BREAKING NEWS! Organizatorii unui party organizat sub birourile procurorilor din Palatul Dicasterial, care au avut aprobarea primarului Nicolae Robu sa inchida o strada pietonala, au fost invitati la Protectia Consumatorilor Timis     Traian Basescu a exemplificat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Timisoara, dublul standard folosit de Uniunea Europeana: in timp ce fermierii romani primesc o subventie de 3.000 de euro la hectarul de rosii, spaniolii primesc dublu    Primarii din GRAL Timis s-au plans prsedintelui Klaus Iohannis ca nu sunt consultati cand, la Bucuresti, sunt luate decizii care privesc functionarea administratiilor locale    Extremistii unguri care au invelit in saci de gunoi crucile militarilor romani ingropati in cimitirul eroilor din Valea Uzului trebuie sa raspunda pentru profanare, a cerut Basescu, de la Timisoara    Organizatorii Untold si Neversea vor oferi bilete gratuite la spectacole celor care vin, in 25 si 26 mai, sa doneze sange in fata Facultatii de Electrotehnica din Timisoara     "Aici deja avem imaginea Romaniei lui Dragnea, cine nu e cu el va fi arestat!”, a spus presedintele Klaus Iohannis despre incidentul de la Topoloveni, cu protestatarii anti-PSD bagati in duba

PULS VALUTAR! Leul ar putea fi afectat de revizuirea de catre FMI a estimarii privind cresterea economica a Romaniei

Daca guvernul PSD prognozeaza pentru acest an o crestere economica de 5,5%, reprezentantul FMI pentru Romania a declarat ca „vom revizui estimarea de crestere undeva la 4 – 4,5%

Tendinta de depreciere constanta a monedelor emergente importante a afectat si parcursul valutelor de la marginea zonei euro. De exemplu, moneda indiana a atins un nou minim istoric de 72,12 rupii/dolar fata de 63,67 rupii/dolar la inceputul anului. Deprecieri semnificative inregistreaza si lira turceasca, peso-ul argentinian sau randu-ul african.

Cursul euro a crescut de la 4,6369 la 4,6383 lei. Tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,636 – 4,643 lei, cotatiile de la ora 14 fluctuand in jurul valorii de 4,639 lei.

Media dolarului american a scazut de la 4,0046 la 3,9903 lei, iar cotatiile din piata fluctuau intre 3,978 si 3,996 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,127 – 1,131 franci/euro, iar media ei a crescut de la 4,1091 la 4,1134 lei.

Leul ar putea fi afectat de revizuirea de catre FMI a estimarii privind cresterea economica. Daca guvernul PSD prognozeaza pentru acest an o crestere economica de 5,5%, reprezentantul FMI pentru Romania a declarat ca „vom revizui estimarea de crestere undeva la 4 – 4,5%” dupa ce prognoza din martie indica un nivel de 5,1%.

Indicii ROBOR au continuat sa scada. La aceasta a contribuit reglarea nivelului lichiditatii din piata monetara, dupa cele doua operatiuni succesive de tip repo realizate de BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a coborat de la 3,18 la 3,15%, cel mai scazut nivel incepand cu 29 iunie, insa cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat 3,38%.

Si indicii pe termen mediu au inregistrat scaderi. Cel la noua luni a coborat de la 3,46 la 3,45%, iar cel la 12 luni de la 3,52 la 3,51%.

In regiune, moneda poloneza se deprecia fata de euro la 4,32 – 4,34 zloti, dar cea maghiara se aprecia la 326,8 – 328,4 forinti.

Perechea euro/dolar crestea la 1,1623 – 1,1659 dolari, investitorii asteptand publicarea raportului lunar privind piata muncii din Statele Unite, unul dintre cei mai importanti indicatori luati in calcul de Rezerva Federala americana atunci cand isi stabileste politica monetara.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg scadea spectaculos ieri la pranz la 6.421 dolari, fata de 7.373,26 dolari, miercuri la amiaza.

NOTA! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: