BREAKING NEWS! Ministerul Educatiei a decis ca, de anul viitor, pentru elevii care vor luate note sub 5 la evaluarea nationala, va exista doar optiunea claselor profesionale sau profesionale duale, nu si a liceelor     Romanii care vor sa-si schimbe masina veche cu una noua au la dispozitie, incepand de luni, 20.000 de vouchere din programul Rabla, fiecare in valoare de 6.500 de lei    Petronela Trocan, 34 de ani, din satul Honorici, comuna Victor Vlad Delamarina, si fiul ei in varsta de 16 ani au plecat de acasa si nu s-au mai intors, fiind dati in urmarire generala    Fostul principe Nicolae a ramas fara permis de conducere, dupa ce a condus cu 112 kilometri la ora in interiorul unei localitati din judetul Arges    Cinematograful Fratelia va fi transformat intr-un spatiu multifunctional, Primaria Timisoara alocand, deja, contractul de intocmire a documentatiei    Ministrul Finantelor propune ca absolvenții de facultarii economice sa fie angajati la ANAF fara concurs, pentru a se "intari sistemul"

Incendiu devastator in vestul tarii! Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, aproape distrus de flacari. Se cere ajutorul credinciosilor pentru refacerea cladirii monument istoric

Un incendiu devastator izbucnit, in noaptea de sambata spre duminica, a distrus una dintre cladirile simbol ale municipiului Oradea.

Palatul Episcopal Greco-Catolic a fost cuprins de flacari si doar interventia energica a pompierilor, dar si a oamenilor aflati in centrul orasului a facut ca monumentul istoric sa nu fie mistuit pana in temelii.

Au ars acoperisul si turnuletele cladirii, tavanul etajului 1, dar si multe picturi si obiecte de arta aflate in interior.

Reprezentantii Primariei Oradea anunta, printr-un mesaj postat pe Facebook, ca va incepe o campanie de strangere de fonduri si ca municipalitatea se va implica pentru refacerea cladirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, ”unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, emblema a orasului.

”Intreg orasul este emotional afectat de pierderea acestei cladiri impresionante. Primaria Oradea impreuna cu Episcopia Greco-Catolica va deschide, luni, un cont pentru strangerea de fonduri in vederea refacerii acestui monument simbol al orasului. Primaria Oradea se va implica financiar in acest efort de reconstructie a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arata in mesajul de pe Facebook.

Reprezentantii municipilitatii multumesc pompierilor care s-au implicat pentru a reduce efectele incendiului devastator, dar si oamenilor. ”Multumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Crisana care au actionat in forta si cetatenilor pentru implicare”, se mai arata in mesaj.

De asemenea, Primaria Oradea publica o fotografie cu cladirea Palatului Episcopal Greco-Catolic asa cum arata inainte de incediu. Cladirea este extrem de frumoasa, iar fatada tocmai fusese refacuta. Peste o suta de pompieri au intervenit, sambata seara, pentru stingerea incendiului violent care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, cladire monument istoric constuita in stil baroc.

Pompierii au reusit sa opreasca incendiul sa se extinda si la parterul cladirii, desi au fost distruse sau afectate de flacari mansarda si etajul. Acoperisul a fost distrus in totalitate, incendiul afectand peste 1.300 de metri patrati.

Deocamdata, nu se cunoaste cauza izbucnirii incendiului, iar pagubele nu au fost evaluate. Reprezentantii Episcopiei au declarat presei ca in interior se gaseau lucrari de arta si alte obiecte extrem de valoaroase. (V.E.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: