OPERATIUNEA CORMORANUL! Cine a ucis o pasare protejata de lege in Timis? Politistii de la Arme, Explozivi, Substante Periculoase au declansat ancheta si sunt pe urmele braconierului

In timp ce dosare grele cu braconieri sau permise de port-arma neavizate la timp zac in nelucrare, seful Serviciului Arme, Explozivi, Substante Periculoase, comisarul sef Nicu Boia, a decis ca politistii din subordine sa inceapa, neintarziat, cercetarea imprejurarile in care a fost ucisa o pasare protejata de lege.


Incidentul s-a petrecut, zilele trecute, la periferia Recasului, si a fost reclamat la politie de locatarul unei cladiri dezafectate, a carui hobby este denuntul penal impotriva oricui si a orice i se nazare.

Acesta a descoperit un cormoran impuscat de persoane necunoscute, a luat pasarea si a dus-o la Facultatea de Medicina Veterinara, unde au fost extrase alicele, dupa care a predat-o investigatorilor de la Serviciul Arme si a solicitat gasirea vinovatului.

Imediat a fost declansata ancheta in rem, iar prima masura a politistilor a reprezentat-o audierea paznicului de vanatoare din zona Recas, care va trebuie sa puna la dispozitia anchetatorilor toate autorizatiile eliberate in ultima perioada, pentru depistarea ucigasului de cormorani.

Acesta ne-a confirmat faptul ca a fost invitat la Serviciului Arme, Explozivi, Substante Periculoase, ca a raspuns intrebarilor politistilor si ca le va pune la dispozitie documentele solicitate. Cu siguranta, ancheta se va complica in cazul in care a fost vorba despre un act de braconaj, fiind cunoscut faptul ca, in Timis, cormoranii produc pagube insemnate proprietarilor de helestee si ferme piscicole.

De altfel, seful AJVPS Timis, Cornel Lera, a tras un semnal de alarma in privinta cormoranilor inca de anul trecut. “E adevarat ca s-au inmultit foarte mult, pentru ca sunt pasari protejate si nu se poate interveni impotriva lor. Paznicii din zona mi-au confirmat ca sunt tot mai multi. Daca nu vom avea voie sa intervenim, se vor crea dezechilibre majore si se va distruge toata fauna piscicola”, a declarat Lera colegilor de la ziarul Cetateanul.

Proprietarii de ferme piscicole se plang ca, un singur cormoran, poate sa consume pana la un kilogram de puiet pe zi. In ciuda faptului ca sunt raportate pagube insemnate, legea e lege: vanatorii care impusca pasari protejate de lege se pot trezi cu amenda penala pana la un an de inchisoare. (G.I.)

Leave a Reply