EXPLOZIV! Infractiunea de abuz in serviciu, “dezincriminata” si la Curtea de Apel Timisoara! Un fost director trimis in judecata de DNA si condamnat la 3 ani si doua luni de inchisoare, achitat definitiv in apel

Curtea de Apel Timisoara a intrat in grupul instantelor din Romania care au “dezincriminat” din mers infractiunea de abuz in serviciu, sub pretextul interpretarii unei decizii a Curtii Constitutionale.


Astfel, judecatorii Florentina Parvu si Laura Ani Bogdan au decis sa-l achite pe inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, fost director al CET Arad, trimis in judecata de DNA Timisoara pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dupa ce au desfiintat sentinta Tribunalului Arad prin care inculpatul a fost condamnat la 3 ani si doua luni de inchisoare si plata unor despagubiri de aproape 7 milioane de lei.

Fostul director al CET Arad Adrian Nicolae Ghilea a fost condamnat de Tribunalul Arad, la sfarsitul lunii septembrie 2016, dupa ce a semnat un contract dezavantajos cu furnizorul de carbune. Ghilea a primit o pedeapsa de trei ani si doua luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. El a fost obligat la plata unor despagubiri de aproape 7 milioane de lei catre centrala de termoficare, suma reprezentand valoarea prejudiciului produs.

Ulterior, fostul director a contestat sentinta la Curtea de Apel Timisoara, bazandu-se pe decizia Curtii Constitutionale nr. 405/2016, prin care s-a stabilit ca abuzul in serviciu poate fi pedepsit penal doar in cazul incalcalcarii unui act normativ cu rang de lege.

”Admite apelul declarat de inculpatul Ghilea Adrian Nicolae impotriva sentintei penale nr. 327 din 30.09.2016, pronuntata de Tribunalul Arad in dosar nr. 769/108/2016. Desfiinteaza sentinta penala apelata (…) Achita inculpatul pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave”, este solutia data de catre judecatorii Curtii de Apel Timisoara.

Instanta a lasat nesolutionata actiunea civila privind plata prejudiciilor si a mentinut sechestrul asigurator instituit in 8 februarie 2016 de Directia Nationala Anticoruptie Timisoara pe un imobil. Astfel, CET Arad poate sa se judece in continuare pe cale civila pentru a-si recupera prejudiciul.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis in luna martie 2016, faptele au fost comise de catre fostul director in anul 2007.

”Cu incalcarea atributiilor de serviciu si a reglementarilor interne ale societatii”, Ghilea a incheiat si semnat un act aditional la un contract de furnizare lignit ce dezavantaja societatea. Actul stabilea ca pentru livrarile neachitate la termen pretul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tona la sume cuprinse intre 57,75 lei/tona pana la 66,28 lei/tona, desi in documentul initial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplatite la termen, conform careia se calculau penalitati de 0,1%/zi de intarziere in functie de valoarea facturii neplatite.

Clauza, vadit defavorabila intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dadea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar si in cazul unei imposibilitati obiective), furnizorul sa calculeze si sa factureze preturi reactualizate pentru cantitatile de lignit livrate”, se preciza in comunicatul DNA.

Procurorii au sustinut pe tot parcursul procesului ca fostul director a produs in acest fel un prejudiciu de 6.847.861 lei, suma ce a reprezentat ”folos necuvenit” pentru societatea furnizoare a carbunelui. CET Arad s-a constituit parte civila in cauza.

De remarcat ca judecatorul Flavia Maria Cristina Florenta, sotia sefului DIICOT Timisoara, s-a abtinut sa judece acest dosar, fiind inlocuita de Laura Ani Bogdan… (V.E.)

 

 

 

Leave a Reply