RAZBUNARE! “Regele granelor” din Banat si-a bagat la inchisoare fostul partener de afaceri! A furnizat DNA documentele firmelor fantoma prin care Cristian Popa a prejudiciat statul cu peste 2,5 milioane de euro

Cristinel-Uscatu

Condamnat la 10 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala in comertul cu cereale, “regele granelor” din Banat, Cristinel Uscatu, nu a suportat ideea ca el trebuie sa fie tapul ispasitor pentru ilegalitatile grupului infractional din care a facut parte, asa ca s-a pus la dispozitia DNA, in calitate de martor, pentru a-i aduce dupa gratii pe toti fostii sai parteneri de afaceri.


“Am spus procurorilor mecanismul prin care am fost prejudiciat cu aceasta suma. Sigur ca, atunci cand este vorba despre afaceri mai speciale, nu exista nici un fel de facturi, de documente, ci doar de cuvantul de onoare. Am stat in arest preventiv timp de 18 luni, afacerea cu cereale mi s-a prabusit, camioanele cumparate in leasing mi le-a luat banca, normal ca la iesirea din inchisoare am incercat sa-mi recuperez datoriile. Doar ca fostul meu partener de afaceri, pentru care am alergat pe la tarani din poarta in poarta ca sa-i incarc masinile cu cereale, nu mai recunoaste nimic si ma ameninta si cu o plangere pentru santaj”, ne declara Cristinel Uscatu, in urma cu patru ani, la iesirea din arest, reclamand o datorie de 150.000 de euro de la Cristian Popa.

“Acest Cristian Popa, fiul fostului contabil de la IAS Sanandrei, este convins ca si-a asigurat toate protectiile si ca nu i se poate intampla nimic. Din afacerea cu cereale si-a construit o vila in localitatea Mailat, dupa Vinga, si si-a achizitionat un Bentley, un Porche si alte limuzine de lux. Schema afacerii este simpla, se achizitioneaza cereale de la persoane fizice, in cazul lui – porumb, se emit facturi pe firme pirat, se recupereaza TVA-ul, apoi firma este bagata in insolventa si se inchide cercul”, a mai explicat Uscatu procurorilor DNA.

De cealalta parte, Cristian Popa, aparat de o casa de avocatura foarte puternica, a negat faptul ca ar fi fost vreodata partener de afaceri cu Cristinel Uscatu.

“Acest Cristinel Uscatu – cu care nu am facut niciodata vreo afacere, nu exista nici o factura sau contract intre noi – a spus peste tot ca nu se lasa pana nu ma vede dupa gratii. A venit la mine acasa sa-mi ceara bani, a fost in curte la parintii mei sa le spuna ca-i datorez bani. Nu stiu ce sa mai fac, probabil ca o sa-i fac o plangere penala pentru santaj. Sau o sa-mi pun o camera pe mine si o sa-i dau niste bani, ca sa-i fac flagrantul. El a iesit afara dupa doi ani de arest preventiv si acuma are nevoie de bani. Dar, cum sa vina la mine sa-mi ceara 70.000 de euro? Pentru ce sa-i dau aceasta suma, daca noi nu am facut afaceri impreuna niciodata? Stiu ca e invidios ca ma plimb cu Porche si cu un Bentley, dar ce sa fac acuma, ca sa nu se simta el frustrat, sa-mi cumpar un Logan? Oricum, amandoua masini sunt cumparate in leasing, niciuna nu costa mai mult de 60.000 de euro, si sora mea, care are o firma de transport, plateste rate de 2.000 de euro pe luna! Cat despre denunturile cu care ma tot ameninta Uscatu, poate sa faca oricate denunturi doreste! Cata vreme ma stiu corect, nu ma intereseaza ce acuzatii poate sa-mi aduca”, spunea Cristian Popa.

La aproape patru ani de la declansarea acestui scandal intre fostii parteneri de afaceri, DNA Timisoara l-a retinut pe Cristian Popa, pentru constituirea unui grup infractional aorganizat si evaziune fiscala, dar si pe alti patru complici – Dragos Ciprian negoita, Ionut Sorin Ivancea, Ioan Cadariu si Vasile Tudor Cacareaza -, acuzati de complicitate evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat.

Conform ordonantei de retinere a DNA Timisoara, incepand cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt si de drept al mai multor societati comerciale, a constituit un grup infractional organizat avand drept scop comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, urmarind in principal eludarea platii, catre bugetul de stat, a TVA aferenta operatiunilor comerciale de cumparare-vanzare de cereale si plante tehnice.

“In concret, s-a retinut ca societatile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achizitionat cereale si plante tehnice de la persoane fizice si juridice, fara documente legale de provenienta (cu consecinta directa a eludarii TVA aferente), aceasta marfa fiind vanduta mai departe catre beneficiarii finali (de regula, societati cunoscute, mari comercianti de cereale), cu consecinta directa a colectarii TVA aferente.

Urmarind anularea TVA de plata datorata bugetului de stat (TVA colectata minus TVA dedusa), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul marfurilor (intre vanzatorul real al marfurilor si beneficiarul final) mai multe societati comerciale de tip fantoma.

Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecinta colectarii TVA de catre aceste societati de tip fantoma si, ulterior, a deducerii acestei taxe de catre firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de catre beneficiarii finali ai marfurilor), care nu a mai fost virata bugetului de stat.

Ulterior, aceste societati comerciale de tip fantoma, controlate si coordonate de ceilalti inculpati care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infractional initial constituit de inculpatul Popa Dumitru Cristian au fost radiate sau instrainate unor cetateni straini.

Prin aceasta conduita infractionala, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro)”, precizeaza procurorii, care vor propune instantei de judecata arestarea preventiva pe 30 de zile a afaceristilor cu grane.

In conditiile in care, in acest dosar, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoan, nu este exclus sa se ajunga la partea politica a cazului, intrucat firmele pe care s-a facut evaziunea fiscala – Cargo Pro Cereal si Cargo Pro Cereal Company – au fost cesionate unor cetateni din Serbia.

Legatura cu acesti “specialisti” straini in preluarea firmelor cu datorii la bugetul de stat din Romania – printre care Radmilo Marinkovic, din Sabac, localitate aflata la 20 km de Novi Sad – a fost intermediata de ginerele unui fost politician si om de afaceri din Timisoara, care a detinut o functie importanta in fruntea PSD Timis.

(Gh. Ilas)

 

8 thoughts on “RAZBUNARE! “Regele granelor” din Banat si-a bagat la inchisoare fostul partener de afaceri! A furnizat DNA documentele firmelor fantoma prin care Cristian Popa a prejudiciat statul cu peste 2,5 milioane de euro

  1. Ehheii Cristi Popa sa au dus vremurile când erai figurant prin cluburi și o tapetai cu bani pe Bianca Jurca crezând fraiere ca ești vreun macho și te iubeste:) N ai vrut sa ți achiți datoriile așa că uite ca primești cu aceiași măsură cu care și dat!

  2. Și el și nevasta sa Crinunța, doi excroci care au luat bani împrumut de la prieteni și au refuzat sa îi mai restituie! Criniția tu urmezi la pușcărie. … tic tac

  3. Lasă că nici Uscatu nu e ușa de biserică ….Tot un excroc, însă e bine ca se dau în gât unii pe alții și așa scăpăm de gunoaiele astea

  4. Felicitări domnului comisar Pavel Roman de la Garda Financiara, care după ce a descoperit mecanismul de fraudare a Tva ului de către excrocul de Popa, drept rasplata a fost surghiunit pe linie politica și dat afară din sistem! De ce nu îi luați un interviu sa va explice cum stau lucrurile când de fapt prejudiciul este de 11 milioane lei și a fost diminuat artificial la 7 milioane lei de către doi experți contabili corupți, la rândul lor cercetați?
    Domnul Pavel Roman bate sălile Curții de Apel Timișoara pentru a demonstra ca a fost eliminat abuziv din sistem și din cauza acestui dosar! Felicitări încă odată domnule Pavel Roman, păcat, oameni ca dvs. Greu se găsesc la Antifraudă!

  5. Pressabject ul lui Botza este finanțată din banii murdari ai lui Popa et comp! Nu vedeți cum a prezentat știrea cu Popa de parcă e ceva banal sa furi 11 mi de euro prin evaziune cu cereale….

Leave a Reply