ANCHETA! O familie din Timisoara a ramas fara apartament, dupa ce a imprumutat 10.000 de euro de la camatari! Plangerea la Parchet a fost solutionata cu NUP, deoarece un contract exprima vointa partilor

apartament luat de camatari

Zeci de proprietari de apartamente din Timisoara si nu numai au ajuns in situatia de a fi evacuati din case pentru datorii ridicol de mici, dupa ce au acceptat, inainte de a primi banii, sa semneze contracte prin care se simula vanzarea apartamentului.


Oamenii sunt dezorientati, mai cu seama ca, pe la unele dezbateri televizate, reprezentantii autoritatilor cu atributii in combaterea fenomenului spun ca existenta camatarilor ar fi benefica.

“Am luat cu imprumut suma de 10.000 de euro de la o doamna din lumea mondena a Timisoaraei, de fapt una dintre camataresele discrete din oras. Pentru acesti bani am garantat cu apartamentul meu, proprietate personala, incheind act de vanzare-cumparare in fata notarului. Nu s-a facut un act secret intre mine si ea, pe urma, sau o intelegere scrisa ca ea este obligata sa-mi dea apartamentul inapoi dupa ce eu ii dau banii. Nu s-a facut, pentru ca nu a vrut camatareasa.

Astfel, am platit dobanda timp de 14 luni, in valoare de peste 13.000 de euro, pentru care doamna n-a dorit sa-mi semneze niciodata. In urma cu citeva luni, am vrut sa-i dau toti banii si sa-mi recuperez apartamentul, dar femeia a refuzat. Mi-a spus ca daca tot iau din alta parte banii pentru restituirea imprumutului, de ce sa nu-i platesc tot ei dobanda. Pe ea nu trebuia sa o intereseze de unde iau eu banii, ea trebuia sa fie multumita ca ii primeste inapoi. Mi-am dat seama ca nu este cinstita, ca este o camatareasa si ca nu mai vrea sa-mi restituie apartamentul, asa cum ne-am inteles noi verbal”, ne-a declarat V.B., din Timisoara, care s-a trezit in situatia de a fi evacuata de “doamna Carmen”, cum mai este cunoscuta in mediul imprumuturilor cu dobanda din orasul de pe Bega. Femeia fiind catalogata ca “un om necinstit, incorect, fara cuvant, o camatareasa care doreste sa-mi ia apartamentul pentru care eu am muncit o viata de om”.

“Cand am semnat, ni s-a dat de inteles ca este vorba despre un act de garantie, nicidecum un contract de vanzare-cumparare. Inainte de a semna ni s-a recomandat sa ne grabim, deoarece notarul este foarte ocupat. De aceea, nu am mai apucat sa citim actele pe care ne-am pus iscalitura”, au explicat, in fata procurorilor, membrii unei familii din cartierul Steaua, care au ramas fara locuinta… Aceste aspecte au fost aduse si la cunostinta Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara.

“Pentru garantarea restituirii imprumutului, invinuita mi-a solicitat sa inchei cu aceasta un contract de vanzare-cumparare a apartamentului meu, promitandu-mi ca la restituirea banilor si a dobanzilor mi-l va reinapoia. Invinuita nu a fost de acord cu incheierea unui contract de imprumut, iar eu fiind presata de timp si de nevoia acelor bani, am incheiat actul de vanzare-cumparare”, se precizeaza in plangerea penala, descriindu-se modul in care se poate pierde un   apartament aflat intr-o zona centrala a orasului, cand promisiunea verbala a unui camatar reuseste sa anihileze, complet, instinctul de conservare locativa al unei persoane.

“Era cat p-aci sa fac atac de cord! Cum adica a facut plangere penala? Care procuror a inregistrat plangerea? Domnule, eu am cumparat apartamentul de la banca, nu de la ea. Sa fie clar! Femeia girase un imprumut cu acel apartament, nu mai platise ratele de 67 de zile si, peste o zi, l-ar fi scos la licitatie. Daca eram de rea-credinta si voiam sa-l cumpar pe nimic, asteptam inca 24 de ore si nu mai achitam decat, poate, jumatate din banii ceruti. Eu am considerat ca este un pret bun pentru un apartament de doua camere, la etajul sapte. Nu i-am dat bani cu imprumut, cum spune, ci am cumparat acel apartament de la banca. Poate o mai tineam, dar, acuma, daca tot a apelat la presa, o evacuez. O sa merg cu mascatii si o dau afara! Fiica-mea trebuie sa se mute singura, este destul de mare, am nevoie de apartament. I-am spus sa nu se joace cu mine, ca eu am muncit pentru fiecare leu castigat. Daca eram rea, asa cum spune, vindeam apartamentul la doi boxeri si salut! Care judecator ar putea sa spuna ca acel contract de vanzare-cumparare nu este legal?”, s-a revoltat camatareasa, in momentul in care am intrebat-o in ce conditii a obtinut acel apartament. Cazul a fost, la un moment dat, in atentia procurorilor de pe langa Judecatoria Timisoara, care au constatat ca un contract nu poate exprima decat vointa partilor…

„Ar fi bine sa se gandeasca serios inainte de a pune casa amanet in contul vreunui camatar!”

camatarie instanta

Pe rolul instantelor din Timisoara exista sute de cauze in care se cere evacuarea persoanelor care nu au reusit sa achite imprumuturile girate cu locuinta. Desi in unele cazuri se acuza faptul ca acele contracte de vanzare-cumparare a locuintei au fost semnate in conditii de necunoastere a clauzelor stipulate in document, respectiv pierderea casei in cazul nerambursarii sumei imprumutate, in majoritatea dosarelor ajunse pe rolul instantelor este vorba despre oameni care, constient, au girat cu apartamentul imprumuturi modeste. “Camatarii beneficiaza de colaborarea unor juristi cu experienta, asa ca actele sunt foarte bine intocmite, iar in cazul nerambursarii banilor instanta trebuie sa dispuna, legal, evacuarea paratului. Dupa cum stiti, organele de cercetare penala au avut in vizor, in ultimii ani, adevarate retele profilate pe aceasta metoda de a achizitiona, cu bani putini, apartamente in cele mai diverse locuri din oras. Toti cei care au nevoie stringenta de bani ar fi bine sa se gandeasca serios inainte de a-si pune casa amanet in contul vreunui camatar”, recomanda un magistrat de la Judecatoria Timisoara, dupa ce a solutionat nenumarate dosare privind evacuarea unor victime ale camatarilor. Care este mecanismul acestei afaceri? Cand cel care are nevoie stringenta de bani apeleaza la un camatar, garantia ce i se cere este un act de vanzare-cumparare incheiat oficial la un notar. Vanzatorul este cel care doreste sa imprumute banii, iar cumparatorul este camatarul. Este foarte simplu la prima vedere, dar daca, din diverse motive, persoana creditata nu poate sa inapoieze banii, camatarul nu are de indeplinit decat o simpla formalitate: sa cheme politia pentru a-l evacua pe proprietar. Mai mult chiar, nimeni nu garanteaza ca, si inainte de termen, camatarul nu va solicita evacuarea rau-platnicului. Acest lucru se poate intampla atunci cand in contract nu este prevazuta o clauza prin care sa se stabileasca dreptul – care se prezuma, dar este indicat sa se consemneze si in scris – ca debitorul ramane in locuinta pe toata perioada creditarii. Altfel, chiar si dupa achitarea integrala a imprumutului, se poate ramane pe drumuri.

Paradoxal, si camatarii pot fi „tepuiti” de debitori

bani camatar

Inflorita din cauza birocratiei si a formalitatilor greoaie necesare pentr accesarea unui imprumut bancar, camataria nu reprezinta decat un “anestezic” financiar pentru cei aflati in dificultate. “De cand mi-a dat ea banii, am muncit numai pentru ea”, a recunoscut V.B. cand s-a simtit sufocata de valoarea dobanzii, care ajunsese la aproape 1.000 de euro pe luna, fara ca debitul initial sa se fi micsorat macar cu un euro. Iata ce ne-a dezvaluit o persoana care, la un moment dat, a apelat la camatari pentru un imprumut consistent si rapid, fiind salvat de la falimentul ce se profila de un credit luat de la o banca. “Camataria este un pacat biblic, si pentru cel care da, si pentru cel care ia. In Timisoara am multi prieteni care se ocupa cu asa ceva. Infloresc pe zi ce trece, fara sa faca nimic. O cunosc si pe doamna Carmen, este in bransa de aproape 20 de ani, de cand s-a intors din Italia. Vehiculeaza sume mari si apeleaza la ea tot felul de VIP-uri, de la politisti la judecatori sau oameni de afaceri. Cand intri in morisca acestor oameni, sunt mari sanse sa pierzi tot.

Ganditi-va doar la cazurile Cornel Urcan (fostul proprietar al hotelului Continental n.r.) sau Doru Stanis (fostul proprietar al firmei Rio Soft Drink n.r.). Camataria este tot la fel de bine inradacinata in societate si are aceleasi efecte ca si traficul de droguri. Cea mai mare suma imprumutata cu dobanda, de care am cunostinta eu, este de 800.000 de dolari, data unui cetatean arab. Plateste dobanda aproape 50.000 de dolari pe luna. Daca ar fi sa fac o evaluare aproximativa, as putea spune ca, lunar, in Timisoara, camatarii vehiculeaza zeci de milioane de dolari. Cel mai puternic este grupul de camatari tigani – care da sumele cele mai mari -, cel arab si, apoi, romanii. Stiti ce este interesant? La aceasta forma de inmultire a veniturilor au apelat chiar si actuali sau fosti politisti, unul dintre fostii ofiteri de politie chiar dublandu-si suma de 300.000 de dolari. Tocmai de aceea spuneam ca, la ora actuala, camataria este la fel de bine inradacinata in societate ca si traficul de droguri sau alte afaceri din economia subterana…”

In realitate, daca o persoana fizica doreste sa imprumute bani alteia, fie ea fizica sau juridica, si solicita garantii, nu se poate folosi de contractul de vanzare-cumparare. “Legea spune ca actul care sta la baza relatiilor financiare dintre doua persoane fizice este contractul de imprumut cu ipoteca, nu contractul de vanzare-cumparare”, ne-a declarat unul dintre notarii care recunoaste ca unii dintre colegii sai de breasla sunt implicati in astfel de afaceri. “In cazul in care se incheie un contract de imprumut cu ipoteca, debitorul nu poate fi dat afara, pur si simplu. Trebuie sa existe un proces, timp in care se pot strange banii si plati datoria. Daca nu se reuseste restituirea banilor, se trece la vanzarea apartamentului, insa debitorul poate pastra diferenta”, spune notarul. Paradoxal, si camatarii pot ramane fara bani. In acest caz este necesar ca, pe langa contractul de vanzare-cumparare solicitat imperios de camatar, sa fie incheiat si un contract de imprumut.

Acesta poate fi incheiat din motive de siguranta, la solicitarea celui care are nevoie de bani, dar nu la notar. “Daca neoficial se incheie un act din care sa rezulte ca nu a fost o vanzare, ci un imprumut, actul de vanzare-cumparare isi pierde valabilitatea. Acest lucru se intampla deoarece actul de imprumut contrazice cele declarate de parti in contractul de vanzare-cumparare. Printr-un astfel de mecanism, si camatarul poate ramane fara bani. De aceea, eu cer clientilor sa imi spuna clar de ce acte au nevoie si in ce scop”, mai spune notarul, care a avut amabilitatea sa discute cu noi despre fenomenul afacerilor imobiliare disimulate in “filantropicele” imprumuturi financiare. (D.C.)

 

 

3 thoughts on “ANCHETA! O familie din Timisoara a ramas fara apartament, dupa ce a imprumutat 10.000 de euro de la camatari! Plangerea la Parchet a fost solutionata cu NUP, deoarece un contract exprima vointa partilor

  1. Stim despre cine vorbiti in articol.Este asa numita ”doamna” ,de fapt o tiganca cu aere de Italia care se ocupa numai cu marsavii de toate felurile.O camatareasa jegoasa pe care o chiama CARMEN SZALA. O baba trecuta bine de 60 de ani,care se lauda cu boxeri si rude in pozitii inalte in politie. Sper ca autoritatile sa se autosesizeze.

  2. Numele meu este doamna Ruth Edwin, din România, un singur părinte, înainte ca soțul meu să moară să ne lase cu atâta datorii, eram atât de confuz și de frustrat de cum
    Să citim datoriile imense. Într-o zi, trecând prin Internet, am dat peste o mărturie (doamna Ayu Ahmed) despre cum doamna Mary William ia ajutat cu un împrumut. Așa că am solicitat un împrumut de 50.000 de euro, cu o perioadă de 5 ani de la Companie prin poștă (marywilliam902@gmail.com)
    Când am aplicat împrumutul, am făcut un jurământ lui DUMNEZEU că dacă am primit împrumutul. Voi lăsa lumea să știe ce a făcut pentru mine, spre marea mea surpriză
    Mai puțin de 24 de ore, împrumutul meu a fost acordat la o rată a dobânzii de 2%. Acum am pus datoria soțului meu și am început o viață nouă și o afacere de-a mea
    proprie. Tocmai mi-am făcut jurămintele.
    Deci, dacă doriți vreun tip de împrumut de până la 2%, Dacă sunteți interesat, puteți contacta mama bună pe e-mailul ei. (Marywilliam902@gmail.com)

    VA MULTUMESC TUTUROR

  3. Femeia asta are un tupeu esit din comun,tupeu de camatareasa,a imprumutat bani cu dobanda unei familii a carei fiica trebuia sa se opereze in strainatate.Are un carnetel negru in poseta unde trece toti debitorii cu sumele care trebuiesc platite inclus dobanda ca sa nu fie depistata.Sumele pe care le imprumuta ,le pretinde returnate de patru ori.Da o chiama Szala Carmen ,conduce un geep BMW sTM- 53- JAN.

Leave a Reply