BREAKING NEWS! Timisoara Saracens a pierdut finala Cupei Romaniei la rugby, contra CSM Bucuresti, intr-un meci disputat in Capitala, scor 14-24    Ion Dancea, unul dintre cei mai importanti jurnalisti banateni din generatia seniorilor, a decedat la varsta de 79 de ani    Societatea de Transport Public Timisoara a pus in vanzare, in premiera, biletul unic de calatorie valabil 60 de minute pe toate mijloacele de transport in comun    Judecatoria Timisoara explica semnificatia cuvantului interlop, in dosarul Lucian Boncu vs Dragos Bota: persoana interlopă este tocmai persoana care are o reputatie proasta, dubioasa, suspecta     Neta Saptebani a fost numita in functia de sef al Vamii Stamora Moravita, printr-un ordin emis de Ministerul Finantelor     Potrivit Bancii Angliei, economia Regatului Unit a suferit mari daune dupa referendumul pentru Brexit: aproximativ 800 de milioane de lire sterline pe saptamana sau de 4,7 milioane de lire sterline pe ora

Incendiu devastator in vestul tarii! Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, aproape distrus de flacari. Se cere ajutorul credinciosilor pentru refacerea cladirii monument istoric

Un incendiu devastator izbucnit, in noaptea de sambata spre duminica, a distrus una dintre cladirile simbol ale municipiului Oradea.

Palatul Episcopal Greco-Catolic a fost cuprins de flacari si doar interventia energica a pompierilor, dar si a oamenilor aflati in centrul orasului a facut ca monumentul istoric sa nu fie mistuit pana in temelii.

Au ars acoperisul si turnuletele cladirii, tavanul etajului 1, dar si multe picturi si obiecte de arta aflate in interior.

Reprezentantii Primariei Oradea anunta, printr-un mesaj postat pe Facebook, ca va incepe o campanie de strangere de fonduri si ca municipalitatea se va implica pentru refacerea cladirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, ”unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, emblema a orasului.

”Intreg orasul este emotional afectat de pierderea acestei cladiri impresionante. Primaria Oradea impreuna cu Episcopia Greco-Catolica va deschide, luni, un cont pentru strangerea de fonduri in vederea refacerii acestui monument simbol al orasului. Primaria Oradea se va implica financiar in acest efort de reconstructie a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arata in mesajul de pe Facebook.

Reprezentantii municipilitatii multumesc pompierilor care s-au implicat pentru a reduce efectele incendiului devastator, dar si oamenilor. ”Multumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Crisana care au actionat in forta si cetatenilor pentru implicare”, se mai arata in mesaj.

De asemenea, Primaria Oradea publica o fotografie cu cladirea Palatului Episcopal Greco-Catolic asa cum arata inainte de incediu. Cladirea este extrem de frumoasa, iar fatada tocmai fusese refacuta. Peste o suta de pompieri au intervenit, sambata seara, pentru stingerea incendiului violent care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, cladire monument istoric constuita in stil baroc.

Pompierii au reusit sa opreasca incendiul sa se extinda si la parterul cladirii, desi au fost distruse sau afectate de flacari mansarda si etajul. Acoperisul a fost distrus in totalitate, incendiul afectand peste 1.300 de metri patrati.

Deocamdata, nu se cunoaste cauza izbucnirii incendiului, iar pagubele nu au fost evaluate. Reprezentantii Episcopiei au declarat presei ca in interior se gaseau lucrari de arta si alte obiecte extrem de valoaroase. (V.E.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: