CJ Timis: Dosarul de candidatura pentru titlul ”Banat 2028 – Regiune Gastronomica Europeana” a fost acceptat

Banatul a trecut de o etapa importanta in competitia pentru obtinerea titlului de Regiune Gastronomica Europeana 2028. Dosarul de candidatura a fost analizat si acceptat in cadrul Sedintei Forumului Consultativ al IGCAT (Institutul de Gastronomie, Arta, Cultura si Turism), fiind apreciat ca bine structurat si coerent.

Cu o poveste gastronomica puternica si autentica, Banatul este capabil sa impresioneze la nivel european. Suntem o regiune a diversitatii, a comunitatilor care au trait si au creat impreuna un patrimoniu culinar unic.

Tintim nu doar reputatia internationala ci si dezvoltarea judetului care vine odata cu un astfel de titlu. Vom sprijini producatorii locali, vom promova turismul gastronomic si vom consolida identitatea culturala a Timisului”, a subliniat Alfred Simonis, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Urmatoarea etapa va fi vizita juriului international, programata in perioada 13–17 aprilie 2026. Dupa aceasta evaluare, IGCAT va anunta rezultatul final al selectiei.

Candidatura Banatului este construita in jurul conceptului „Fuziunea gusturilor fara granite – Arome indraznete. Origini diverse. O masa impartasita” (Fusion Beyond Borders – Bold flavors. Diverse origins. One shared table), care surprinde specificul unei regiuni unde culturile se intalnesc firesc, iar gastronomia devine un limbaj comun.

”Aceasta recunoastere confirma faptul ca identitatea noastra gastronomica – nascuta din diversitate, traditii si creativitate – are relevanta si rezonanta pe scena europeana.

In numele Visit Timis, doresc sa le multumesc partenerilor din consortiu, care au contribuit esential la conturarea acestui proiect ambitios: HORETIM, Universitatea de Stiintele Vietii “Regele Mihai I” din Timisoara, My Banat, Produs in Banat – GAL Colinele Recas, Degustaria,  CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice & Solidare si, in mod deosebit, initiatorului proiectului si pilonul sau principal de sustinere, Consiliul Judetean Timis.

Participarea la sedinta IGCAT mi-a oferit nu doar perspectiva internationala asupra evaluarii dosarelor, ci si convingerea ca Banatul are tot ce ii trebuie pentru a deveni un model european de inovatie gastronomica, sustenabilitate si colaborare interculturala”, spune Simona Neumann, directorul Asociatiei pentru Promovarea si  Dezvoltarea Turismului in Judetul Timis (Visit Timis).

Regiunea Banat este prezentata ca spatiu al diversitatii, in care retetele, aromele si obiceiurile culinare spun o poveste comuna despre convietuire si continuitate.

Proiectul Banat 2028 – Regiune Gastronomica Europeana este initiat de Consiliul Judetean Timis, in calitate de lider de proiect, in parteneriat cu IGCAT, iar Asociatia pentru Promovarea si  Dezvoltarea Turismului in Judetul Timis (Visit Timis) actioneaza ca organizatie de implementare. (I.P.)

Leave a Reply