Fost sef de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita. Prejudiciul creat statului, peste 5 milioane de euro

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata a inculpatului LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, aflat in stare de detentie pentru fapte similare, la data faptelor sef Serviciu in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Timis, pentru comiterea infractiunilor de luare de mita in forma continuata (21 acte materiale), frauda informatica in forma continuata, (113 acte materiale), fals informatic in forma continuata (113 acte materiale).


In acelasi dosar, procurorii au trimis in judecata alte 12 persoane (una in stare de detentie si 11 in stare de libertate), in sarcina carora s-a retinut comiterea unor infractiuni de: complicitate la luare de mita, dare de mita, complicitate la infractiunea de frauda informatica, complicitate la infractiunea de fals informatic.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2013 – 2020, in exercitarea functiei de sef al Serviciului Evidenta Drepturi Persoane cu Dizabilitati din cadrul D.G.A.S.P.C. Timis, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins si primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mita – intre 1.000 lei pana la 2.600 euro de persoana, primind in total 17.800 euro si 20.100 lei, pentru a efectua formalitatile necesare obtinerii indemnizatiei de incadrare in grad de handicap vizual, in conditiile in care persoanele respective nu erau indreptatite sa beneficieze de aceste drepturi.

Pe langa mita solicitata si remisa pentru introducerea in grad de handicap, inculpatul ar mai fi incasat diverse ”cotizatii” (in aceeasi modalitate – prin intermediari), anual, de regula, in bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei si/sau produse alimentare.

Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept in sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timis, pentru un numar total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate si date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plata, comisia de evaluare, etc., creand in acest mod situatii necorespunzatoare adevarului in baza de date, conform carora acele persoane sunt persoane cu handicap si necesita plata sub forma de prestatii sociale cat si alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite etc.).

Obtinerea pe nedrept de certificate de incadrare in grad de handicap, in maniera expusa anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judete si-au stabilit provizoriu resedinta in judetul Timis.

Acele documente fac ca beneficiarii lor sa obtina indemnizatii de incadrare in grad de handicap care nu li se cuvin, dar si alte facilitati conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei.

Precizam ca, o mare parte din falsii beneficiari de prestatii sociale ca urmare a incadrarii nereale in grad de handicap, fie nu au avut niciodata un loc de munca in Romania, fie lucreaza in strainatate, fie lucreaza in institutii publice si nu achita niciun fel de contributii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre acestia detin in acelasi timp si permis de conducere auto si circula pe drumurile publice.

O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmaririi penale, a sumelor incasate necuvenit de catre beneficiarii pensiei.

In cauza, pentru recuperarea sumelor incasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civila Ministerul Muncii si Solidaritii Sociale prin Consiliul Judetean Timis si DGASPC Timis, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzatoare pensiei incasate pe nedrept de catre un numar de aproximativ 500 persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis.

In perioada 06 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost incheiate acorduri de recunoastere a vinovatiei cu 15 inculpati care au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu inchisoarea cu suspendarea executarii sub supraveghere.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul Directiei de Operatiuni Speciale, I.P.J. Timis si Directiei Generale Anticoruptie.

Inculpatul LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS a mai fost trimis in judecata intr-un alt dosar pentru fapte similare, vezi comunicat http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12199, fiind condamnat la o pedeapsa de 5 ani si 4 luni inchisoare.

Doua persoane au fost condamnate, de asemenea, la pedepse cu executare (complici) iar alti 24 inculpati, beneficiari neindreptatiti ai unor pensii de handicap au fost condamnati la pedeapsa inchisorii cu suspendarea sub supraveghere.

Cercetarile continua in cauza cu privire la stabilirea imprejurarilor in care alte aproximativ 500 persoane au obtinut in conditii similare pensie de handicap vizual pe nedrept. (DNA Timisoara)

Leave a Reply