BREAKING NEWS! Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, este mentionat intr-o declaratie a liderului tiganilor din Lugoj, Iulian Bot, ca fiind cel care a contribuit la numirea comisarului sef Sorin Muntean in functia de inspector sef al IPJ Timis     Domul Catolic din Piata Unirii, Timisoara, urmeaza sa fie inchis pentru public, din 28 ianuarie 2019 pana la 1 iulie 2020, din cauza unor lucrari masive de restaurare evaluate la peste 4 milioane de euro    Luptatori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Timis au descins, miercuri dimineata, la domiciliile unor braconieri din Timisoara, Jebel, Liebling si Chisoda, unde au descoperit arme si munitie letala     Organizatorii Diskoteka Festival au descoperit o metoda inedita de promovare: au lipit afise ilegal prin Timisoara, gest sanctionat de Politia Locala cu amenzi in valoare de 7.000 de lei     Facebook este considerat noua tigara a epocii moderne. "Da dependenta, nu este buna pentru tine si sunt oameni care incearca sa te faca sa o folosesti"     Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi, lapovita, ninsori si viscol, de joi dimineata pana vineri la ora 14, printre judetele afectate fiind si o parte din Banat

FEST-FDR2018 ! Actorul Marcel Iures, din platourile unor filme celebre de la Hollywood, direct pe scena Teatrului National din Timisoara

Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara este in plina desfasurare. Daca ziua de miercuri a demonstrat extrema diversitate a festivalului prin provocarea lansata de Teatrul 3G din Targu Mures cu spectacolul Bucurie si fericire si prin intalnirea miraculoasa dintre dans si cuvant la care ne-a invitat Gigi Caciuleanu, urmatoarele doua zile ne aduc alte si alte evenimente memorabile.

Joi, 10 mai, FEST-FDR  programeaza doua reprezentatii cu spectacolul Stage dogs, o productie Teatrul ACT, ocazia reintalnirii cu doi mari actori romani – Marcel Iures si Florin Piersic Jr. Spectacolul, creat de Florin Piersic Jr. dupa o idee de David Mamet, intra in culisele teatrului si in culisele intortocheate ale universului actorilor. Anticipand cererea mare pentru bilete, Teatrul National a programat doua reprezentatii ale spectacolului in aceeasi zi, de la ora 18 si de la ora 21, la Sala 2.

De la ora 19, publicul FEST-FDR va avea parte de o reintalnire cu trupa franceza Zahrbat Compagnie. Dupa succesul din editia anului trecut, coregraful si dansatorul Brahim Bourchelaghem revine cu un spectacol fascinant in care cerceteaza posibilitatile si emotiile spatiului gol, alaturi de alti cinci dansatori din zona hip-hop si dans contemporan, in spectacolul Sillons.

 In Piata Victoriei, de la ora 21, si apoi de la ora 22, trecatorii se vor putea bucura de universul plin de tandrete al papusilor manuite de cei de la Lightwave Theatre Company,  o poveste fara cuvinte in doua reprezentatii consecutive ale spectacolului Reflection. In caz de timp nefavorabil, spectacolele se vor tine in foaierul Teatrului National Timisoara. Accesul publicului este liber.

Cea de-a saptea zi de FEST-FDR,  vineri, 11 mai, debuteaza cu un spectacol despre maturizare, despre varstele emotionale si reale, despre absente si frustrari, dar si despre cele mai subtile framantari ale sufletului feminin. De la ora 17, la Studio „Utu Strugari”, actrita Ada Lupu, care la inceputul acestei saptamani a castigat premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol secundar, ne va spune Povestea pasarii fara cuib, o productie a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi.

De la ora 19, Teatrul National Sarb din Novi Sad va prezenta in Sala Mare un spectacol bazat pe un text celebru al dramaturgiei contemporane sarbe – Mortul Viu sau Calea lui Prometeu al lui Dejan Dukovski, in regia lui Aleksandar Popovski. Destinul unui om (Al unui erou? Sau ucigas? Al fiecaruia dintre noi?) care, ajuns in pragul disperarii, se lanseaza intr-o campanie irationala asupra unui sistem corupt.

Este cunoscuta preocuparea regizoarei Luminita Tacu si a grupului Coliseum din Chisinau pentru teatrul documentar,  iar spectacolul programat vineri, de la ora 21, la Sala 2, nu o dezminte. Shakespeare pentru Ana este un spectacol despre dragoste, cel mai puternic si mai simplu dintre sentimente, in contextul celor mai contorsionate destine. Tocmai de aceea, emotia si speranta pe care le trezeste ultimul spectacol al serii fac din Shakespeare pentru Ana un eveniment de neratat.

Biletele pentru spectacolele care se joaca in salile de spectacole se gasesc la Agentiile Teatrului National: Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, in Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achizitionate si online, pe www.tntimisoara.com. (I.P.)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: