BREAKING NEWS! Primaria Timisoara si primarul Nicolae Robu ar putea fi trasi la raspundere penala dupa operatiunea "ghilotina", in urma careia mii de persoane fizice si juridice din centrul orasului au ramas fara internet, semnal TV si telefonie    Solista banateana de muzică populara Liliana Savu Badea trece prin momente cumplite, după ce sotul ei a murit pe o autostrada din Ungaria     Judecatoria Timisoara si-a motivat hotararea de a respinge actiunea civila a prim-procurorului Claudia-Irina Chivu, de la Parchetul Timisoara, impotriva avocatei Carmen Obirsanu    Initiativa Timisoara si alte organizatii civice cer presedintelui Klaus Iohannis ca, in 26 mai, cand romanii sunt chemati la urme pentru alegerile europarlamentare, sa organizeze un referendum pe tema Justitiei     Judecatoarea Corina Corbu ar putea fi acuzata de abatere disciplinara, dupa ce a facut parte din completul care l-a sanctionat pe adjunctul sefului DNA Marius Iacob, desi a fost trimisa in judecata de DNA pe vremea lui Kovesi-Iacob    Comisia Europeana se opune prelungirii apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana pana la 30 iunie, dupa cum a cerut, miercuri, premierul Theresa May

PULS VALUTAR! Leul ar putea fi afectat de revizuirea de catre FMI a estimarii privind cresterea economica a Romaniei

Daca guvernul PSD prognozeaza pentru acest an o crestere economica de 5,5%, reprezentantul FMI pentru Romania a declarat ca „vom revizui estimarea de crestere undeva la 4 – 4,5%

Tendinta de depreciere constanta a monedelor emergente importante a afectat si parcursul valutelor de la marginea zonei euro. De exemplu, moneda indiana a atins un nou minim istoric de 72,12 rupii/dolar fata de 63,67 rupii/dolar la inceputul anului. Deprecieri semnificative inregistreaza si lira turceasca, peso-ul argentinian sau randu-ul african.

Cursul euro a crescut de la 4,6369 la 4,6383 lei. Tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,636 – 4,643 lei, cotatiile de la ora 14 fluctuand in jurul valorii de 4,639 lei.

Media dolarului american a scazut de la 4,0046 la 3,9903 lei, iar cotatiile din piata fluctuau intre 3,978 si 3,996 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,127 – 1,131 franci/euro, iar media ei a crescut de la 4,1091 la 4,1134 lei.

Leul ar putea fi afectat de revizuirea de catre FMI a estimarii privind cresterea economica. Daca guvernul PSD prognozeaza pentru acest an o crestere economica de 5,5%, reprezentantul FMI pentru Romania a declarat ca „vom revizui estimarea de crestere undeva la 4 – 4,5%” dupa ce prognoza din martie indica un nivel de 5,1%.

Indicii ROBOR au continuat sa scada. La aceasta a contribuit reglarea nivelului lichiditatii din piata monetara, dupa cele doua operatiuni succesive de tip repo realizate de BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a coborat de la 3,18 la 3,15%, cel mai scazut nivel incepand cu 29 iunie, insa cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat 3,38%.

Si indicii pe termen mediu au inregistrat scaderi. Cel la noua luni a coborat de la 3,46 la 3,45%, iar cel la 12 luni de la 3,52 la 3,51%.

In regiune, moneda poloneza se deprecia fata de euro la 4,32 – 4,34 zloti, dar cea maghiara se aprecia la 326,8 – 328,4 forinti.

Perechea euro/dolar crestea la 1,1623 – 1,1659 dolari, investitorii asteptand publicarea raportului lunar privind piata muncii din Statele Unite, unul dintre cei mai importanti indicatori luati in calcul de Rezerva Federala americana atunci cand isi stabileste politica monetara.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg scadea spectaculos ieri la pranz la 6.421 dolari, fata de 7.373,26 dolari, miercuri la amiaza.

NOTA! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: