Vinurile falsificate! Aproape 30.000 de litri de vin au fost retrase de pe piata de catre inspectorii Ministerului Agriculturii. VEZI de unde proveneau bauturile obtinute din alcool etilic

Inspectorii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au desfasurat o serie de controale la producatorii si distribuitorii de vin din toata tara, unde au verificat calitatea si conformitatea tuturor vinurilor existente pe piata.


In urma controalelor, au fost descoperite unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri, in depozitele unor distribuitori din judetele Buzau, Galati si Neamt. S-a dispus retragerea de la comercializare a unei cantitati de 29.174 de litri de vin falsificat si s-au dat sanctiuni contraventionale in valoare de 80.000 lei.

„Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificarii prezentei apei exogene, respectiv a prezentei alcoolului etilic de alta natura decat cel obtinut prin fermentarea naturala a strugurilor. Probele au fost analizate de catre Laboratorul de Spectrometrie de Masa, Cromatografie si Fizica Ionilor din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj Napoca”, se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii.

Rezultatele au confirmat prezenta apei exogene si a alcoolului de alta origine decat cel provenit din fermentatia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezinta elementele infractiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei si vinului 164/2015.

In urma acestor neconformitati depistate, s-a dispus retragerea de la comercializare a 29.174 l vin falsificat, aplicarea unor sanctiuni contraventionale in valoare de 80 000 lei, sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea aplicarii legislatiei fiscale, dar si sesizarea IGPR – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, in vederea efectuarii cercetarilor de specialitate.

”In baza protocolului de cooperare si a Planului comun de actiune intre MADR si ANAF pentru verificarea legalitatii desfasurarii activitatilor de productie si comercializare in domeniile produselor viticole, se monitorizeaza toate loturile de vin de masa provenite din Bulgaria. Piata vinurilor din Romania este recunoscuta ca o piata care ofera consumatorilor produse de foarte buna calitate si diversitate, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are obligatia de a proteja acuratetea si prestigiul vinurilor romanesti”, se mai arata in comunicatul MADR. (Mara Ion)

 

One thought on “Vinurile falsificate! Aproape 30.000 de litri de vin au fost retrase de pe piata de catre inspectorii Ministerului Agriculturii. VEZI de unde proveneau bauturile obtinute din alcool etilic

Leave a Reply