BREAKING NEWS! PSD Timis a decis, prin vot deschis in CEJ, sa se alature reformistilor din partid si sa sustina schimbarea liderului maxim Liviu Dragnea    Avocatul politistului Gheorghe Jurca a contestat abuziv componenta completului de judecata de la Curtea de Apel Timisoara, din care facea parte si sotia sefului DIICOT, care a fost investit sa solutioneze recursul intr-un dosar de presa     Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Garboni a convocat o sedinta de urgenta cu angajatii institutiei, in tentativa de a-i opri de la declansarea grevei generale    Profesorul Francisc Szabo, de la Liceul Teoretic "Bartok Bella" Timisoara, spune ca profesorii din ciclul gimnazial au acceptat umilinta Ordonantei 9/2018 si au decis sa intre si ca "necalificati" la orele de limba romana     Doi tineri din Arad au fost prinsi in flagrant de ofiterii de la Combaterea Crimei Organizate in timp ce vindeau cannabis in Timisoara     Un agent de la Politia Rutiera Craiova a ajuns la spital, dupa ce a fost batut cu telefonul mobil de un sofer nervos, oprit pe strada cu focuri de arma

Greva japoneza la doua licee din Timisoara, chiar in prima zi de scoala! Cadrele didactice au protestat impotriva ordonantei care interzice invatatorilor de la scolile minoritatilor sa predea limba romana

Inceputul noului an scolar la liceele din Timisoara cu predare in limbile minoritatilor nationale a fost bulversat de o controversata ordonanta adoptata de Guvernul Romaniei cu cateva zile in urma, care interzice invatatorilor de la clasele primare sa predea limba romana.

Conform Ordonantei 9/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul educatiei, la articolul 263 din Legea Educatiei Nationale se introduce un nou aliniat care prevede ca “In invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Aceasta modificare legislativa a starnit protestul invatatorilor de la Liceul „Nikolaus Lenau” si Liceul „Béla Bartók”, care au decis sa declanseze o greva japoneza. Astfel, atat corpul didactic de la cele doua unitati de invatamant, cat si o parte dintre parinti, elevi si oficialitati, au purtat banderole albe pe brat.

“Speram ca protestul nostru sa determine abrogarea acestei ordonante. Noi credem ca se poate repara aceasta nedreptate, nu ar fi prima data cand se intampla. Parintii sunt la fel de revoltati ca si noi”, a precizat o educatoare de la liceul cu predare in limba germana, care nu a exclus posibilitatea ca, in cazul in care va continua, la acest protest sa se ralieze si sindicatul din invatamantul preuniversitar.

In opinia protestatarilor, aceasta schimbare adusa peste noapte, care provoaca probleme grave in sistem, are la baza argumente care nu au fost studiate si dezbatute de specialisti.

Sa mai spunem ca modificarile stipulate in aceasta ordonanta au intrat in vigoare in data de 31 august 2018, iar actul legislativ a fost semnat de premierul Viorica Dancila si contrasemnat de ministrii Eugen Teodorovici, Nicolae Burnete si Lia-Olguta Vasilescu, iar din partea Ministerului Educatiei Nationale a iscalit secretarul de stat Gigel Paraschiv. (Mara Ion)

Leave a Reply

%d bloggers like this: