Desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, avizata favorabil de CSM. Dosarele cu magistrati nu vor ajunge, din nou, la DNA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv, vineri, proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei speciale, propus de Ministerul Justitiei. Avizul a fost aprobat cu 11 la 8 voturi, au precizat sursele citate.


Proiectul de lege prevede desfiintarea Sectiei Speciale, fara ca dosarele de coruptie ale magistratilor sa se intoarca la DNA. In acest context, procurorul sef adjunct al DNA, Madalina Scarlat, si-a exprimat nelamurirea cu privire la faptul ca, desi Guvernul pretinde ca vrea sa desfiinteze Sectia Speciala, competenta de anchetare a magistratilor pentru coruptie nu revine la DNA.

Adjuncta sefului DNA a facut aceste aprecieri in cadrul unei dezbateri pe tema Sectiei Speciale, organizate la inceputul saptamanii la Ministerul Justitiei, potrivit stenogramei discutiilor publicate pe portalul ministerului, just.ro.

Avizul CSM este esential pentru ca proiectul sa treaca rapid de parlament. „Daca mergi in Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului si al sistemului judiciar, nu treci”, a declarat ministrul Justitiei Catalin Predoiu in dezbaterile privind desfiintarea SIIJ. Intr-o declaratie postata pe portalul just.ro., Catalin Predoiu saluta avizul CSM.

„Salut votul dat, astazi, in Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizarea favorabila a proiectului de Lege pentru desfiintarea SIIJ! Multumesc tuturor membrilor CSM, indiferent de pozitiile exprimate si votul acordat, pentru participarea la dezbatere si procedura de vot. Voi continua sa lucrez cu Consiliul pentru adoptarea cat mai rapida, in acest an, a proiectelor legilor Justitiei si abordarea celorlalte probleme stringente aflate pe agenda Justitiei. Nu in ultimul rand, multumesc aparatului tehnic al Ministerului Justitiei pentru eforturile depuse, ca intotdeauna”, este mesajul Ministrului Justitiei.

Pe de alta parte, Asociatia Funky Citizens, Comunitatea Declic si Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie arata ca actualul proiect, pus in dezbatere publica de minister, nu respecta solicitarile MCV si nici recomandarile Comisiei de la Venetia.

”Cu o astfel de lege, Romania nu va scapa de monitorizarea MCV si va rata din nou intrarea in Spatiul Schengen din cauza intereselor politicienilor de a incetini lupta anticoruptie”, arata ONG-urile semnatare.

Cele trei asociatii arata ca proiectul de lege desfiinteaza doar formal Sectia Speciala si infiinteaza o noua structura asemanatoare, cu putini procurori, care nu sunt specializati pe anchetarea infractiunilor de coruptie sau criminalitate organizata si care vor fi numiti de Plenul CSM.

Actuala majoritate PSD-PNL-UDMR a cazut de acord sa desfiinteze Sectia speciala, insa dosarele de coruptie ale magistratilor sa nu se intoarca la DNA, ci sa fie anchetate de procurori ai Parchetului general si ai Parchetelor Curtilor de apel. (V.E.)

Leave a Reply