Fostul ministru de Interne, generalul Gabriel Oprea, achitat definitiv in dosarul achizitionarii pentru uz personal, din bugetul DIPI, a unui autoturism de lux

Fostul vicepremier si ministru de Interne, generalul Gabriel Oprea, a fost achitat definitiv in dosarul in care a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu. Obiectul dosarului a fost in legatura cu achizitionarea din fondurile operative ale Directiei de Informatii si Protectie Interna (DIPI), in mod conspirat, a unui autoturism de lux Audi A8, folosit in exclusivitate de fostul demnitar.


Gabriel Oprea primise o decizie de achitare si la instanta de fond, solutie mentinuta luni de completul de cinci judecatori.

Singura modificare operata de completul de cinci magistrati este faptul ca a fost lasata nesolutionata actiunea civila formulata de Ministerul Finantelor.

In dosar au fost achitati si ceilalti inculpati: Gheorghe Nicolae – fost sef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel – comisar-sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zarnica – chestor principal, fost subsecretar de stat; Marian-Danut Iacob – comisar-sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit DNA, pe 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae, la acea vreme seful DIPI, si Gabriel-Nicolae Pavel, sef al Serviciului Juridic din DIPI, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative”, sustin procurorii.

Conform acestora, in perioada 21 august – octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinatia resurselor materiale alocate institutiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Gabriel Oprea.

De asemenea, in perioada 2014 – 2015, acelasi inculpat, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume – peste 238.000 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

„In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica si Iacob, in calitate de ordonatori de credite in DIPI, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, au mai constatat anchetatorii. (V.E.)

 

Leave a Reply