Initiativa legislativa! Deputatul Cornel Samartinean propune ca Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor sa acopere si pagubele materiale produse de furtuna

Furtuna abatuta asupra regiunii de vest a Romaniei, in data de 17 septembrie, a afectat din plin municipiul Timisoara si judetul Timis si a scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitati si dezastre naturale.


In ciuda dimensiunii  tragicului bilant din municipiul Timisoara si din judetul Timis, Guvernul Romaniei a alocat o suma de 2,24 milioane lei, insuficienta si irelevanta, care nu concorda cu realitatea pagubelor materiale produse.

Trebuie reamintit Guvernului Romaniei faptul ca municipiul Timisoara contribuie, dupa Bucuresti, cu cei mai multi bani la bugetul statului roman.

In confomitate cu Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, toti proprietarii de locuinte din Romania sunt obligati sa aiba asigurari ale acestora. In ciuda dezastrelor provocate de furtuna din zona de vest a tarii, cei care au locuintele avariate in urma furtunii  nu vor avea parte de despagubiri chiar daca au polite de asigurare obligatorie a locuintei.

In Romania, statisticile PAID (polul de asigurare impotriva dezastrelor naturale) ne arata ca, la sfarsitul lunii august 2017, erau asigurate doar 1,65 de milioane de locuinte, in conditiile in care, conform Institutului National de Statistica, in prezent, Romania are in total 8,92 milioane de locuinte, din care doar 18,5% din total sunt asigurate.

In judetul Timis, gradul de cuprindere a asigurarilor facultative de locuinte este de maximum 20%, fata de 28,63% cat este gradul de cuprindere al politelor obligatorii, care nu despagubesc deloc astfel de evenimente, fiind asigurate obligatoriu un numar de 84.431 de locuinte.

“Avand in vedere situatia recenta cu care s-au confruntat cetatenii din zona de vest a Romaniei, am initiat o propunere legislativa, in scopul modificarii art. 2, lit. b) din Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor,  astfel incat polita PAD – care, in prezent, acopera doar cutremurul, inundatia si alunecarea de teren – sa acopere si incendiile, acoperisurile luate de vant, precum si reparatiile masinilor lovite de copacii cazuti – pagube materiale produse de furtuna”.

Consider ca prioritar este interesul cetateanului si de aceea voi continua prin prerogativele legislative pe care mi le confera functia de deputat ales in Parlamentul Romaniei sa ma implic in rezolvarea tuturor problemelor si situatiilor cu care se confrunta cetatenii municipiului Timisoara si ai judetului Timis. (I.P.)

Leave a Reply