BREAKING NEWS! Motiunea de cenzura depusa de Opozitie la adresa Guvernului Dancila, care are nevoie de 233 de voturi pentru a fi adoptata, va fi dezbatuta si votata, astazi, in Parlament. "Nu am nicio emotie, am incredere in colegii mei!", a declarat premierul PSD     Noi dezvaluiri in cazul vilelor ilegale construite de copiii primarului Nicolae Robu: documentele pentru autorizare au fost inregistrate de angajatii Primariei Timisoara "la insistente", fara ca dosarul sa continua 9 avize obligatorii    Procurorii Adina Florea, Sorin Iasinovschi si Bogdan Pirlog, candidatii pentru functia de procuror-sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, sustin, astazi, interviurile in fata comisiei CSM     Cod galben de inundatii pentru judetele Timis si Caras-Severin valabil pentru astazi, intre orele 8,30 – 15    Ilie Lazarescu, primarul comunei Cornea, din judetul Caras-Severin, gasit incompatibil de inspectorii ANI    Nationala Romaniei U21 debuteaza, astazi, de la 19,30, la Campionatul European de Fotbal, intr-un meci contra Croatiei

FEST-FDR2018! Festivalul dramaturgiei de la Timisoara, aflat sub semnul schimbarii. VEZI piesele ramase in competitie, dupa preselectie

Teatrul National din Timisoara organizeaza, in perioada 5 si 13 mai 2018, o noua editie a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Romanesti, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Timisoara.

Editia a XXIII-a a celui mai important festival dedicat dramaturgiei si teatrului romanesc in context european se afla, anul acesta, sub semnul schimbarii: Involutie – Revolutie – Evolutie, cuvinte care marcheaza felul in care societatea si, implicit, teatrul, modeleaza realitatea si construiesc viitorul.

Ca in fiecare an, Sectiunea FDR propune o panorama a spectacolului pe text de teatru romanesc.  Este o provocare necesara adresata tuturor creatorilor de teatru, o inventariere relevanta a celor mai semnificative spectacole pe texte romanesti (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate in ultimul an. Selectionerul Oana Bors a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor si companiilor care au participat la selectie.

Titlurile pe care le-a retinut pentru Sectiunea FDR a FEST-FDR2018 reflecta atat interesul din ce in ce mai crescut al teatrelor si al publicului pentru noua dramaturgie romaneasca, cat si – extrem de important – consolidarea generatiei anilor 2000 a dramaturgilor romani – Mihaela Michailov, Peca Stefan, Csaba Székely etc., precum si aparitia uneia noi –Alex Tocilescu,  George Stefan, Alexandru Popa etc.

Selectia modulului FDR reuneste urmatoarele titluri:

 • Anul disparut. 200/7 de Peca Stefan, regia Ana Margineanu (Teatrul Mic, Bucuresti)
 • Familia fara zahar de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol (Teatrul Mic, Bucuresti, in coproductie cu Centrul de Teatrul Educational Replika)
 • 10 de Csaba Székely, regia Radu Alexandru Nica (Teatrul National „Radu Stanca”, Sibiu)
 • Numitorul comun de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (Teatrul de Comedie, Bucuresti)
 • Bun de export de Alex Tocilescu, regia Catinca Draganescu (POINT)
 • Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Ándi Gherghe (Teatru 3G, Targu Mures)
 • Poveste din Transilvania / Erdélyi Mese de George Stefan, regia Ándi Gherghe (Centrul Multimedia Studio Act, Oradea)
 • Cea mai calduroasa zi din lume, un spectacol de  Bogdan Theodor Olteanu (Teatrul Apollo 111, Bucuresti)
 • Povestea pasarii fara cuib  de Ada Lupu, regia Iris Spiridon (Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Iasi)
 • Inaintea erei noastre, concept Daniel Chirila (Teatrul LUNI & Frilensar)
 • Shakespeare pentru Ana, un spectacol de Luminita Ticu (Centrul de Arte Coliseum, Chisinau)

Sectiunea FEST, cu componenta sa Outdoor (spectacole in aer liber), reuneste o serie de spectacole romanesti si internationale de mare impact, in formule artistice inovatoare, racordand festivalul la dinamica teatrala internationala si, prin spectacolele in aer liber, oferind valente artistice unor spatii publice din Timisoara.

Modulul FEST al FEST-FDR2018 este unul extrem de provocator, abordand diversitatea teatrala in toate formele ei. Astfel, Teatrul National aduce pentru prima data in Timisoara un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin, dar si un spectacol semnat de un mare nume al regiei europene contemporane, Luk Perceval si, nu in ultimul rand, unul dintre marile texte ale dramaturgiei universale: Regele moare de Eugène Ionesco.

Selectia modulului FEST reuneste urmatoarele spectacole:

 • Empire, text si regie Milo Rau (Schaubühne Berlin, IIPM – International Institute of Political Murder si Zürcher Theater Spektakel )
 • The grapes of wrath / Strugurii maniei de John Steinbeck, regia Luk Perceval (NT Gent, Belgia)
 • Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andreea si Andrei Grosu (Teatrul National Bucuresti)
 • Stage dogs, text de Florin Piersic jr.,  inspirat de „A life in the theatre” de David Mamet, regia Florin Piersic jr. (Teatrul ACT, Bucuresti)
 • Wanted (eVenti Verticali, Italia)
 • Strigatele Parisului, scenariul si regia Mihai Malaimare (Teatrul Masca Bucuresti)
 • Reflection (Lightwave Theatre Company)
 • Concert Subcarpati (I.P.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: