Ce viitor au bursele elevilor si studentilor? Rectorul UVT, Marilen Pirtea: “Reforma burselor e o masura de criza, nu una definitiva”

Marilen Pirtea, liderul PNL Timis si rector al UVT, a spus ca nu considera ca reforma burselor are o forma definitiva, iar aceasta va fi aplicata doar temporar, ca masura de echilibrare a deficitului bugetar, urmand ca, odata cu stabilizarea situatiei economice, aceasta problematica sa fie depasita si sistemul burselor sa-si revina.

Totodata, in calitate de rector al Universitatii de Vest din Timisoara, a transmis ca va continua sa caute solutii pentru sprijinirea studentilor si pentru mentinerea burselor, in special a celor sociale.

,,Universitatile au propriile resurse pentru a suplimenta bursele oferite de stat, iar masurile actuale sunt considerate temporare, nu definitive”, a declarat Marilen Pirtea.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Popoviciu a explicat ca, desi sumele cresc, este important sa se urmareasca cati bani sunt cu adevarat disponibili pentru a sustine educatia si sprijinul studentilor.

„Problema majora este legata de bursele elevilor, care au crescut in ultimii trei ani cu peste 75%, de la 180 milioane la 470 milioane. O bursa acordata pe 10 luni, nu pe 12 luni, poate reflecta mai bine realitatea financiara”, a spus acesta.

Mai mult, Marilen Pirtea a specificat ca in implementarea masurilor exista diferente in functie de rapiditatea si modul in care fiecare minister actioneaza. El a atras atentia ca in perioada urmatoare nu doar educatia, ci si alte domenii vor fi afectate financiar.

„Trebuie sa lucram in paralel la bursele pentru elevi si studenti, pentru ca astfel sprijinul se normalizeaza si devine o realitate fireasca”, a declarant Marilen Pirtea.

O alta problema semnalata de prorectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Madalin Bunoiu, este legata de presiunile asupra sistemului de notare.

„Atunci cand se anunta ca toti cei cu medii peste 9 sau 9,5 vor primi bursa, poate aparea tendinta de crestere a notelor fara o justificare reala in continut. Se creeaza un decalaj intre notele din scoala si cele obtinute la examenele nationale, ceea ce nu este benefic”, a spus Madalin Bunoiu.

Madalin Bunoiu a insistat asupra necesitatii ca statul sa asigure acces echitabil la educatie si sa investeasca in masuri care sa reduca abandonul scolar, care este foarte mare, inclusiv la clasele a IV-a, a V-a si a VIII-a.

,,Fondurile ar trebui directionate catre masa calda, programe de sprijin si laboratoare moderne, in special pentru disciplinele unde exista deficiente majore, precum fizica, chimia sau stiintele exacte, care sufera de lipsa unor dotari adecvate”, a declarat acesta.

Referitor la sprijinul studentilor, acesta a explicat ca o solutie complementara este activarea Agentiei de Credite si Burse pentru Studenti, care ar putea oferi imprumuturi avantajoase tinerilor pentru finalizarea studiilor, cu rambursare fara dobanda dupa angajare, in primii ani de munca.

„Acest mecanism exista deja in alte tari si ar putea fi implementat cu succes la noi, astfel statul nu pierde bani, ci investeste in formarea unor profesionisti care vor contribui apoi la economie si societate”, a explicat Bunoiu. (Laura Ilioiu)

 

Leave a Reply