Sechestru pe averea mercenarului Horatiu Potra, intr-un dosar de evaziune fiscala! 26 milioane de lei, 28 kg de aur si 12 imobile

Horatiu Potra, fosta garda de corp a prezidentiabilului Calin Georgescu, a fost pus oficial sub acuzare pentru multe infractiuni evaziune fiscala, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor, toate aceste infractiuni in forma continuata. Este vorba despre perioada 2023-2025 si, in principal, despre veniturile pe care Horatiu Potra le-a obtinut din activitatile de mercenariat in Congo.

Acei bani nu au fost declarati in Romania, iar procurorii Parchetului General spun veniturile au fost transferate dupa ce au fost obtinute in Africa, printr-o serie de circuite comerciale si financiare fictive, in conturile personale sau ale unor entitati juridice inregistrate in Emiratele Arabe Unite.

Mai sunt inca trei persoane puse oficial sub acuzare, inclusiv fratele lui Horatiu Potra si un cetatean francez. Procurorul de caz apus si sechestru pe 26 milioane de lei, 28 de kilograme de aur si 12 imobile din Bucuresti si Sibiu.

Pe numele lui Horatiu Potra exista un mandat de arestare, dupa ce ar fi incercat sa organizeze proteste violente in Capitala, dupa anularea alegerilor prezidentiale de anul trecut. El este dat in urmarire internationala si este cautat de politisti.

Ce spun procurorii

Din probatoriul administrat de anchetatori a reiesit ca, in perioada decembrie 2022 – martie 2023, Horatiu Potra, in calitate de administrator al unei societati, s-a sustras, de asemenea, de la indeplinirea obligatiilor fiscale, beneficiind de ajutorul altui suspect (reprezentant legal al unei societati comerciale) si urmarit penal, la randul sau, pentru complicitate evaziune fiscala, delapidare si spalarea banilor.

Concret, Potra a inregistrat in evidentele contabile si fiscale ale societatii sale operatiuni comerciale fictive, constand in achizitii de servicii in valoare totala de 18.817.521,44 lei, efectuate in baza a 21 de facturi fiscale, emise de cea de-a doua societate, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 1.839.656 lei (echivalentul a 370.989 euro), precizeaza sursa citata.

In ceea ce priveste infractiunea de delapidare cu consecinte deosebit de grave, din probatoriul administrat a reiesit ca, in perioada decembrie 2022 – aprilie 2023, in calitate de administrator al unei societati, Potra, beneficiind de ajutorul suspectului mai sus mentionat, si-a insusit, din patrimoniul societatii, suma de 12.200.725,79 lei, prin crearea si implementarea unui circuit comercial fictiv.

Acesta a constat in incheierea unui acord de consultanta, avand ca obiect „servicii de consultanta si instruire in domeniul securitatii”, in baza caruia au fost emise 22 de facturi fiscale, in valoare de 18.979.804,53 lei, decontate integral prin 22 transferuri bancare. In ceea ce priveste infractiunea de spalarea banilor in forma continuata, din cercetari a reiesit ca, in perioada martie 2023 – noiembrie 2024, suspectul, beneficiind de ajutorul suspectului nr. 3, a disimulat, prin incheierea unor acte juridice bilaterale fictive, adevarata natura a provenientei in patrimoniul sau (2.538.865 USD), dar si in cel al societatii sale (477.600 USD) a sumei totale de 3.016.465 USD (echivalentul a 13.583.468,94 lei), obtinute anterior din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si delapidare.

Urmarirea penala este continuata si in cazul altui suspect, pentru evaziune fiscala in forma continuata, constand in aceea ca, in 27 mai 2024 si 26 mai 2025, in calitate de persoana fizica nerezidenta, avand centrul intereselor vitale amplasat in Romania, s-a sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Astfel, suspectul nu a declarat veniturile in cuantum de 44.993.584 lei, obtinute in perioada iunie 2023 – februarie 2024 din prestarea, pe teritoriul Republicii Democrate Congo, a unor servicii de management al securitatii. Acestea au fost transferate ulterior, printr-o serie de circuite comerciale si financiare fictive, in conturile personale sau ale unei firme din Emiratele Arabe Unite (la care detinea calitatea de reprezentant legal), cauzand bugetului de stat un prejudiciu in valoare totala de 4.499.358 lei (echivalentul a 897.079 euro), afirma procurorii, citati de News.ro.

Potrivit aceleiasi surse, un al patrulea suspect este urmarit penal pentru complicitate la evaziune fiscala in forma continuata. Astfel, acesta este suspectat ca, in datele de 12 noiembrie 2023 si 5 iulie 2024, l-a ajutat pe Horatiu Potra sa se sustraga de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prin ascunderea sursei impozabile aferente veniturilor in cuantum de 57.944.310 lei, obtinute din prestarea pe teritoriul Republicii Democrate Congo a unor servicii de management al securitatii.

Astfel, acest al patrulea suspect acuzat de complicitate ar fi participat la o serie de circuite comerciale fictive, semnand, in calitate de reprezentant a doua companii (ambele inmatriculate in Emiratele Arabe Unite) doua contracte de executie a unor lucrari, cu rolul de a ascunde activitatile generatoare de venituri, contribuind astfel la cauzarea unui prejudiciu adus bugetului de stat in cuantum de 5.794.431 lei (echivalentul a 1.148.563 euro), reprezentand impozit pe venit.

De ce mai este acuzat Potra

La inceputul lunii martie a acestui an, Horatiu Potra, fiul sau si inca o ruda au fost dati in urmarire dupa ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare in lipsa intr-un dosar vizand tentativa la comiterea unor actiuni impotriva ordinii constitutionale, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si nerespectarea regimului materiilor explozive, dosar in care au avut loc perchezitii la apropiati ai lui Calin Georgescu.

In februarie 2025, procurorii si politistii au facut zeci de perchezitii la apropiati ai lui Calin Georgescu, inclusiv la Horatiu Potra, gasind un adevarat arsenal: zeci de arme letale, incarcatoare, grenade, lansatoare si pusti mitraliera. Au fost descoperite, de asemenea, sume mari de bani cash – 3.300.000 de dolari, 700.000 de lei – dar si 24 de kilograme de aur sub forma de lingouri.

Descinderile au avut loc la adrese din judetele Sibiu, Mures, Ilfov, Timis si Cluj, la apropiati ai lui Calin Georgescu.

Au fost facute perchezitii la locuintele a 27 de persoane si la patru sedii de firma. La locuinta lui Horatiu Potra, anchetatorii au gasit, intr-un seif incastrat sub podea, pachete cu teancuri de dolari, mercenarul spunand ca legea nu il obliga sa isi tina banii la banca.

Tot la Potra au fost descoperite numeroase arme, el declarand ca isi ”asuma” nerespectarea regimului armenilor si munitiei si refuzand sa faca alte comentarii cu privire la armele detinute ilegal. „Decat sa mori in legalitate, mai bine sa traiesti in ilegalitate”, afirma atunci Horatiu Potra.

Acest dosar vizeaza infractiuni de initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum si aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup, promovarea, in public, a cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid impotriva umanitatii si de crime de razboi, precum si raspandirea, in spatiul public, a unor idei, conceptii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.

In cadrul aceluiasi dosar, procurorii fac cercetari si pentru initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antisemit, dar sunt vizate si infractiuni de aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unei astfel de organizatii, instigare publica, fals in declaratii privind sursele de finantare a campaniei electorale, comunicarea de informatii false, actiuni impotriva ordinii constitutionale, nerespectarea regimului armelor si al munitiilor si orice operatiuni cu articole pirotehnice, efectuate fara drept.

Anchetatorii mentionau, la acea vreme, ca vasta operatiune „a avut drept scop documentarea si investigarea activitatilor infractionale ale persoanelor vizate, probarea legaturilor infractionale, respectiv identificarea de bunuri si inscrisuri folosite in activitatea infractionala”.

In aceeasi perioada, fostul candidat la alegerile prezidentiale Calin Georgescu a fost ridicat din trafic, dus la audieri si inculpat pentru actiuni impotriva ordinii constitutionale, comunicarea de informatii false, fals in declaratii in forma continuata privind sursele de finantare a campaniei electorale si declaratile de avere. El declara ca ancheta care il viza „aminteste de mentalitatea si sistemul comunist din anii ’50”.

Printre cei audiati in acel dosar se numara si fostul mercenar din Legiunea Straina, Eugen Sechila, ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coanda din Capitala, de unde urma sa se imbarce intr-o cursa interna spre Oradea. (Vlad Enciu)

Leave a Reply