AUTOPLAGIAT ! Cristian Busoi, acuzat ca a plagiat masiv in lucrarea sa de doctorat sustinuta la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara! Alaturi de Taranu si Pippidi, autorul s-a plagiat si pe sine

busoi

Europarlamentarul Cristian Busoi este acuzat ca a plagiat masiv in lucrarea sa de doctorat “Politici de sanatate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie”, insa intr-un mod foarte original.


Un capitol intreg, de pilda, este preluat in intregime din doua carti, una semnata de Andrei Taranu si cealalta de Alina Mungiu-Pippidi, uneori citand, alteori nu.

In alt capitol, autorul se auto-plagiaza, preluand fara citare un articol mai vechi al sau, articol se pare el insusi plagiat. Multe alte lucruri in neregula privind lucrarea sunt semnalate in articol.

Verificarea originalitatii lucrarii de doctorat a lui Cristian Busoi a fost initiata de Institutul pentru modernizarea educatiei, in cadrul unei actiuni ce viza investigarea titlurilor de doctor obtinute, in ultimii ani, de un grup restrans de persoane publice proeminente, lideri de organizatii importante, care au roluri cheie in elaborarea politicilor publice si de la care se asteapta, in mod justificat, o conduita academica ireprosabila.

In acest context, a fost finalizata si facuta publica analiza lucrarii de doctorat a europarlamentarului Cristian Silviu Busoi, avand titlul “Politici de sanatate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie”, sustinuta in cadrul scolii doctorale a Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, avandu-l drept coordonator pe Prof. univ. dr. Cristian Vladescu. Analiza se bazeaza pe o copie a tezei de doctorat obtinuta in urma unei solicitari oficiale catre institutia mentionata, asa cum ne-a fost remisa pe data de 20 ian 2016.

 “Am utilizat definitia plagiatului asa cum apare ea in codul de etica al Universitatii „Victor Babes”: „plagiatul – preluarea integrala sau parţiala a unui material realizat de un alt autor si prezentarea lui ca aparţinand propriei persoane;“ [1]. Identificarea sectiunilor preluate partial si prezentate ca apartinand propriei persoane a fost facuta conform ghidului Harvard de utilizare a surselor[2], un standard relativ strict dar care este adecvat lucrarilor de cercetare asa cum este, prin excelenta, o teza de doctorat.

Lucrarea, avand un total de 128 de pagini, este impartita in 4 sectiuni. Sectiunile I si II, introductive, detaliaza obiectivele si metodologia lucrarii care include, conform autorului, o analiza a programelor de guvernare dar si interviuri cu personalitati importante pentru reforma sanatatii, trei fosti prim-ministri si cinci ministrii ai sanatatii, printre altii.

Sectiunea III intitulata “Partea generala” este impartita la randul ei in doua capitole. Primul capitol este dedicat introducerii notiunilor de ideologie politica in contextul politicilor de sanatate. In urma analizei IMEDU, prezentarea ideologiilor politice este preluata aproape in intregime din doua surse, Țaranu [3] si Pippidi [4] din care Busoi copiaza si aranjeaza paragrafe fara delimitare si in cele mai multe locuri fara citare adecvata.

Metoda este interesanta prin aceea ca Busoi este in mod clar constient de necesitatea de a cita si delimita textul reutilizat, deoarece exista exemple de citare corecta din ambele lucrari, cu nota de subsol si ghilimele. Daca ar fi insa aplicate consecvent, aceste metode ar necesita includerea intre ghilimele a aproape intregului subcapitol, lucru evident inacceptabil intr-o lucrare de doctorat.

In concluzie, autoriii studiului precizeaza ca un procent alarmant din text il constituie preluarile din alte surse, citate corespunzator sau nu.

Este evident ca autorul cunoaste rigorile citarii – caci in anumite cazuri citeaza corect – cu toate acestea, in numeroase randuri, transcrie textul din alte surse, fara sa utilizeze ghilimele, apoi numeste cu nonsalanta sursa, ca si cum ar incerca sa se absolve de greseala.

Fara a ne pronunta asupra relevantei stiintifice a tezei, pe care o vom lasa la aprecierea specialistilor, ne vom limita la a observa ca, contributiile stiintifice ale autorului, in masura in care ele exista, sunt foarte greu de localizat fizic in corpul tezei care pare construita in esenta ca un exercitiu tehnoredactare de text, nu de diseminare a unor rezultate stiintifice”, spun autorii analizei publicate pe contributors.ro. (Mara Ion)

 

One thought on “AUTOPLAGIAT ! Cristian Busoi, acuzat ca a plagiat masiv in lucrarea sa de doctorat sustinuta la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara! Alaturi de Taranu si Pippidi, autorul s-a plagiat si pe sine

Leave a Reply