BREAKING NEWS! Timisoara Saracens a pierdut finala Cupei Romaniei la rugby, contra CSM Bucuresti, intr-un meci disputat in Capitala, scor 14-24    Ion Dancea, unul dintre cei mai importanti jurnalisti banateni din generatia seniorilor, a decedat la varsta de 79 de ani    Societatea de Transport Public Timisoara a pus in vanzare, in premiera, biletul unic de calatorie valabil 60 de minute pe toate mijloacele de transport in comun    Judecatoria Timisoara explica semnificatia cuvantului interlop, in dosarul Lucian Boncu vs Dragos Bota: persoana interlopă este tocmai persoana care are o reputatie proasta, dubioasa, suspecta     Neta Saptebani a fost numita in functia de sef al Vamii Stamora Moravita, printr-un ordin emis de Ministerul Finantelor     Potrivit Bancii Angliei, economia Regatului Unit a suferit mari daune dupa referendumul pentru Brexit: aproximativ 800 de milioane de lire sterline pe saptamana sau de 4,7 milioane de lire sterline pe ora

Greva japoneza la doua licee din Timisoara, chiar in prima zi de scoala! Cadrele didactice au protestat impotriva ordonantei care interzice invatatorilor de la scolile minoritatilor sa predea limba romana

Inceputul noului an scolar la liceele din Timisoara cu predare in limbile minoritatilor nationale a fost bulversat de o controversata ordonanta adoptata de Guvernul Romaniei cu cateva zile in urma, care interzice invatatorilor de la clasele primare sa predea limba romana.

Conform Ordonantei 9/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul educatiei, la articolul 263 din Legea Educatiei Nationale se introduce un nou aliniat care prevede ca “In invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Aceasta modificare legislativa a starnit protestul invatatorilor de la Liceul „Nikolaus Lenau” si Liceul „Béla Bartók”, care au decis sa declanseze o greva japoneza. Astfel, atat corpul didactic de la cele doua unitati de invatamant, cat si o parte dintre parinti, elevi si oficialitati, au purtat banderole albe pe brat.

“Speram ca protestul nostru sa determine abrogarea acestei ordonante. Noi credem ca se poate repara aceasta nedreptate, nu ar fi prima data cand se intampla. Parintii sunt la fel de revoltati ca si noi”, a precizat o educatoare de la liceul cu predare in limba germana, care nu a exclus posibilitatea ca, in cazul in care va continua, la acest protest sa se ralieze si sindicatul din invatamantul preuniversitar.

In opinia protestatarilor, aceasta schimbare adusa peste noapte, care provoaca probleme grave in sistem, are la baza argumente care nu au fost studiate si dezbatute de specialisti.

Sa mai spunem ca modificarile stipulate in aceasta ordonanta au intrat in vigoare in data de 31 august 2018, iar actul legislativ a fost semnat de premierul Viorica Dancila si contrasemnat de ministrii Eugen Teodorovici, Nicolae Burnete si Lia-Olguta Vasilescu, iar din partea Ministerului Educatiei Nationale a iscalit secretarul de stat Gigel Paraschiv. (Mara Ion)

Leave a Reply

%d bloggers like this: