Dosarul finantarii ilegale a Politehnicii Timisoara! Fostul presedinte al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, condamnat la 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare

ostaficiuc-poli11

Finantarea ilegala din bani publici a echipei de fotbal Politehnica Timisoara, prin intermediul firmelor mafiote ale afaceristului Marian Iancu, a fost confirmata, in sfarsit, si de o instanta de judecata. In penultima zi a anului trecut, Tribunalul Timis a pronuntat sentinta in dosarul finantarii ilegale cu aproape 10 milioane de a echipei lui Marian Iancu de catre Consiliul Judetean Timis, judecatorii stabilind pedepse dure pentru sefii de atunci ai administratiei judetene, acuzati de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu.


Astfel, luna cadourilor i-a adus un “dar” neasteptat fostului presedinte Constantin Ostaficiuc, care a fost condamnat la 4 ani si sase luni de inchisoare cu executare si interzicerea drepturilor de a fi ales pentru o perioada de trei ani dupa ispasirea pedepsei. Ceea ce este foarte grav pentru libertatea de perspectiva a fostului brand portocaliu al judetului este faptul ca mai are o condamnare definitiva de un an cu suspendare in dosarul “parcelei de aur” atribuita fiicei sale in perimetrul Parcului Industrial si Tehnologic Timisoara, motiv pentru care toate condamnarile actuale si viitoare vor fi cu executare.

De asemenea, fostul manager al clubului alb-violet, Gheorghe Chivorchian, a primit o pedeapsa de 3 ani si zece luni de inchisoare, in timp ce Petrisor Nadastean, fostul secretar al CJT, Razvan Hrenovski, fost director executiv in cadrul CJT, Sabin Cionvica si Mircea Mihut, fost director la Directia Economica a CJT, au “scapat” doar cu 3 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, avand un termen de incercare de 3 ani si sase luni, timp in care vor presta o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 60 de zile lucratoare, la Directia de Sanatate Publica Judeteana Timis sau SC Horticultura SA. Fostul sef de serviciu din cadrul CJT, Petru Borza, si fostul inspector Daniela Octavia Pepa au fost achitati. Ion Negrei si Ion Rosca, persoane din conducerea clubului, au primit cate 3 ani si noua luni de inchisoare, respectiv 3 ani si patru luni de inchisoare. Inculpatii au fost obligati sa restituie si banii incasati sub forma de prime, ca bonus din bani publici pentru performantele echipei.

“Dispune anularea inscrisurilor falsificate si a copiilor acestor inscrisuri, care contin date nereale si au fost intocmite in fals, dupa cum urmeaza: – Tabel nominal cu primele acordate pentru performante sportive” in care sunt inscrise numele a 28 de persoane privind suma totala de 1.801.356 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performante sportive deosebite finantate din fonduri CJT” in care sunt inscrise numele a 24 de persoane privind suma totala de 2.270.658 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performante sportive deosebite finantate din fonduri CJT in perioada mart-apr 2009 pentru anul competitional 2008 / 2009” in care sunt inscrise numele a 24 de persoane privind suma totala de 1.860.420 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performante sportive deosebite finantate din fonduri CJT” in care sunt inscrise numele a 20 de persoane privind suma totala de 1.513.680 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performante sportive deosebite finantate din fonduri CJT pentru anul competitional 2010 / 2011” in care sunt inscrise numele a 20 de persoane privind suma totala de 972.056 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performante sportive deosebite finantate din fonduri CJT pentru anul competitional 2009 / 2010” in care sunt inscrise numele a 26 de persoane privind suma totala de 2.142.980 lei”, se mentioneaza in sentinta Tribunalului Timis.

ostaficiuc2

De asemenea, instanta a decis „obligarea in solidar a inculpatilor Ostaficiuc Constantin si Nadastean Ioan Petrisor, dar si partea responsabila civilmente SC Politehnica Timisoara SA, la plata sumei de 9.950.000 lei, actualizata la data platii, din care in solidar cu inculpatul Hrenoschi Razvan pentru suma de 8.450.000 lei, actualizata la data platii, in solidar cu inculpatul Mihut Mircea Marian pentru suma de 3.000.000 lei, actualizata la data platii, in solidar cu inculpatul Cionvica Dan Sabin pentru suma de 7.800.000 lei, actualizata la data platii, in solidar cu inculpatul Chivorchian Haic Gheorghe pentru suma de 5.050.000 lei, actualizata la data platii, in solidar cu inculpatul Negrei Ion pentru suma de 4.500.000 lei, actualizata la data platii, in solidar cu inculpatul Rosca Liviu Ioan pentru suma de 8.050.000 lei, actualizata la data platii despagubiri civile catre partea civila Consiliul Judetean Timis. Actiunea civila fata de inculpatii Borza Petru si Pepa Daniela a fost respinsa.

marian_ioancu-11

“Au aprobat in mod abuziv plata a 9.950.000 lei catre S.C. Politehnica Timisoara S.A”

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au finalizat ancheta in acest dosar in august 2015 si au anuntat  trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor Constantin Ostaficiuc, fost presedinte al Consiliului Judetean Timis, Ioan Petrisor Nadastean, fost secretar al judetului Timis, ambii acuzati de abuz in serviciu, dar si a celorlati participanti la finantarea ilegala a clubului lui Marian Iancu, respectiv Razvan Hrenoschi, Daniela Octavia Pepa, Dan Cionvica, Petru Borza, Mircea Mihut, dar si a persoanelor din conducerea SC FC Politehnica Timisoara SA Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei, Ioan Liviu Rosca.

Acuzatiile retinute in sarcina inculpatilor au fost de abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu, dar si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. In rechizitoriul intocmit, procurorii au prezentat, succint, povestea tunului de 10 milioane de lei data de Marian Iancu in bugetul judetului Timis. Asadar, in perioada 2008-2011, inculpatii Ostaficiuc Constantin si Nadastean Ioan-Petrisor, profitand de functiile pe care le ocupau, au aprobat in mod abuziv si contrar prevederilor legale alocarea si plata, cu sprijinul celorlalti coinculpati, din bugetul judetului Timis, a sumei de 9.950.000 lei catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), in conditiile in care potrivit reglementarilor in vigoare, finantarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitata la entitatile fara scop lucrativ, fiind excluse societatile comerciale al caror scop este obtinerea unui profit, in cazurile in care sursa de finantare o reprezinta sume de bani ce provin din fonduri publice. In cuprinsul acelorasi prevederi legale este mentionat faptul ca este permisa doar sustinerea unor activitati care nu urmaresc realizarea unor beneficii, doar de catre beneficiarul sumei de bani. S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A, devenita ulterior S.C. Politehnica Timisoara S.A. nu era inclusa in categoria acestor entitati, dat fiind forma de organizare a acesteia in societate pe actiuni.

“In concret, s-a retinut ca inculpatii Constantin Ostaficiuc – presedinte al Consiliului Judetean Timis si Petrisor Ioan Nadastean – secretar al judetului, cu stiinta, au initiat procedurile de obtinere si apoi au avizat favorabil hotararea Consiliului Judetean Timis nr. 39/03.04.2008, in baza careia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare intre Consiliul Judetean Timis si S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. (societate care ulterior si-a schimbat denumirea), avand ca obiect sustinerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., invocand ca si considerent social, necesitatea realizarii proiectului de ridicare a nivelului performantei sportive si asigurarea conditiilor de accedere si participare la competitiile de club UEFA. Aceste documente au fost incheiate in conditiile in care inculpatii au cunoscut faptul ca nu exista o baza legala, intrucat societatea respectiva nu se incadra in categoria beneficiarilor finantarii, fiind o societate pe actiuni de drept privat, al carei scop era obtinerea de profit in interesul unui numar restrans de persoane, asadar nu era o societate fara scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masa”, au precizat procurorii.

Fostul primar Gheorghe Ciuhandu ar putea avea soarta penala a lui Ostaficiuc

ioan-cojocari-si-gheorghe-ciuhandu

In derularea activitatii infractionale concepute de inculpatii Ostaficiuc Constantin si Nadastean Ioan Petrisor, acestia au fost sprijiniti de inculpatii Mihut Mircea Marian, Cionvica Dan Sabin, Borza Petru si Pepa Daniela Octavia care si-au incalcat atributiile de serviciu si au intocmit, avizat si semnat, cu incalcarea atributiilor legale, actele necesare efectuarii platilor de catre Consiliul Judetean Timis, fara a avea documentele justificative prevazute de lege. Astfel, in perioada 2008-2011, in baza contractului semnat, Consiliul Judetean Timis, cu incalcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), din bugetul judetului, suma de 9.950.000 lei, suma ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judetean Timis.

Mai mult, alocarea sumelor de bani era conditionata de indeplinirea obligatiilor de plata restante si la termen ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. fata de Consiliul Judetean Timis, obligatii ce s-a constatat ca nu au fost indeplinite, entitatea beneficiara inregistrand datorii semnificative la bugetul judetean tocmai din categoria celor mentionate in protocol, atat la momentul incheierii protocolului cat si a actelor aditionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timis, atat la data semnarii protocolului, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a protocolului pentru urmatoarele perioade bugetare.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul ca, dupa aprobarea finantarii, in scopul intocmirii si efectuarii inregistrarilor financiar contabile de catre angajatii Consiliul Judetean Timis a sumelor de bani virate catre firma respectiva, inculpatii Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan si Rosca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infractionala a angajatilor respectivi, au prezentat si depus documente false din care rezulta ca sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natura salariala sau asimilata veniturilor catre jucatorii de fotbal legitimati la clubul de fotbal respectiv.

In realitate, sumele alocate de la bugetul judetean Timis au fost folosite in alte scopuri decat destinatia stabilita prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. care nu aveau legatura cu activitatea echipei de fotbal, in conditiile in care, intre destinatiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinatie speciala – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal”) si utilizarea lor efectiva, conform datelor din Trezoreria Timisoara, nu exista corespondenta.

Astfel, banii au fost directionati in alte scopuri (plati de penalitati contractuale si chirii, in relatia cu acelasi Consiliu Judetean, plati prin executare silita efectuata de organele fiscale ale Ministerului Finantelor Publice etc.). In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatilor Ostaficiuc Constantin, Nadastean Ioan-Petrisor, Hrenoschi Razvan, Mihut Mircea Marian, Rosca Liviu Ioan si Cionvica Dan Sabin.

De asemenea, au mai fost aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele inculpatilor Nadastean Ioan Petrisor si Ostaficiuc Constantin.

Sa mai spunem ca un dosar similar, cu finantarea ilegala cu peste 31 milioane de lei a echipei lui Marian Iancu de catre Primaria Timisoara, a fost finalizat de procurorii DNA si trimis pe rolul instantelor de judecata in 7 aprilie 2016. Acuzatii, ca si in cazul devalizarii bugetului CJT, de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu. Dupa principiul autoritatii de lucru judecat, ne putem astepta la condamnarea la ani grei de inchisoare a fostului primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si a fostului secretar al primariei, Ioan Cojocari, dar si a celorlalti inculpati Delia-Ileana Delia, Smaranda Haraciu, Violeta Mihalache, Adrian Orza, Mariana Dimitriu, Mirel Florin Munteanu, Martin Staia, Alina Pintilie si Nicusor Miut, condamnat deja in dosarul Heaven. (D.C.)

 

 

 

One thought on “Dosarul finantarii ilegale a Politehnicii Timisoara! Fostul presedinte al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, condamnat la 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare

  1. Intrebarea coerenta este..de ce avocatii consilieri ai clubului Politehnica nu au fost investigati de catre DNA..in speta Motica si asociatii? Doar incasau 5.000 euro lunar de la Club..

Leave a Reply