii ar fi fost Claudiu Perian, fostul sef de la Imigrari Caras-Severin si prieten la catarama cu actualul conducator al institutiei.

Era ajutat de Dan Vasile (foto 2), un fost ofiter de informatii, dat afara din Politia Timis. Perian, spun anchetatorii, ar convins 37 de persoane sa i se alature – romani si straini. Fostul sef de la Imigrari a infiintat sapte firme care se ocupau cu angajarea migrantilor. Iar ofiterul in rezerva, Dan Vasile, care controla una dintre ele, avea sarcina sa gaseasca societati care sa-i sprijine si sa ii puna in legatura cu firme de recrutare din strainatate.

Ajunsi in tara, strainii erau preluati de la aeroport si dusi in diferite locatii. In unele apartamente, isi improvizasera chiar sere in care cultivau canabis.

Strainii primeau vizele de sedere de la actuali si fosti angajati ai Inspectoratului General pentru Imigrari, iar cand perioada legala expira, muncitorii nu erau expulzati. Firmele infiintate sau partenere se ocupau in schimb de eliberarea avizele de munca. Migrantii plateau intre 500 si 6.000 de euro pentru documente.

Anchetatorii vorbesc de aproape 1200 de cetateni straini care ar fi ajuns la noi in tara, pe aceasta filiera, doar in ultimii doi ani. Majoritatea din Pakistan si Bangladesh, dar si din Sri Lanka, India, Nepal si Sudan. Nu Romania era destinatia finala, ci alte tari din spatiul Schengen – Germania, Franta sau Italia. Surse Observator spun ca ajungeau acolo ascunsi in tiruri. De pe urma lor, membri gruparii ar fi obtinut intre 1 si 3 milioane de euro.

Securizarea frontierelor tarii este o conditie esentiala pentru aderarea terestra a Romaniei la Schengen. Traficul de migranti a fost de altfel motivul invocat de Austria pentru a bloca accesul tarii noastre. Ministrul de Interne vede insa dosarul de coruptie din interiorul politiei ca pe o reusita.

“In ultimul an, Romania a coborat cifra de migratie ilegala cu 73%. Este o performanta fara precedent in Europa”, spune Ministrul de Interne Catalin Predoiu. 

Reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) au transmis, marti, un punct de vedere in legatura cu perchezitiile DIICOT si DNA la Biroul Imigrari Caras-Severin intr-un dosar de trafic de migranti si au prezicat ca se delimiteaza de orice actiuni necorespunzatoare care nu sunt in concordanta cu legea, mentionand ca atunci cand situatia a impus au fost sesizati procurorii cu privire la posibile infractiuni.

”Precizam ca institutia noastra se delimiteaza ferm de orice actiuni necorespunzatoare care nu sunt in concordanta cu legea si aduc atingere valorilor acesteia. De fiecare data, atunci cand situatia a impus, unitatea noastra a sesizat organele de parchet competente cu privire la posibile infractiuni”, au anuntat reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari.

Ei au adaugat ca permanent conducerea IGI si ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au organizat activitati de consilieri si de preventie a coruptiei la nivelul tuturor structurilor subordonate.

Astfel, in anul 2022 au fost efectuate 53 de astfel de activitati la care au participat 518 politisti, dintre care 48 cu functii de conducere si 470 cu functii de executie.

De asemenea, in anul 2023, au fost efectuate 34 de astfel activitati la care au participat 306 politisti, dintre care 30 cu functii de conducere si 276 cu functii de executie.

Reprezentantii IGI au mai precizat ca in acest an au fost efectuate 50 de activitati la care au participat 524 de politisti, dintre care 31 de politisti cu functii de conducere si 493 cu functii de executie).

”De asemenea, incepand din anul 2022 si pana in prezent, in sase situatii Inspectoratul General pentru Imigrari a sesizat organele competente ale statului cu privire la suspiciuni de savarsire a unor infractiuni de coruptie sau asimilate coruptiei, respectiv privind traficul de migranti (unitati de parchet teritoriale, D.G.A., D.I.I.C.O.T.)”, a mai transmis sursa citata. (V.E.)

 

 

Leave a Reply