ILIE SARBU, VIZAT IN DOSARUL MAGNATULUI IOAN NICULAE! Senatorul Ilie Sarbu este acuzat ca a incercat sa legifereze subventionarea producatorilor agricoli pentru folosirea ingrasamintelor chimice! Actul normativ a fost blocat de Comisia Europeana!

ilie sarbu11

Fostul ministrui al Agriculturii, senatorul Ilie Sarbu, apare intr-un denunt la DNA facut de Dorin Cocos, in care acesta povesteste cum Ioan Niculae i-a promis, in 2008-2009, ca-i va da 1 milion de euro daca il ajuta sa influenteze mai multi functionari publici si demnitari pentru a acorda producatorilor agricoli subventii pentru ingrasaminte chimice. Eforturile lui Cocos au fost incununate de succes.


Presedintele Traian Basescu, Guvernul Boc si ministrul agriculturii Ilie Sarbu au sustinut subventia si chiar au pregatit acte normative in acest sens. Totul s-a blocat insa la Comisia Europeana, care nici n-a vrut sa auda de asa ceva.

In martie 2009, Traian Basescu sustinea un discurs la o intalnire cu agricultorii in care spunea: ”Subventiile: nu va ascund, in baza unei discutii pe care am avut-o la Azomures am promovat ideea – Guvernul sa subventioneze cu ingrasaminte campania agricola din aceasta vara. Ne-am lovit de un lucru la care nu ma asteptam. Romania a atins plafonul maxim de subventie pe care-l poate acorda anul acesta. Este ultimul raspuns la care ma asteptam.”

In mai multe randuri, pe parcursul anului 2009, ministrul agriculturii de atunci, Ilie Sarbu, promitea subventionarea industriei de ingrasaminte chimice, in conditiile in care 90% din aceasta industrie era controlata de Ioan Niculae. Guvernul Romaniei, condus la acea perioada de Emil Boc, promitea ca va acorda agricultorilor un ajutor financiar de 400 de lei la hectar exclusiv pentru cumpararea de ingrasaminte chimice. Cu toate insistentele guvernului Romaniei si demnitarilor romani, Comisia Europeana s-a opus acestei subventii, considerand-o ajutor de stat.

“Ministrul Economiei, Adriean Videanu, ne-a dat asigurari ca miercuri, impreuna cu Ministerul Agriculturii, va elabora o ordonanta prin care sa fie subventionati producatorii agricoli. Se va acorda suma de 400 de lei pe hectar strict pentru ingrasaminte chimice produse in UE. Nu va exista limita de suprafata, iar banii se vor da in cupoane care vor fi folosite exclusiv pentru ingrasaminte. De altfel, aceasta era si propunerea presedintelui Traian Basescu, atunci cand a vizitat combinatul, tocmai pentru a se evita specula, sa se dea cupoane”, declara in 2009 un reprezentant al producatorilor de ingrasaminte chimice. (ziare.com)

In 22 noiembrie 2008, Traian Basescu vizita Azomures si declara: ”Ei spun Guvernului: intelegem ca agricultura este de interes pentru Guvern, oare de ce nu asigura parte din subventii sa se indrepte catre ingrasaminte, mai ales ca ingrasamintele produse la Azomures sunt de foarte buna calitate. E o intrebare la care eu nu am putut da raspuns, dar sunt convins ca il va da viitorul Guvern.” (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply