In perioada 26 iunie – 03 iulie, Penitenciarul Timisoara a organizat o serie de manifestari cu prilejul Zilei personalului din sistemul administratiei penitenciare, marcata in data de 29 iunie, sub patronajul spiritual al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel – ocrotitorii sistemului. Evenimentele au avut ca scop atat recunoasterea meritelor personalului, cat si promovarea misiunii sociale a politistului de penitenciar.
In 3 iulie a.c., a avut loc o conferinta de presa la sediul institutiei, eveniment in cadrul caruia directorul Penitenciarului Timisoara, Liviu Stefanita Marica a prezentat un bilant al momentului festiv.
Potrivit acestuia, saptamana a debutat pe 26 iunie cu o sedinta festiva la Institutul de Cercetari Avansate de Mediu, in cadrul careia au fost avansati in grad ofiteri si agenti pentru rezultate exceptionale si au fost felicitati cei care au promovat in functii de conducere. Pe 27 iunie, la Baza sportiva ”Politehnica” a avut loc o competitie de minifotbal organizata impreuna cu Filiala Timisoara a Sindicatului National al Politistilor de Penitenciare.
Punctul culminant al manifestarilor a fost pe 29 iunie, in Piata Operei din Timisoara, unde cetatenii au putut interactiona cu politistii de penitenciar, echipamentele si tehnica de interventie, in cadrul unui eveniment public cu activitati demonstrative si standuri educationale.
Recrutare si dinamica resursei umane
In paralel, unitatea a derulat campanii de informare privind admiterea la Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Politie Penitenciara „Constantin Brancoveanu” Targu Ocna, aflata in plina perioada de inscriere (11 iunie – 11 iulie 2025).
In ceea ce priveste resursa umana, Penitenciarul Timisoara a ocupat recent mai multe posturi prin concurs, inclusiv prin recrutare externa, atingand un efectiv de 389 de politisti de penitenciare (312 agenti si 77 ofiteri), raportat la un stat de functii de 446 – un grad de incadrare de 87,21%. In cadrul sedintei festive, au fost avansati in grad 41 de politisti de penitenciar.
Eficienta in gestionarea detinutilor si activitati productive
La data curenta, in penitenciar sunt custodiati 1.035 de detinuti, cu un grad de supraaglomerare de 123%. Media detinutilor activi in munca in perioada ianuarie – mai 2025 a fost de 521, reprezentand circa 51% din total, dintre care 305 au prestat servicii, 206 au lucrat in regim gospodaresc, iar 10 au participat la activitati de voluntariat. Cea mai activa luna a fost aprilie, cu un varf de 57% implicare.
Unitatea isi reafirma deschiderea catre mediul economic pentru colaborari in vederea deschiderii de puncte de lucru, fie in interiorul penitenciarului, fie la sectia exterioara din Buzias.
Buget, investitii si fonduri europene
Directorul penitenciarului a mai declarat ca, pentru anul 2025, Penitenciarul Timisoara are un buget de 87.380.000 lei, din care 21.382.000 lei provin din venituri proprii, generate in mare parte din prestari servicii (20.096.000 lei). Aceste venituri acopera integral cheltuielile cu bunuri, servicii si TVA. Pana la 30 iunie, 20,5% din fondurile pentru cheltuieli de capital au fost deja utilizate.
Pe componenta de dezvoltare institutionala, unitatea deruleaza trei proiecte europene majore:
PICTURES – 124.345 euro buget alocat Penitenciarului, proiect educational pentru profesionisti in corectional.
PROMOTE – proiect de excelenta in formarea personalului penitenciar, in care Timisoara este lider, cu un buget alocat de 190.580 euro.
RESIZE – initiativa pentru reconfigurarea competentelor corectionale, cu o alocare de 232.211 euro pentru Penitenciarul Timisoara.
Reintegrare sociala prin cultura si educatie
Penitenciarul Timisoara continua sa dezvolte proiecte de reintegrare sociala, finantate prin Centrul de Proiecte Timisoara, in colaborare cu parteneri externi:
„OUT OF THE BOX” – proiect artistic in parteneriat cu artista Regina Damian;
Cinematograful Aproape – proiectii de filme pentru detinuti, in cadrul unei caravane culturale;
Piesa de teatru originala, pusa in scena sub coordonarea Asociatiei Teatru pentru Tine, ce va fi prezentata la Teatrul NOTTARA in cadrul Festivalului Multiart pentru Detinuti.
Prin aceste initiative, compartimentul de Reintegrare Sociala contribuie activ la reconstructia identitatii personale si sociale a detinutilor.
„Penitenciarul Timisoara se afirma ca un reper national in sistemul penitenciar, punand accent pe profesionalismul personalului, implicarea detinutilor in munca si proiecte culturale, precum si pe o administrare eficienta si deschisa spre parteneriate cu societatea civila si mediul economic. Dincolo de securitate, misiunea asumata este una sociala si educationala: construirea de sanse pentru reintegrare si reducerea recidivei”, a conchis Liviu Stefanita Marica, directorul Penitenciarului Timisoara. (Diana Mihai)