BREAKING NEWS! Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, este mentionat intr-o declaratie a liderului tiganilor din Lugoj, Iulian Bot, ca fiind cel care a contribuit la numirea comisarului sef Sorin Muntean in functia de inspector sef al IPJ Timis     Domul Catolic din Piata Unirii, Timisoara, urmeaza sa fie inchis pentru public, din 28 ianuarie 2019 pana la 1 iulie 2020, din cauza unor lucrari masive de restaurare evaluate la peste 4 milioane de euro    Luptatori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Timis au descins, miercuri dimineata, la domiciliile unor braconieri din Timisoara, Jebel, Liebling si Chisoda, unde au descoperit arme si munitie letala     Organizatorii Diskoteka Festival au descoperit o metoda inedita de promovare: au lipit afise ilegal prin Timisoara, gest sanctionat de Politia Locala cu amenzi in valoare de 7.000 de lei     Facebook este considerat noua tigara a epocii moderne. "Da dependenta, nu este buna pentru tine si sunt oameni care incearca sa te faca sa o folosesti"     Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi, lapovita, ninsori si viscol, de joi dimineata pana vineri la ora 14, printre judetele afectate fiind si o parte din Banat

FEST-FDR2018! Festivalul dramaturgiei de la Timisoara, aflat sub semnul schimbarii. VEZI piesele ramase in competitie, dupa preselectie

Teatrul National din Timisoara organizeaza, in perioada 5 si 13 mai 2018, o noua editie a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Romanesti, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Timisoara.

Editia a XXIII-a a celui mai important festival dedicat dramaturgiei si teatrului romanesc in context european se afla, anul acesta, sub semnul schimbarii: Involutie – Revolutie – Evolutie, cuvinte care marcheaza felul in care societatea si, implicit, teatrul, modeleaza realitatea si construiesc viitorul.

Ca in fiecare an, Sectiunea FDR propune o panorama a spectacolului pe text de teatru romanesc.  Este o provocare necesara adresata tuturor creatorilor de teatru, o inventariere relevanta a celor mai semnificative spectacole pe texte romanesti (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate in ultimul an. Selectionerul Oana Bors a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor si companiilor care au participat la selectie.

Titlurile pe care le-a retinut pentru Sectiunea FDR a FEST-FDR2018 reflecta atat interesul din ce in ce mai crescut al teatrelor si al publicului pentru noua dramaturgie romaneasca, cat si – extrem de important – consolidarea generatiei anilor 2000 a dramaturgilor romani – Mihaela Michailov, Peca Stefan, Csaba Székely etc., precum si aparitia uneia noi –Alex Tocilescu,  George Stefan, Alexandru Popa etc.

Selectia modulului FDR reuneste urmatoarele titluri:

 • Anul disparut. 200/7 de Peca Stefan, regia Ana Margineanu (Teatrul Mic, Bucuresti)
 • Familia fara zahar de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol (Teatrul Mic, Bucuresti, in coproductie cu Centrul de Teatrul Educational Replika)
 • 10 de Csaba Székely, regia Radu Alexandru Nica (Teatrul National „Radu Stanca”, Sibiu)
 • Numitorul comun de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (Teatrul de Comedie, Bucuresti)
 • Bun de export de Alex Tocilescu, regia Catinca Draganescu (POINT)
 • Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Ándi Gherghe (Teatru 3G, Targu Mures)
 • Poveste din Transilvania / Erdélyi Mese de George Stefan, regia Ándi Gherghe (Centrul Multimedia Studio Act, Oradea)
 • Cea mai calduroasa zi din lume, un spectacol de  Bogdan Theodor Olteanu (Teatrul Apollo 111, Bucuresti)
 • Povestea pasarii fara cuib  de Ada Lupu, regia Iris Spiridon (Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Iasi)
 • Inaintea erei noastre, concept Daniel Chirila (Teatrul LUNI & Frilensar)
 • Shakespeare pentru Ana, un spectacol de Luminita Ticu (Centrul de Arte Coliseum, Chisinau)

Sectiunea FEST, cu componenta sa Outdoor (spectacole in aer liber), reuneste o serie de spectacole romanesti si internationale de mare impact, in formule artistice inovatoare, racordand festivalul la dinamica teatrala internationala si, prin spectacolele in aer liber, oferind valente artistice unor spatii publice din Timisoara.

Modulul FEST al FEST-FDR2018 este unul extrem de provocator, abordand diversitatea teatrala in toate formele ei. Astfel, Teatrul National aduce pentru prima data in Timisoara un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin, dar si un spectacol semnat de un mare nume al regiei europene contemporane, Luk Perceval si, nu in ultimul rand, unul dintre marile texte ale dramaturgiei universale: Regele moare de Eugène Ionesco.

Selectia modulului FEST reuneste urmatoarele spectacole:

 • Empire, text si regie Milo Rau (Schaubühne Berlin, IIPM – International Institute of Political Murder si Zürcher Theater Spektakel )
 • The grapes of wrath / Strugurii maniei de John Steinbeck, regia Luk Perceval (NT Gent, Belgia)
 • Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andreea si Andrei Grosu (Teatrul National Bucuresti)
 • Stage dogs, text de Florin Piersic jr.,  inspirat de „A life in the theatre” de David Mamet, regia Florin Piersic jr. (Teatrul ACT, Bucuresti)
 • Wanted (eVenti Verticali, Italia)
 • Strigatele Parisului, scenariul si regia Mihai Malaimare (Teatrul Masca Bucuresti)
 • Reflection (Lightwave Theatre Company)
 • Concert Subcarpati (I.P.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: