BREAKING NEWS! Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, este mentionat intr-o declaratie a liderului tiganilor din Lugoj, Iulian Bot, ca fiind cel care a contribuit la numirea comisarului sef Sorin Muntean in functia de inspector sef al IPJ Timis     Domul Catolic din Piata Unirii, Timisoara, urmeaza sa fie inchis pentru public, din 28 ianuarie 2019 pana la 1 iulie 2020, din cauza unor lucrari masive de restaurare evaluate la peste 4 milioane de euro    Luptatori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Timis au descins, miercuri dimineata, la domiciliile unor braconieri din Timisoara, Jebel, Liebling si Chisoda, unde au descoperit arme si munitie letala     Organizatorii Diskoteka Festival au descoperit o metoda inedita de promovare: au lipit afise ilegal prin Timisoara, gest sanctionat de Politia Locala cu amenzi in valoare de 7.000 de lei     Facebook este considerat noua tigara a epocii moderne. "Da dependenta, nu este buna pentru tine si sunt oameni care incearca sa te faca sa o folosesti"     Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi, lapovita, ninsori si viscol, de joi dimineata pana vineri la ora 14, printre judetele afectate fiind si o parte din Banat

Greva japoneza la doua licee din Timisoara, chiar in prima zi de scoala! Cadrele didactice au protestat impotriva ordonantei care interzice invatatorilor de la scolile minoritatilor sa predea limba romana

Inceputul noului an scolar la liceele din Timisoara cu predare in limbile minoritatilor nationale a fost bulversat de o controversata ordonanta adoptata de Guvernul Romaniei cu cateva zile in urma, care interzice invatatorilor de la clasele primare sa predea limba romana.

Conform Ordonantei 9/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul educatiei, la articolul 263 din Legea Educatiei Nationale se introduce un nou aliniat care prevede ca “In invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Aceasta modificare legislativa a starnit protestul invatatorilor de la Liceul „Nikolaus Lenau” si Liceul „Béla Bartók”, care au decis sa declanseze o greva japoneza. Astfel, atat corpul didactic de la cele doua unitati de invatamant, cat si o parte dintre parinti, elevi si oficialitati, au purtat banderole albe pe brat.

“Speram ca protestul nostru sa determine abrogarea acestei ordonante. Noi credem ca se poate repara aceasta nedreptate, nu ar fi prima data cand se intampla. Parintii sunt la fel de revoltati ca si noi”, a precizat o educatoare de la liceul cu predare in limba germana, care nu a exclus posibilitatea ca, in cazul in care va continua, la acest protest sa se ralieze si sindicatul din invatamantul preuniversitar.

In opinia protestatarilor, aceasta schimbare adusa peste noapte, care provoaca probleme grave in sistem, are la baza argumente care nu au fost studiate si dezbatute de specialisti.

Sa mai spunem ca modificarile stipulate in aceasta ordonanta au intrat in vigoare in data de 31 august 2018, iar actul legislativ a fost semnat de premierul Viorica Dancila si contrasemnat de ministrii Eugen Teodorovici, Nicolae Burnete si Lia-Olguta Vasilescu, iar din partea Ministerului Educatiei Nationale a iscalit secretarul de stat Gigel Paraschiv. (Mara Ion)

Leave a Reply

%d bloggers like this: