BREAKING NEWS! Administratia Prezidentiala a anuntat ca numirea colonelului Cucos Gheorghe-Sebastian in functia de inspector general al Jandarmeriei Romane se va realiza dupa ce Parchetul Militar se va pronunta in dosarele privind violentele jandarmilor din 10 august    Fostul consilier local al PSD Timis, Ramona Olteanu a fost angajat in functia de director economic al Regiei Autonome „Administratia Canalului Navigabil Bega”     Accident tragic pe centura Timisoarei, intre Dumbravita si Calea Aradului, soldat cu doi morti si patru raniti    Presedinta Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu atrage atentia magistratilor sa se faca auziti, pentru a fi stopate abuzurile si vietile distruse, altfel ”vom fi scuipati pe strada si nimeni nu va sari in apararea noastra”    Maria Grapini a starnit mania fanilor Simonei Halep, pe pagina sustinatorilor, dupa ce a felicitat-o pentru victoria de la Toronto    Un nou joc care se raspandeste pe retelele de socializare, Momo, starneste ingrijorarea parintilor si a autoritatilor, dupa ce o fetita in varsta de 12 ani, din Argentina, s-a sinucis

NOUL COD FISCAL! Finantistul timisorean Doru Dudas face parte din colectivul de economisti care se lupta cu “economia subterana” a Romaniei! VEZI ce masura s-a propus pentru impozitarea banilor negri!

doru_dudas

Noul Cod Fiscal a ajuns in atentia publica, in ultimele zile, mai mult datorita problemelor penale cu care se confrunta fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, decat noutatilor absolute pe care le aduce pentru contribuabili si pentru mediul de afaceri.

Mai mult, timisorenii ar trebui sa astepte aceasta noua lege organica pregatita cu un soi de patriotism local, cata vreme unul dintre artizanii noii legi organice este si directorul general al Directiei Generale Legislatie de Cod Fiscal din Ministerul Finantelor Publice, Doru Dudas.

Fostul director general adjunct al Directiei Finantelor Publice Timis a fost cooptat in echipa care lucreaza la noul Cod Fiscal, iar rolul sau in impunerea unor schimbari de cod esentiale, care sa contribuie la impozitarea veniturilor din economia subterana, a fost scos in evidenta chiar si de catre fostul ministru Darius Valcov.

“Nu reusim sa fiscalizam toate persoanele, toate veniturile! Si atunci povara fiscala cade pe cei care sunt la vedere, care platesc veniturile! Ce trebuie facut pentru ca taxarea sa nu mai fie o povara? Poate sa fie o povară prin cote de impozitare, prin presiunea fiscala sau a doua componentă ar reprezenta-o dificultatile in plata, in rambursare, in administrare. Putem să discutam de reduceri de taxe abia atunci cand sarcina fiscala va fi impartita corect intre toti contribuabilii”, a precizat Doru Dudas la o dezbatere economica, iar ideile sale privind plata taxelor la vedere au fost preluate rapid de reprezentantii IMM-urilor din Romania.

Acestia au si trimis Ministerului Finantelor o propunere ca bacsisul sa fie inclus in bonul fiscal, asa cum se procedeaza si in alte tari europene, aceasta fiind una dintre masurile care ar contribui la impozitarea banilor negri. Acest aspect este cu atat mai important, cu cat economia subterana a Romaniei reprezinta aproape 30% din PIB, adica peste 40 de miliarde de lei.

“Daca vine in control biroul anti-frauda din ANAF si gaseste bani nemarcati la ospatar sau la orice alt angajat care presteaza servicii, unitatea risca sanctiuni drastice – inchiderea pe o perioada de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacsisul protejeaza si interesele agentului economic, fiind logică si corecta”, sustine vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Dan Muresan.

Venitul astfel incasat prin bonul fiscal ar fi neimpozitabil si fara TVA, fiind taxat minim la angajat, cu 16 %, cat e impozitul pe salariu. Printre schimbarile majore pe care le mai aduce noul Cod Fiscal, in cazul in care va trece nemodificat prin Parlament, se numara si scaderea TVA-ului la 20%, in timp ce pentru legume, fructe, carne si lapte taxa pe valoare adaugata ar urma sa scada la 9%. Aceasta scadere de TVA ar putea insemna o scadere a pretului produselor la raft cu pana la 15%.

Proiectul noului Cod Fiscal si a noului Cod de Procedura Fiscala va fi trimis in Parlament in data de 25 martie, data estimata pentru intrarea in vigoare fiind 1 ianuarie 2016. (G.I.)

2 Responses to NOUL COD FISCAL! Finantistul timisorean Doru Dudas face parte din colectivul de economisti care se lupta cu “economia subterana” a Romaniei! VEZI ce masura s-a propus pentru impozitarea banilor negri!

  1. Ilie says:

    Doru Dudas a fost intotdeauna un profesionist al finantelor, spre deosebire de alti venetici! Bravo Doru, tine-o tot asa!

  2. wiski says:

    Bravo Dorule? Pai cate sticle de wiski a consumat la acest material platit?

Leave a Reply

%d bloggers like this: