Operatiunea “Mugur de canabis”! Cine este politistul din Timisoara care a dat lovitura de gratie celei mai puternice filiere de trafic de droguri din vestul tarii?

Transferul comisarului sef Mugur Laviniu Poinar la conducerea Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara, in iunie 2016, s-a dovedit o miscare inteligenta si extrem de eficienta a chestorului Petre Toba.


Dupa ani de zile in care piata drogurilor din vestul tarii nu prea a mai fost deranjata, politistul adus de la Oradea a fost perceput, rapid, ca un real pericol pentru afaceristii implicati in tranzactiile cu substante interzise, astfel ca, in mai 2017, personaje influente conectate la interesele lumii interlope au pus la cale o operatiune de compromitere a imaginii sale publice, care ar fi trebuit sa se finalizeze prin demitere si trimiterea inapoi acasa.

“Masinile BCCO au fost monitorizate si urmarite prin tot orasul, pentru a se preveni prezenta intempestiva a politistilor in locurile fierbinti controlate de traficanti”, ne-a dezvaluit un colaborator al BCCO.

Pretextul unei campanii de presa agresive, distrugatoare, a fost incidentul petrecut la un local din zona stadionului, la sfarsitul lunii mai, in urma caruia Mugur Poinar a fost prezentat ca un politist corupt, violent, amator de distractii in cluburi de noapte, tovaras cu lumea interlopa. Minciuni colportate de cei care-i voiau locul in fruntea BCCO, care, cu siguranta, erau la curent cu faptul ca politistul fusese atacat de un individ turbulent si taiat pe fata cu un ciob de sticla.

Din fericire, ancheta interna efectuat de Corpul de Control al IGPR a stabilit contextul real in care a avut loc incidentul si substratul pervers al campaniei de presa, astfel ca Mugur Poinar a fost lasat sa-si continue treaba inceputa la Timisoara. Ba chiar, la un moment dat, a fost perceput ca un candidat cu sanse reale la preluarea sefiei IPJ Timis.

La doar cateva luni de la tentativa de compromitere publica, seful BCCO Timisoara, alaturi de procurorii DIICOT, a reusit sa-si coordoneze subalternii si sa dea lovitura de gratie celei mai puternice filiere a canabisului din vestul tarii, capturand nu mai putin de 2,5 tone de marfa, evaluata la peste 4 milioane de euro. Culturile de canabis au fost depistate la limita dintre judetele Timis si Caras-Severin, iar depozitul central, pe raza localitatii Blajova.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Cristian Loredan Altstadter, cetatean german de origine romana, impreuna cu doi romani, Ioan Bogdan Ilinca si Adrian Constantin Birnaz, au derulat activitati ample pe linia traficului cu droguri, concretizate in dezvoltarea si intretinerea, la limita dintre judetele Timis si Caras-Severin, a mai multor culturi de cannabis, amplasate pe patru parcele diferite.

Pentru disimularea culturilor, inculpatii au ales o zona izolata, fara drumuri de acces auto in proximitate, scop in care s-au folosit si au adaptat conditiile geografice din zona, conform propriilor necesitati. Astfel, ei au ales o zona cu vegetatie deasa, in mijlocul careia au defrisat o portiune de aproximativ 2.300 mp, pe care au amenajat canale de irigatii, folosindu-se de un parau din apropiere, de unde apa era canalizata cu ajutorul unor pompe.

Inculpatii faceau deplasari periodice in zona pentru diferite activitati de intretinere a culturii si de stimulare a cresterii plantelor cu ajutorul unor ingrasaminte.

Dupa ce plantele ajungeau la maturitate, inculpatii culegeau inflorescentele cu continutul cel mai bogat in THC, pe care le transportau la un imobil situat pe raza localitatii Blajova, unde amenajasera un veritabil laborator de uscare a cannabisului. In fiecare camera a imobilului erau amplasate folii, pe straturi succesive, astfel incat sa permita uscarea rapida a unor cantitati mari de cannabis.

Dupa finalizarea acestui proces, drogurile erau ambalate si comercializate, doar en-gros, in cantitati de cel putin un kg, catre diferiti dealeri din tara, insa exista indicii ca o parte a drogurilor erau scoase si din tara, cu destinatia Germania, unde liderul gruparii isi are domiciliul.

Cantitatea rezultata de pe plantatia astfel depistata se ridica la 2,5 tone.

Membrii gruparii comercializau drogurile cu pretul de 4.000 euro/kg (aspect constatat si cu ocazia flagrantului organizat de procurori). Valoarea estimata a cantitatii de droguri care ar fi fost destinata comercializarii, dupa finalizarea procesului de preparare, este de circa 1.300.000 euro “la prima mana”.

In conditiile in care, o astfel de cantitate trece insa prin mai multe randuri de dealeri intermediari, la consumatorul final pretul ajunge la 10 euro/50 lei per gram, ca urmare valoarea de piata a cantitatii depistate este estimata la aproximativ 4 milioane euro, precizeaza DIICOT.

In prezent, cercetarile au fost extinse fata de alte patru persoane implicate in activitatile infractionale ale gruparii. (Vlad Enciu)

One thought on “Operatiunea “Mugur de canabis”! Cine este politistul din Timisoara care a dat lovitura de gratie celei mai puternice filiere de trafic de droguri din vestul tarii?

  1. nu ma pronunt cu privire la dl Poinar…probabil e un politist respectabil…dar nu mai aduceti aminte de “chestorul” Toba…o rusine pentru politia romana…subinginer, facut politist, apoi chestor la “apelul bocancilor”, dovedit plagiator de doctorat, un gunoi, catarat politic in fruntea politiei romane! un pupincurist sub basescu si cei care i-au urmat…vai de capul lui…

Leave a Reply