EXPLOZIV! Candidatul PNL la Primaria Dumbravita, afaceri de milioane de lei cu “firme fantoma”! Inspectorii de la Finante au descoperit zeci de facturi care au la baza… operatiuni fictive

abalaru33

Batalia pentru functia de primar al celei mai bogate comune din Romania, dupa cum este clasificata localitatea Dumbravita, din judetul Timis, se da intre nu mai putin de 10 candidati, printre care si trei reprezentanti ai etniei maghiare.


Daca unii dintre competitori s-au inscris in cursa electorala doar pentru a-si maguli orgoliul de oameni politici, constienti ca n-au nicio sansa sa-l detroneze pe social democratul Victor Malac, reprezentantul PNL Timis nutreste sperante mari ca brandul sub care candideaza il va propulsa direct in fotoliul de primar.

Cum a ajuns omul de afaceri Abalaru Iulian-Alexandru, 45 de ani, vicepresedintele organizatiei PNL Dumbravita, sa-si asume candidatura pentru functia de primar al comunei, nu reprezinta chiar un adanc mister doctrinar, cata vreme acesta beneficiaza de prietenia si sustinerea totala a fostului subprefect de Timis, Liliana Onet. Ba, chiar si a presedintelui de partid Nicolae Robu, care a participat la festivitatea de lansare in cursa pentru primarie a candidatului PNL, fara a mai sparge vreo sticla de sampanie, cum ii este obiceiul, ci doar oferind, profetic, un tort al schimbarii.

Totusi, in ciuda grijii cu care candidatul liberal isi “slefuieste” imaginea publica, cu accent pe teoria managementului edilitar, unii alegatori au descoperit, deja, motivul ascuns pentru care Iulian Abalaru isi doreste atat de mult fotoliul de primar.

In conditiile in care, doar in ultimii cinci ani, SC “Art Mega Con 2000” SRL Timisoara, unde Abalaru Iulian Alexandru este asociat unic, a avut o cifra de afaceri de circa 10 milioane de lei, adica peste 2 milioane de euro, este cat se poate de firesc sa ne intrebam: de ce si-ar dori candidatul PNL o demnitate publica retribuita cu doar vreo 1.200 de euro pe luna? Raspunsul poate sa ne trimita la conceptul de imunitatea relativa pe care ti-o confera functia de primar, mai cu seama intr-o comuna atat de bogata din punct de vedere imobiliar cum este Dumbravita.

onet+abalaru

Asadar, care este marele secret al candidatului PNL la Primaria Dumbravita, pastrat cu sfintenie chiar si de penelistii avansati in functii de control la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Timis?

Conform Raportului incheiat in urma inspectiei fiscale desfasurata in perioada 11.02.2015 – 11.05.2015, avand avizul F-TM 76/13.11.2014, SC “Art Mega Con 2000” SRL Timisoara ar fi derulat tranzactii de milioane de lei cu societati comerciale avand comportamente de “firme fantoma”, dupa cum se mentioneaza in raport.

Inspectorii AJFP Timis au declansat controlul imediat dupa ce SC “Art Mega Con 2000” SRL Timisoara, avand ca obiect principal de activitate lucrarile de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, cod CAEN 4120, a solicitat rambursarea unui TVA in suma totala de 1.746.616 lei. In conditiile in care, intamplator sau nu, aceasta firma nu fusese controlata din anul 2000, inspectorii fiscali au verificat atent actele contabile in baza carora se cerea rambursarea de la bugetul statului a aproape 400.000 de euro.

“Societatea nu detine documente financiar contabile pentru lunile ianuarie si februarie 2011, mai, iunie, iulie si noiembrie 2012, respectiv ianuarie, februarie si martie 2013. Organele de control au dispus reconstituirea documentelor lipsa amintite”, au descoperit finantistii chiar in debutul contrulului, evidentiind faptul ca aceste documente nu au mai putut fi obtinute de catre administratorul societatii, Iulian Abalaru, pe motiv ca unele societati nu mai exista.

Ulterior, inspectorii aveau sa descopere in contabilitatea firmei zeci de facturi emise de societati fantoma, care nu aveau la baza operatiuni reale. Astfel, la controalele incrucisate efectuate la SC Timkerbol SRL Timisoara, SC Tehno Trade International SRL Timisoara, SC Oficons Trading SRL Calacea, SC Musicons Comercial SRL Dudestii Noi, SC Rain Cons SRL Timisoara si SC Sandart Construct Grup SRL Bucuresti s-a constatat ca o mare parte dintre facturile inregistrate in perioada 2011 – 2014 nu au la baza operatiuni reale.

abalaru22

“Urmare a controlului inopinat efectuat la SC Rain Cons SRL Timisoara, organele de inspectie fiscala au constatat ca livrarile si prestatiile de servicii catre 89 de societati comerciale, inclusiv SC Art Mega Con SRL Timisoara, nu au fost inregistrate in evidentele contabile, iar reprezentantul legal al SC Rain Cons SRL nu recunoaste efectuarea operatiunilor respective. Concluzia finala din procesul verbal nr. 325/05.05.2014 este ca operatiunile inscrise in facturile emise de SC Rain Cons SRL, inclusiv catre SC Art Mega Con SRL Timisoara, sunt operatiuni fictive”, se mai mentioneaza in raport. De mentionat ca toate cele 58 de facturi emise de Rain Cons SRL catre Art Mega Cons SRL au avut valoare mai mica de 5.000 de lei, plafonul legal pentru operatiunile cu numerar, fiind achitate cu bani cash.

“Actele prezentate anterior cu privire la deducerile de TVA aferente operatiunilor inscrise in facturile emise de SC Timkerbol SRL Timisoara, SC Tehno Trade International SRL Timisoara, SC Oficons Trading SRL Calacea, SC Musicons Comercial SRL Dudestii Noi si SC Rain Cons SRL Timisoara pot fi de natura art. 9, alin. (1), lit c) din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale”, au decretat inspectorii AJFP Timis, dupa ce au stabilit ca Abalaru Iulian nu numai ca NU are de incasat aproape 400.000 de euro de la Finante, rambursare de TVA, ci trebuie sa mai plateasca la bugetul de stat 1.262.641 de lei, adica aproape 300.000 de euro.

Astfel, dupa ce s-au eliminat din contabilitate facturile fictive,  SC Art Mega Cons SRL Timisoara s-a trezit cu obligatii de plata suplimentare in valoare de 878.630 de lei (TVA) si 384.011 lei (impozit pe profit). De asemenea, inspectorii au sesizat organele penale de ancheta pentru continuarea cercetarilor, fiind posibila intocmirea, deja, a unui dosar de evaziune fiscala in forma continuata.

control Abalaru

La finalizarea controlului, inspectorii i-au prezentat lui Abalaru Iulian, in forma scrisa, proiectul Raportului de inspectie fiscala, iar acesta a declarat ca isi rezerva dreptul de a depune contestatie in termenul prevazut de lege.

De mentionat ca printre partenerii de afaceri ai SC Art Mega Cons SRL Timisoara se numara si SC Enel Distributie Banat SA Timisoara, cu care s-au semnat contracte de peste 1 milion de lei, Restaurant Aeroport Timisoara, cu contracte de 250.000 de lei, dar si antreprenorul autostrazii Arad – Timisoara, SC JV FCC Construccion SA Astaldi SPA Bucuresti, cu contracte in valoare de 2.280.131 de lei.

Aflat in campanie electorala, Abalaru Iulian Alexandru nu a putut fi contactat pentru a-si spune opinia despre controlul devastator al Finantelor Publice, insa ne rezervam dreptul de a-i prezenta punctul de vedere in momentul in care va considera de cuviinta… (V.E.)

7 thoughts on “EXPLOZIV! Candidatul PNL la Primaria Dumbravita, afaceri de milioane de lei cu “firme fantoma”! Inspectorii de la Finante au descoperit zeci de facturi care au la baza… operatiuni fictive

  1. Da’ cine sunt penelistii avansați la Finanțe în funcții de conducere care îl protejează pe derbedeu??

  2. managementul tepelor! rugam alegatorii sa-i predea comuna acestui bucurestean, ca are datorii la finante si trebuie ajutat 😉

  3. baiatul asta nu a preluat si administrarea Bazei de tenis Electrica? ce le-o fi promis italienilor?

  4. il stiu! tocmai si-a gasit o partenera cu 20 de ani mai tanara si si-a abandonat nevasta

  5. Sint foarte nerăbdător sa se facă curățenie generală in țara asta! Cum se poate sa ai tupeu sa devii primar ca prim infractor ???

  6. Si exact de cind are probleme cu firma Art Mega Cons (Inuie-Iulie 2015) a mutat operatiunile pe firma Constructexpert TM srl cu activitate in aceeasi zona a constructiilor.

Leave a Reply