BREAKING NEWS! Liderul PMP Timis, Cornel Samartinean, cere demisia sefului administratiei judetene, Calin Dobra, dupa ce functia de vicepresedinte al CJ Timis a fost oferita UNPR     Societatea de Transport Public va incasa 2,1 milioane de euro in urmatorii 5 ani pentru intretinerea serviciului de iluminat public din Timisoara     Romanii care calatoresc in Grecia cu masina pot fi sanctionati drastic pentru abateri minore, dupa ce Codul Rutier grecesc a devenit cel mai dur din Europa    Un medic de familie din Timis a incasat peste 10.000 de euro intr-o luna, doar din garzi, dupa ce s-a pontat ca lucreaza concomitent la 7 centre de permanenta     Comisarul sef Alin Petecel a castigat concursul organizat de IGPR pentru functia de inspector sef al Politiei Timis    Regie Autonoma „Administratia Canalului Bega” va fi condusa, in calitate de director, de Gheorghe Tatar, fostul director al Directiei Judetene de Drumuri Timis

FEST-FDR2018! Festivalul dramaturgiei de la Timisoara, aflat sub semnul schimbarii. VEZI piesele ramase in competitie, dupa preselectie

Teatrul National din Timisoara organizeaza, in perioada 5 si 13 mai 2018, o noua editie a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Romanesti, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Timisoara.

Editia a XXIII-a a celui mai important festival dedicat dramaturgiei si teatrului romanesc in context european se afla, anul acesta, sub semnul schimbarii: Involutie – Revolutie – Evolutie, cuvinte care marcheaza felul in care societatea si, implicit, teatrul, modeleaza realitatea si construiesc viitorul.

Ca in fiecare an, Sectiunea FDR propune o panorama a spectacolului pe text de teatru romanesc.  Este o provocare necesara adresata tuturor creatorilor de teatru, o inventariere relevanta a celor mai semnificative spectacole pe texte romanesti (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate in ultimul an. Selectionerul Oana Bors a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor si companiilor care au participat la selectie.

Titlurile pe care le-a retinut pentru Sectiunea FDR a FEST-FDR2018 reflecta atat interesul din ce in ce mai crescut al teatrelor si al publicului pentru noua dramaturgie romaneasca, cat si – extrem de important – consolidarea generatiei anilor 2000 a dramaturgilor romani – Mihaela Michailov, Peca Stefan, Csaba Székely etc., precum si aparitia uneia noi –Alex Tocilescu,  George Stefan, Alexandru Popa etc.

Selectia modulului FDR reuneste urmatoarele titluri:

 • Anul disparut. 200/7 de Peca Stefan, regia Ana Margineanu (Teatrul Mic, Bucuresti)
 • Familia fara zahar de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol (Teatrul Mic, Bucuresti, in coproductie cu Centrul de Teatrul Educational Replika)
 • 10 de Csaba Székely, regia Radu Alexandru Nica (Teatrul National „Radu Stanca”, Sibiu)
 • Numitorul comun de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (Teatrul de Comedie, Bucuresti)
 • Bun de export de Alex Tocilescu, regia Catinca Draganescu (POINT)
 • Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Ándi Gherghe (Teatru 3G, Targu Mures)
 • Poveste din Transilvania / Erdélyi Mese de George Stefan, regia Ándi Gherghe (Centrul Multimedia Studio Act, Oradea)
 • Cea mai calduroasa zi din lume, un spectacol de  Bogdan Theodor Olteanu (Teatrul Apollo 111, Bucuresti)
 • Povestea pasarii fara cuib  de Ada Lupu, regia Iris Spiridon (Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Iasi)
 • Inaintea erei noastre, concept Daniel Chirila (Teatrul LUNI & Frilensar)
 • Shakespeare pentru Ana, un spectacol de Luminita Ticu (Centrul de Arte Coliseum, Chisinau)

Sectiunea FEST, cu componenta sa Outdoor (spectacole in aer liber), reuneste o serie de spectacole romanesti si internationale de mare impact, in formule artistice inovatoare, racordand festivalul la dinamica teatrala internationala si, prin spectacolele in aer liber, oferind valente artistice unor spatii publice din Timisoara.

Modulul FEST al FEST-FDR2018 este unul extrem de provocator, abordand diversitatea teatrala in toate formele ei. Astfel, Teatrul National aduce pentru prima data in Timisoara un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin, dar si un spectacol semnat de un mare nume al regiei europene contemporane, Luk Perceval si, nu in ultimul rand, unul dintre marile texte ale dramaturgiei universale: Regele moare de Eugène Ionesco.

Selectia modulului FEST reuneste urmatoarele spectacole:

 • Empire, text si regie Milo Rau (Schaubühne Berlin, IIPM – International Institute of Political Murder si Zürcher Theater Spektakel )
 • The grapes of wrath / Strugurii maniei de John Steinbeck, regia Luk Perceval (NT Gent, Belgia)
 • Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andreea si Andrei Grosu (Teatrul National Bucuresti)
 • Stage dogs, text de Florin Piersic jr.,  inspirat de „A life in the theatre” de David Mamet, regia Florin Piersic jr. (Teatrul ACT, Bucuresti)
 • Wanted (eVenti Verticali, Italia)
 • Strigatele Parisului, scenariul si regia Mihai Malaimare (Teatrul Masca Bucuresti)
 • Reflection (Lightwave Theatre Company)
 • Concert Subcarpati (I.P.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: