SECRETIZARE! Judecatoarea Lavinia Cotofana, acces interzis la dosarul in care procurorii timisoreni il cerceteaza pe decanul Baroului Arad

O ordonanta emisa de procurorul Bosnea Cristi-Sorin, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, a starnit revolta judecatoarei Lavinia Cotofana, care s-a vazut nevoita sa apeleze la un avocat pentru a afla stadiul urmaririi penale intr-un dosar in care are calitatea de parte vatamata.


Desi Codul de procedura penala (Cpp), la articolul 81, stipuleaza dreptul persoanei vatamate de a fi informata, intr-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmaririi penale, la cererea sa expresa, dreptul de a consulta dosarul, dar si dreptul de a adresa intrebari inculpatului, martorilor si expertilor, procurorul Bosnea Cristi-Sorin a respins cererea judecatoarei de a fi instiintata de actele de urmarire efectuate pana in prezent.

“Setul de drepturi de care beneficiaza persoana vatamata pe parcursul procesului penal este prevazut in art. 81, Cpp, iar intre acestea nu este prevazut si dreptul persoanei vatamate de a fi incunostintata de actele de urmarire si posibilitatea asistarii la efectuarea actelor de urmarire. Prin urmare, retinem ca dreptul prevazut de art. 93, al. 1, Cpp, este un drept al avocatului, care, ca specialist al dreptului, poate asista la efectuarea actelor de urmarire”, se mentioneaza in ordonanta ce vizeaza “secretizarea” lucrarilor in dosarul 697/P/2016.

Asadar, in acceptiunea procurorului Bosnea Cristi-Sorin, partea vatamata nu are acces la propriul dosar decat prin intermediul unui avocat.

“Este de neinteles atitudinea domnului procuror, care-mi restrange drepturile prevazute de articolul 81 din Codul de procedura penala. De altfel, in momentul in care am solicitat date despre stadiul anchetei in dosarul in care decanul Baroului Arad, Dumitru Alunaru, si avocata Paul Doina sunt acuzati de marturie mincinoasa, fals intelectual si razbunare pentru ajutorul dat justitiei, domnul procuror m-a intrebat la modul peiorativ daca doresc sa-i faca inculpati. Vom vedea daca s-a antepronuntat asupra solutiei finale”, ne-a declarat Lavinia Cotofana.

De remarcat ca, prin decretul semnat de presedintele Traian Basescu in 28 noiembrie 2012, Bosnea Cristi-Sorin a fost eliberat din functia de judecator si numit in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, iar in mai putin de 5 ani a promovat la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis (29.04.2015) si apoi la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara. O ascensiune rapida care contureaza – fie profesionalism si stiinta de carte, fie lobby si suport din partea fortelor justitiare care controleaza campul tactic. (G.I.)

 

Leave a Reply