Nicusor Dan a anuntat ca va incepe, de luni dupa-amiaza sau de marti, consultarile cu partidele politice in vederea formarii viitorului Guvern, iar discutiile vor dura „doua, trei, patru saptamani”. Presedintele ales a adaugat, referitor la conditiile puse de PSD pentru a intra din nou la guvernare ca va exista o negociere asupra lor.
Chestionat, dupa sedinta CGMB in care a demisionat din functia de primar al Capitalei daca din viitorul Executiv nu ar trebui sa faca parte actualii ministrii, Nicusor Dan a spus ca „de principiu, societatea isi doreste oameni noi”, insa analiza va fi facuta „de la caz la caz”. Dan a comentat si conditiile puse de PSD pentru a participa la viitoarea coalitie de guvernare.
„Toate conditiile sunt puse pentru a se negocia asupra lor”, a precizat el. Presedintele ales s-a referit la investitii. „Problema este daca statul isi permite un ritm de investitii cu dobanzi foarte mari (…) de principiu da”, a declarat Nicusor Dan., chestionat daca este de acord cu investitiile, conditia pusa de PSD. Nicusor Dan va depune juramantul de investitura in functia de Presedinte al Romaniei, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, luni de la ora 12.
PSD nu va negocia portofolii in viitorul guvern, insa pune anumite conditii PSD a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca nu va negocia nimic in privinta portofoliilor sau a altor functii dintr-un viitor Executiv, insa are o serie de conditii pentru a intra la guvernare. „Indiferent de decizia finala, PSD va fi responsabil si va sustine instalarea unui guvern functional care sa asigure conducerea Romaniei”, mai precizeaza formatiunea.
Astfel, PSD nu va accepta sub nicio forma taierea investitiilor in infrastructura, in economie si pentru programele de dezvoltare a comunitatilor locale care vizeaza drumuri, scoli, unitati medicale, alimentari cu apa si canalizare. Social-democratii nu vor sustine nicio masura care are efect diminuarea puterii de cumparare a pensionarilor si a salariatilor cu venituri mici si medii si se vor opune cu fermitate oricarui demers care ar determina implicarea Romaniei in orice tip de actiune militara desfasurata in afara cadrului NATO sau in afara apararii teritoriului national.
„Orice dialog politic sincer trebuie sa porneasca de la recunoasterea realizarilor incontestabile ale guvernarii din ultimii trei ani. In aceasta perioada au avut loc: cele mai mari investitii din istoria Romaniei, cele mai mari cresteri de venituri ale populatiei si cea mai ampla dezvoltare a infrastructurii de transport din tara noastra. Negarea acestor evidente, in incercarea de a contura imaginea unei guvernari dezastruoase, cu scopul culpabilizarii PSD pentru masurile impopulare dintr-o viitoare guvernare, contravine ideii de dialog politic constructiv, in interesul Romaniei”, mai arata comunicatul partidului. (Mara Ion)